Witam wszystkich. Od razu na wstępie zaznaczam, że przeczytałem dokładnie instrukcję oraz dziesiątki wątków na różnych (również anglojęzycznych) forach bo temat ten był wielokrotnie poruszany ale niestety żadne rozwiązanie u mnie nie działa więc już sam nie wiem czy w moim aucie jest coś uszkodzone czy jaka choroba.. Moje auto to Mazda 5 z 2005 roku, silnik 1.8 benzyna.
Chodzi o przygaszanie wyświetlacza LCD (tego od klimatronika, radia oraz komputera pokładowego i zegarka) w momencie włączenia świateł (zarówno pozycyjnych jak i mijania). Gdy światła są całkowicie wyłączone wyświetlacz świeci bardzo jasno ale po włączeniu świateł przygasza się, można wtedy poziom podświetlenia regulować lewym pokrętłem przy zegarach ale nawet po maksymalnym obróceniu go w prawo i tak świeci znacznie słabiej niż przy wyłączonych światłach, w słoneczny dzień nic na nim nie widać. Wg instrukcji przekręcenie tego pokrętła maksymalnie w prawo powinno spowodować wyłączenie funkcji automatycznego ściemniania wyświetlacza po włączaniu świateł ale niestety nic takiego się nie dzieje, nie ma też żadnego piknięcia jak zaznaczono w instrukcji. Próbowałem kombinować z wciskaniem tego pokrętła i różnych kombinacji ale nic nie działa. Czy ktoś się jeszcze z takim problemem spotkał? Strasznie denerwujący babol :/
Wyłączenie przyciemniania wyświetlacza LCD
Strona 1 z 1
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź! Trochę mnie dziwi, że Japończycy taką fuszerkę odwalili.. Szczególnie, że w instrukcji jest opisane jak to można teoretycznie wyłączyć. No nic, będę się musiał zastanowić nad światłami do jazdy dziennej. Możesz podpowiedzieć jakie kupiłeś i gdzie zamontowałeś? Czy jest to jakiś dedykowany zestaw do Mazdy 5 czy taki uniwersalny? Pozdrawiam!
- Od: 15 lip 2014, 14:39
- Auto: Mazda 5, 2005, 1.8 Pb
krzysiek_DTR napisał(a):Możesz podpowiedzieć jakie kupiłeś i gdzie zamontowałeś?
od tego jest temat... Montaż świateł dziennych LED... Tam masz wiele przykładów jak można rozwiązać montaż świateł DRL...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
krzysiek_DTR napisał(a):mazda.5 napisał(a): Japończycy taką fuszerkę odwalili
Wydaje mi się, że po lifcie to działa. Instrukcja która zamieściłem jest własnie od poliftowej wersji i dlatego może być przekłamanie.
Ale do rzeczy – udało mi się w prosty sposób zrobić wyłaczanie przyciemniania podświetlania.
Prosty układ z czujnikiem oświetlenia i przecięcie jednego kabla dochodzącego do komputera.
Po otrzymaniu sygnału z manetki na pewien PIN komputer włacza podświetlanie deski i klimatronika. Po przecięciu tego kabla i wstawienie w to miejsce czujnika zmierzchowego (kit za kilkanaście zł) problem rozwiązany – tylko uwaga!!!
po przecięciu tego kabla i nie montowaniu KITu w sytuacji odwrotnej komputer nie poinformuje Cię, że nie wyłączyłeś świateł po otwarciu drzwi. Dlatego trzeba tak to pomyśleć, żeby po wyłączeniu zasilania przekaźnik od KITu zwierał układ niezależnie od oświetlenia
@mazda.5 – dzięki raz jeszcze! Zdecydowałem, że najlepszym wyjściem z sytuacji będzie właśnie montaż świateł DRL
@Wojtek & iwi – dzięki za naprowadzenie na odpowiedni temat i najważniejszą informację czyli fakt, że po lifcie działa jak instrukcja przykazała, przynajmniej wiem skąd rozbieżność między instrukcją a stanem faktycznym w moim aucie
Pozdrawiam!
@Wojtek & iwi – dzięki za naprowadzenie na odpowiedni temat i najważniejszą informację czyli fakt, że po lifcie działa jak instrukcja przykazała, przynajmniej wiem skąd rozbieżność między instrukcją a stanem faktycznym w moim aucie
Pozdrawiam!
- Od: 15 lip 2014, 14:39
- Auto: Mazda 5, 2005, 1.8 Pb
Strona 1 z 1