PS: przebieg to 148 tyś, poprzednio lany olej to 10W40
Mazda3 – wymiana filtra i oleju w silniku 2.0 LF
Witam od kilku dni jestem dumnym posiadaczem mazdy 3 z silnikiem benzynowym 2.0 150km z 2003 roku, Chcioałbym sie was drodzy forumowicze poradzic jakie filtry i oleje najlepiej stosowac w tym autku i jakie filtry wymieniać (czy paliwowy tez) i co ile, jaki kupić najlepiej olej, bardziej chodzi mi o oznaczenia i jakies normy olejowe dobre dla tego silnika niz firme no chyba ze ma to male znaczenie. Jaki polecacie plyn chlodniczy, hamulcowy i czy warto przy wymianie filtrow i oleju wymienic tez plyn od wspomagania tzn ten wlew gdzie pisze "stering cos tam cos tam
'' wiecie o co chodzi
jesli tak to tez na jaki. Z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
Witam , mam pytanie troszke odbiegajace od tematu chocoaz nie koniecznie a mianowicie kupilem ostatnio mazde 3 2.0 150km i po zmierzeniu ilosci oleju bagnetem wedlug mojej wiedzy jego poziom jest bardzo niski (dolaczam 3 zdjecia podpisane) sprzedawca ktory mi opchnal auto twierdzi ze na takim poziomie oleju mozna spokojnie jezdzic (az do szybkiej wymieny oleju ktora mam zamiar przeprowadzic w sobote najpozniej) ale czy moge wogole uruchamiac silnik z takim poziomem oleju?? Sa tu 3 zdjecia (wszystkie sa podpisane) dwa z dwoch
pomiarow (jeden po drugim) po staniu cała noc i pol dnia i jedno zdjecie po
odpaleniu silnika i przeparkowaniu o 2 metry:P i oczywiscie odczekaniu
kilkunastu minut az olej splynie, kontrolka oleju na tablicy rozdzielczej
nie sygnalizuje niskiego poziomu oleju ale bagnet juz tak, ponawiam pytanie; czy na takim
poziomie oleju moge w ogole jezdzic?
Ps; zrobilem rowniez pomiar po krotkiej jezdzie az silnik sie rozgrzal , odczekalem rowniez 15-20 minut zmierzylem i poziom zawieral sie w kropeczce minimum mowiac prosto olej wlazl i wypelnil kropeczke minimum, zdjecie dodam jak bede mial do niego dostep, co o tym sadzicie?
pomiarow (jeden po drugim) po staniu cała noc i pol dnia i jedno zdjecie po
odpaleniu silnika i przeparkowaniu o 2 metry:P i oczywiscie odczekaniu
kilkunastu minut az olej splynie, kontrolka oleju na tablicy rozdzielczej
nie sygnalizuje niskiego poziomu oleju ale bagnet juz tak, ponawiam pytanie; czy na takim
poziomie oleju moge w ogole jezdzic?
Ps; zrobilem rowniez pomiar po krotkiej jezdzie az silnik sie rozgrzal , odczekalem rowniez 15-20 minut zmierzylem i poziom zawieral sie w kropeczce minimum mowiac prosto olej wlazl i wypelnil kropeczke minimum, zdjecie dodam jak bede mial do niego dostep, co o tym sadzicie?
w tym ze go nie mam, nie wiem jaki dolac , generalnie sie na tym nie znam wiem tyle ze poprzednio lany to 10W40 , wole zostawic wymiane fachowcowi ale fachowiec bedzie dopiero w sobote do tego czasu auto stoi i pachnie bo nie wiem czy nie zarzne silnika ,dlatego prosze was o pomoc i rade.
Ponawiam pytanie czy na takim stanie mozna uruchamiac silnik i jezdzic?
Ponawiam pytanie czy na takim stanie mozna uruchamiac silnik i jezdzic?
Jedź na pierwszą lepsza stację benzynową i kup za 30 zł litr oleju 10W40 , dolej z 400 ml i zobacz ile pokaże bagnet .
W sobotę zmień olej na 5W30 .
W sobotę zmień olej na 5W30 .
Hej, dzięki za odpowiedz, czyli z tego co mówisz wynika ze mogę użyć jakiegokolwiek oleju 10w40 bez względu na to czy był wczesniej lany olej mobil czy valvoline np?tzn jak doleje innej firmy to nie będzie jaj?. Kolejna kwesstia, olej wcześniej lany u mnie to 10w40 ale na tej informacji moja wiedza się kończy i co gdy ten 10w40byl full syntetykiem (bo czytając ten temat dowiedziałem się ze i takie są) a ja zaleje pół syntetykiem?kolejna kwestia, czytając to forum wszyscy piszecie ze lepszy 5w30 ale czy mogę z 10w40 zmienić na 5w30 ? bez względu na to czy mój 10w40 był full syntetykiem czy pół syntetykiem?
Dopisano 19 lut 2014, 11:03:
Czy mój przebieg 148tys pozwala na używanie oleju 5w30?
Dopisano 19 lut 2014, 11:03:
Czy mój przebieg 148tys pozwala na używanie oleju 5w30?
