Mazda 323F BA Z5 1998 1.5 16V Limited Edition – Niesamowita historia

BJ / BA / EC / BG / BF / BW / BD / BV

Postprzez Speed » 26 cze 2014, 18:35

Crazy_User napisał(a):Możecie wierzyć lub nie ale zdobycie śrub mocujących wahacze są nie do zdobycia

Chodzi Ci o te długie śruby do piast ? Jeśli tak to idziesz do hurtowni z śrubami pokazujesz stare i Ci dobiorą , za dwie płaciłem 60zl .
Radek
Klubowicz
CUP 2014 miejsce 1
CUP 2013 miejsce 1

Od: 16 kwi 2008, 23:05
Auto: Renault, VW , Citroen, Mazda .

Postprzez Crazy_User » 26 cze 2014, 22:04

Speed dokładnie o te śruby mi chodziło, niestety u mnie nie dało się już ich nawet wyciągnąć pomimo próśb palnikiem i ciężkiego sprzętu <lol>

Kurcze przegłub przeważnie strzela, a tu takie dziwne chrupanie przerywane <oczy>

No cóż w następny piątek autko idzie znów do mechanika magika, ja już nie mam czasu nad tym siedzieć i debatować gdyż jak auto rozkręcę to go 3 dni skręcam lub dłużej ;P i naprawa końca nie ma, a 10 lipca auto musi być w pełnej kondycji gdyż czeka ją pierwszy kurs długi od kiedy ją mamy czyli ze śląska nad morze :)

Ja i tak mam inne rzeczy do zrobienia....
– przyszła nowa błyszcząca chłodnica do klimy bo stara dziurawa i takie tam, a w trasie klima się przyda :>
– muszę zlikwidować szum przy lusterkach, ostatnio szumiało tylko od strony kierowcy ale radio spokojnie zagłuszało szum i mi to jakoś nie przeszkadzało, ostatnio wymieniłem od strony pasażera gdyż stare miałem uszkodzone od dnia zakupu samochodu, żeby było lepiej teraz szumią dwa i radio już sobie rady z tym szumem nie daje <dupa>
– gdzieś mi się woda dostałą gdyż przy mocniejszym hamowaniu z wrzuconym kierunkowskazem w lewo nagle przechodzi w stan awaryjny (szybkie mruganie)

Także jest co robić :]
Forumowicz

Od: 11 maja 2014, 19:03
Auto: Mazda 6 2.0 16V 2003r

Postprzez czarek1991 » 26 cze 2014, 22:14

Zadna woda, ktoras zarowka jest uszkodzona albo styk nie lączy i przy mocniejszym hamowaniu "sie wylacza" przez co szybciej miga reszta sprawnych zarowek :)
Forumowicz

Od: 22 sty 2012, 16:09
Auto: Jest: 6 MPS L3-VDT
Była: 323F BA KL

Postprzez Crazy_User » 29 cze 2014, 20:42

Uruchomienie klimy w sobotę zakończone fiaskiem :(

Myślałem że tylko chłodnica jest do wymiany, przed montażem nowej jednak coś mnie skusiło posprawdzać dokładnie przewody do których nie miałem dostępu przy założonym zderzaku, okazało się że przewody wychodzące z chłodnicy do kompresora oraz z chłodnicy do skraplacza szlak trafił w miejscu mocowania do karoserii, chwilowo samochód skręciłem z częściowo zdemontowaną instalacją klimy, gdyż trzeba czymś się przemieszczać, chwilowo znalazłem gostka w internecie, który sprzedaje takie przewody za 40zł sztuka z demontażu :D chyba okazja bo na Alle-drogo to drożej chodzi :>

Panowie teraz pytanie: chłodnica od klimy którą otrzymałem (nówka sztuka) jest nabita powietrzem czy czymś takim, mam je całkiem wypuścić przed montażem chłodnicy? Powiem szczerze że jestem elektronikiem i na mechanice słabo się znam więc proszę wybaczyć mi durne pytania <lol>

Przy okazji usunąłem rezonator powietrza, który widać na foto, domyślnie ma być tam z czasem zrobiony dolot, ale na razie czekam z tym aż blacharka będzie zrobiona, bo na razie grubo zastanawiam się nad zmianą budy, gdyż nie ma elementu blacharskiego nie wpierdzielonego przez rudą <płacze>
Załączniki
aaaa.jpg
Forumowicz

Postprzez Crazy_User » 3 lip 2014, 21:57

Niesamowita historia Madzi prawdopodobnie zamknie stary rozdział a rozpocznie nowy...

