Mazda 323f Bj | Sprawdzanie sprężarki od klilmy

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez MazdaBJ323F » 14 lip 2014, 19:02

Witam, jestem nowym użytkownikiem na forum, otóż kupiłem Mazde 323f BJ 1999r. Diesel 3 lata temu i od kupna klima nie była robiona. Nadszedł czas aby ją naprawić. Gdy byłem sprawdzić szczelność układu to dowiedziałem się, że chłodnica od klimy jest do wymiany, nie wiem czy opłaca wymieniać skraplacz, ponieważ nie wiem czy będzie działać sprężarka. Na tym forum znalazłem post w którym było napisane:
bzzyczek napisał(a):Jeśli chcesz sprawdzić czy sprężarka się załancza możesz wyjąć wtyczke z czujnika ciśnienia znajdującego sie w osuszaczu i zmostkować ją, oczywiscie przy pracującym silniku i włączonym przycisku AC, sprężarka powinna się włączyć wtedy wiadomo że działa i problemem jest tylko brak czynnika.

Link do postu: http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=115&t=68460#postingbox

Zrobiłem tak i gdy włączyłem klimę(na odpalonym silniku) to sprężarka się nie załączyła i wentylatory się też nie włączyły. Wentylatory po włączeniu klimy i zmostkowaniu wtyczki gdyby sprężarka nie działała to powinny się włączyć? Znajomy ma taką samą mazde i gdy włączy klimę to wentylatory pracują. Gdy sprężarka by nie działała to po zmostkowaniu wydaje mi się, że pracowały by tylko wentylatory.
Proszę o pomoc,
Pozdrawiam
MazdaBJ323F

Postprzez greg9295943 » 19 sie 2014, 13:22

O ile dobrze wiem to sprężarka nie załączy się z powodu niskiego ciśnienia w obiegu. Zaraz za skraplaczem powinien znajdować się zbiornik z podłączonym czujnikiem ciśnienia. Spróbowałbym uruchomić sprężarkę poprze podanie napięcia 12V na sprzęgło sprężarki. Posiadam BJ tylko z silnikiem ZM i tak taki sposób sprawdzania sprężarki jest przewidziany w instrukcji serwisowej.
Forumowicz

Od: 6 mar 2014, 10:13
Auto: MAZDA 323F BJ ZM 2002
Laguna III GT 2.0T F4RT 2008

Postprzez Marwis » 20 sie 2014, 19:56

No i żeby klima się włączyła, nadmuch powietrza musi być min. na 1 biegu. Sprawdź też bezpieczniki.
Forumowicz

Od: 23 maja 2011, 18:59
Auto: M6 GG '06 LF 2.0 AT
była 323f 1,5 LPG '99