Zalej na razie 10w40 do pełna wymień na 5w30 . 5w40, 10w40 ( jak uważasz ) jak zrozumiałem auto jest dla ciebie świeże ? Ja bym zalał 5w30 A3-A5 i obserwował poziom.
W 323F BA zmieniłem na 5w30 przy 198 tys.km i nic się nie stało
W 323F BA zmieniłem na 5w30 przy 198 tys.km i nic się nie stało
Tak auto jest swieze, kupione kilka dni temu , zebym dobrze zrozumial- teraz moge go zalac (az do sobotniej wymiany) litrem do jazdy i calkowitej wymiany oleju, olejem obojetnie jakim byle 10w40, a w sobote przy kompleksowej wymianie zmienic na 5w30, dobrze rozumiem?
Tak . Dolej 10w40- 5w30 -5w40 do soboty nic się nie stanie i do wymiany wybierz jakiś 5w30
Na przyszlosc to mierz poziom oleju na rozgrzanym silniku po kilku minutach. Teraz jak kupisz litr to powinno wskazać ci na MAXa. Jak mechanik zmieni Ci olej to sprawdz nastepnego dnia jaki jest stan. Nie przelej. Jednym znika 1/4 podzialki co 15tys, ale są tacy co ich silnik pobiera cała podziałke na 10tys i to już powinno zwrócić Twoją uwagę. Prawda jest jednak taka, że te silniki najzwyczajniej biorą olej i do pewnej granicy trzeba przyjąć to za pewnego rodzaju normę. Staraj sie co kilka tankowań sprawdzać poziom oleju i ZAWSZE przed dłużą trasą. Uchroni Cię to przed niespodziankami i pomoże wykryć usterkę zanim pęknie Ci portfel. 
Ostatnio edytowano 25 lut 2014, 12:08 przez widmo82, łącznie edytowano 1 raz
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Witam zamierzam sam zabrać się do wymiany oleju silnikowego i filtra teraz mam pytanko olej jest polecany 0W40 i 5W30 teraz który jest lepszy i czym sie różni? (ja zauważyłem że na pewno ceną
) producent podaje że wchodzi 4,7 Litra przy wymianie razem z filtrem czy jeśli wleje całe 5L to te 300ml raczej nie powinno być za dużo. Odnośnie skrzyni biegów co ile powinno wymieniać sie olej ? Z góry dzięki za odp.

- Od: 22 paź 2013, 02:18
- Auto: Mazda 3 BK LF
2,0 150KM
2004r.
A3/A5trocinski napisał(a):5W30
4.3 L jak wlejesz 5 to za dużotrocinski napisał(a): producent podaje że wchodzi 4,7
zajrzyj do manualutrocinski napisał(a):Odnośnie skrzyni biegów co ile powinno wymieniać sie olej
Morning, zakupilem w koncu auto i wkrotce mam zamiar sie nim pochwalic
Poki co mam problem ze sprawdzeniem poziomu oleju. Auto stoi na równym i czy sprawdzam przetarty bagnet na zimnym czy to na rozgrzanym silniku zawsze jest caly zafajdany olejem. Gdzie tkwi kruczek?
- Od: 1 cze 2014, 19:30
- Auto: Mazda 3/BK/2.0/150KM
Co to znaczy cały? Cała podziałka czy od uchwytu do samego końca? Masz oryginalny bagnet czy jakiś podmieniony przez "Mirka"?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Hej, nie odzywalem sie bo w sumie nie wiedzialem co odpowiedziec. Wowczas rzeczywiscie jak sprawdzalem bagnet byl caly jak to okreslilem "zafajdany", pozniej jak sprawdzalem kilkakrotnie to byl znow czysty. Skonczylo sie to moja dolewką bo wolalem nie ryzykowac. W koncu po wymianie okazalo sie, ze w ukladzie bylo ledwo ponad 2 litry! Wiem, ze moze brac olej, tylko mam pytanie. że załóżmy na 10k przebiegu jakie to sa u Was wartosci +/– ?
- Od: 1 cze 2014, 19:30
- Auto: Mazda 3/BK/2.0/150KM
Witam,
Wiem że temat trochę przerabiany , ale jednak zapytam – który wybrać..?
– ELF EVOLUTION 900 SXR 5W30 5L
– MAZDA DEXELIA ULTRA 5W30 5L
Auto świeżo po zakupie, wcześniej właściciel wlał Castrola 5W30
Czy oprócz wymiany filtra oleju i powietrza warto zmienić jeszcze kabinowy i paliwa, czy mogę z tym poczekać do lata jak będę robił przegląd klimy..?
Wiem że temat trochę przerabiany , ale jednak zapytam – który wybrać..?
– ELF EVOLUTION 900 SXR 5W30 5L
– MAZDA DEXELIA ULTRA 5W30 5L
Auto świeżo po zakupie, wcześniej właściciel wlał Castrola 5W30
Czy oprócz wymiany filtra oleju i powietrza warto zmienić jeszcze kabinowy i paliwa, czy mogę z tym poczekać do lata jak będę robił przegląd klimy..?