Wymiana oleju w skrzyni automatycznej

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez tiomek » 22 lip 2014, 23:02

Witam

Kilka dni temu zakupilem dla mojej zony mazde 3 1.6 automat z grudnia 2006 z baaardzo malym przebiegiem. Niestety brak jest histori serwisowej dlatego mam kilka pytan.

1. Skrzynia biegow to 4 biegowy automat. Olej jest wymieniany, nie jest czarny tylko jasno rozowy. Po calej procedurze sprawdzania oleju wyszlo ze jest go za malo (uruchomic silnik, przelaczyc biegi, sprawdzic olej – sucho; przejechac sie 5 mil, sprawdzic olej – okolo polowy na 20 stopniach). Poza tym jak ruszam to na jedynce wyje. Czy powinieniem wymienic caly olej czy tylko dolac? Jak dolac to gzie i jaki olej? I ile?

2. Drugi problem to rdzawe naloty na mocowaniu drzwi, na laczeniu podluznic z przodu oraz podwozie. Martwic sie tym czy ten typ tak ma?

Dzieki za odpowiedzi.
tiomek

Postprzez Ven » 22 lip 2014, 23:32

Jeśli chodzi o automat to nie mam pojęcia <glupek2>
A jeśli o rdzę to kup preparat antykorozyjny do profili zamkniętych i popsikaj w każdy otworek jaki znajdziesz :D i oczywiście zrób ochronę antykorozyjną podwozia... "bo ten typ tak ma" ale trzeba tego pilnować :)
Kamil
Forumowicz

Od: 8 lip 2013, 16:24
Auto: Mazda 3 sedan – Sprzedana
Scenic 2.0 16v – Rozbity
Santa Fe 2.0 CRDi