Nie wiem czy się cieszyć czy płakać no ale cóż takie mamy życie...

Buda w naszej Madzi jest tak zrójnowana że wydałbym fortunę na ratowanie jej u blacharza, resztę na lakiernika itd itp <płacze>

Znajomy ma Madę 323F do sprzedania w dobrej cenie gdzie jego buda jest ocynkowana i bez grama rdzy :D

Zastanawiamy się intensywnie nad jej zakupem i przerzuceniu naszych pierdół na które wydaliśmy już dotychczas krocie (zawieszenie przód & tył, silnik, wnętrze, alumki, układ hamulcowy, itd) do jego budy), jego zabawki sprzedać na części a naszą budę wyrejestrować i sprzedać na złom

Ale teraz mam pytanie czy wszystkie części z polifta spasują do przedlifta <oczy>
Forumowicz

Postprzez Crazy_User » 6 lip 2014, 10:54

Klima poskładana na wakacyjny wyjazd :D

Nowa chłodnica, zdobyte przewody aluminiowe i zamontowane w poniedziałek sprawdzić szczelność, odgrzybić, nabić i cieszyć się w trasie przyjemnym chłodem :]

Dodatkowo wymieniony przegłub – niestety dalej coś chrupie w kole przy skręcie <jelen>
Załączniki
unnamed (1).jpg
Forumowicz

Postprzez Crazy_User » 11 lip 2014, 23:41

Madzia dała radę, przewiozła Nas ze śląska nad samiutkie morze Bałtyckie :)

Fotka z okolic Szczecina <oczko>
Załączniki
bbb.jpg
Forumowicz

Postprzez wyro85 » 12 lip 2014, 08:40

gratki za autko i powodzenie z budą Na zdjęciach wygląda naprawdę fajnie a co do rudej to i u siebie niedługo powalcze:)
[url][/url]http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=163939&p=2762920#p2762920
Forumowicz

Od: 26 gru 2011, 13:33
Auto: mazda 323f BA 1.5 Z5 1995

Postprzez Crazy_User » 27 lip 2014, 23:52

Samochód wrócił na śląsk po małym spacerku o przebiegu ponad 3000km :>

Samochód spisywał się rewelacyjnie, zwiedził wszystkie zakamarki pomorza zachodniego bez najmniejszego problemu, dodatkowo w drodze powrotnej coś Nas natchnęło i odwiedziliśmy stolicę nadrabiając ładne koło kilometrarzowe.

Jedyna zaliczona awaria to wycieraczki się popsuły <lol> no cóż odwiedziłem również na 15min pobocze w deszczu, przy użyciu 13-tki i śrubokręta awaria została usunięta – jakimś cudem spadło cięgno od silniczka przy łączeniu kulkowym – po usunięciu usterki przestało padać, wycieraczki już nie były potrzebne a ja tylko zaliczyłem prysznic hahaha

Podczas drogi powrotnej padła koncepcja że Madzia idzie pod młotek aukcyjny (za długo jechaliśmy chyba za Mazdą 6 i nam się ubzdurała że taką chcemy)

Także 323F BA Limited jest na sprzedaż.... cena hmmmm jeszcze nie wiem, same włożone części to wartość 4 tys zł, pomyślimy, pokalkulujemy i Madzia trafi w dział Sprzedam <czytaj>
Forumowicz

Postprzez Crazy_User » 13 sie 2014, 21:21

Madzia sprzedana <płacze> ehhhhh ciężko było się z nią rozstać

Dostałem za nią ponad 9 tys zł więc chyba dobry deal <czarodziej>

Trzeba będzie szukać następczyni a wybór padł na Mazdę 6 II Exlusive :]
Forumowicz