Wyłączenie przyciemniania wyświetlacza LCD

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez krzysiek_DTR » 15 lip 2014, 15:16

Witam wszystkich. Od razu na wstępie zaznaczam, że przeczytałem dokładnie instrukcję oraz dziesiątki wątków na różnych (również anglojęzycznych) forach bo temat ten był wielokrotnie poruszany ale niestety żadne rozwiązanie u mnie nie działa więc już sam nie wiem czy w moim aucie jest coś uszkodzone czy jaka choroba.. Moje auto to Mazda 5 z 2005 roku, silnik 1.8 benzyna.

Chodzi o przygaszanie wyświetlacza LCD (tego od klimatronika, radia oraz komputera pokładowego i zegarka) w momencie włączenia świateł (zarówno pozycyjnych jak i mijania). Gdy światła są całkowicie wyłączone wyświetlacz świeci bardzo jasno ale po włączeniu świateł przygasza się, można wtedy poziom podświetlenia regulować lewym pokrętłem przy zegarach ale nawet po maksymalnym obróceniu go w prawo i tak świeci znacznie słabiej niż przy wyłączonych światłach, w słoneczny dzień nic na nim nie widać. Wg instrukcji przekręcenie tego pokrętła maksymalnie w prawo powinno spowodować wyłączenie funkcji automatycznego ściemniania wyświetlacza po włączaniu świateł ale niestety nic takiego się nie dzieje, nie ma też żadnego piknięcia jak zaznaczono w instrukcji. Próbowałem kombinować z wciskaniem tego pokrętła i różnych kombinacji ale nic nie działa. Czy ktoś się jeszcze z takim problemem spotkał? Strasznie denerwujący babol :/
Początkujący

Od: 15 lip 2014, 14:39
Auto: Mazda 5, 2005, 1.8 Pb

Postprzez mazda.5 » 15 lip 2014, 16:02

Mam u siebie tak samo.Jest to denerwujące,ale po założeniu świateł do jazdy dziennej nie ma problemu.Podświetlenie świeci cały czas jasno i wyraźnie.
Forumowicz

Od: 1 kwi 2014, 22:58
Auto: mazda5 2.0 rok2006

Postprzez krzysiek_DTR » 16 lip 2014, 13:03

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź! Trochę mnie dziwi, że Japończycy taką fuszerkę odwalili.. Szczególnie, że w instrukcji jest opisane jak to można teoretycznie wyłączyć. No nic, będę się musiał zastanowić nad światłami do jazdy dziennej. Możesz podpowiedzieć jakie kupiłeś i gdzie zamontowałeś? Czy jest to jakiś dedykowany zestaw do Mazdy 5 czy taki uniwersalny? Pozdrawiam!
Początkujący

Postprzez mazda.5 » 16 lip 2014, 21:49

Kupiłem oczywiście na znanym portalu.A wygląda jak na fotce.Montaż też łatwy.
Załączniki
20140623_174938_resized.jpg
Bez tytułu_819x612.png
Forumowicz

Od: 1 kwi 2014, 22:58
Auto: mazda5 2.0 rok2006

Postprzez Wojtek » 16 lip 2014, 22:07

krzysiek_DTR napisał(a):Możesz podpowiedzieć jakie kupiłeś i gdzie zamontowałeś?

od tego jest temat... Montaż świateł dziennych LED... Tam masz wiele przykładów jak można rozwiązać montaż świateł DRL...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez iwi » 17 lip 2014, 12:01

krzysiek_DTR napisał(a):
mazda.5 napisał(a): Japończycy taką fuszerkę odwalili

Wydaje mi się, że po lifcie to działa. Instrukcja która zamieściłem jest własnie od poliftowej wersji i dlatego może być przekłamanie.

Ale do rzeczy – udało mi się w prosty sposób zrobić wyłaczanie przyciemniania podświetlania.
Prosty układ z czujnikiem oświetlenia i przecięcie jednego kabla dochodzącego do komputera.
Po otrzymaniu sygnału z manetki na pewien PIN komputer włacza podświetlanie deski i klimatronika. Po przecięciu tego kabla i wstawienie w to miejsce czujnika zmierzchowego (kit za kilkanaście zł) problem rozwiązany – tylko uwaga!!!
po przecięciu tego kabla i nie montowaniu KITu w sytuacji odwrotnej komputer nie poinformuje Cię, że nie wyłączyłeś świateł po otwarciu drzwi. Dlatego trzeba tak to pomyśleć, żeby po wyłączeniu zasilania przekaźnik od KITu zwierał układ niezależnie od oświetlenia
Forumowicz

Od: 3 lip 2011, 00:33
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel 2006r. 150KM
6,5-8,0l / 100km
230000km

Postprzez Wojtek » 17 lip 2014, 13:18

po lifcie wszystko dzialalo bez problemu...

Opiszesz to wraz z podaniem co uzyles?
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez krzysiek_DTR » 17 lip 2014, 22:15

@mazda.5 – dzięki raz jeszcze! Zdecydowałem, że najlepszym wyjściem z sytuacji będzie właśnie montaż świateł DRL
@Wojtek & iwi – dzięki za naprowadzenie na odpowiedni temat i najważniejszą informację czyli fakt, że po lifcie działa jak instrukcja przykazała, przynajmniej wiem skąd rozbieżność między instrukcją a stanem faktycznym w moim aucie :)

Pozdrawiam!
Początkujący