Mazda 626 GW FS '98

GF / GW / GE / CA / GD / GV / GC / CB

Postprzez croseq » 6 gru 2013, 23:56

Witam długo mnie tu nie było ale miałem słaby dostęp do internetu, przez ten czas przy maździe zmieniłem jedynie sprzęgło i wyczyściłem przepustnice poza tym nic, blacharz jest juz w momencie dopasowywania lamp itp, wszystko już jest "wyciągnięte" pas przedni wyprostowany i wspawany (pozostaje mi go pomalować) w następny weekend będzie wkładany silnik, sprężyn jednak nie udało się zamówić dopiero na wiosnę będę coś modził teraz na zimę nie ma co doszedłem do takiego wniosku, mam małe pytanie odnośnie oleju silnikowego jaki polecacie przy tak niskim przebiegu? Pozdrawiam :)

kilka fotek słabej jakości niestety:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
JAPAN POWER!
Forumowicz

Od: 26 sie 2013, 21:04
Auto: Mazda 626 GW 2.0

Postprzez croseq » 21 gru 2013, 03:37

Mazda już jest od tygodnia w etapie "składania| póki co założyłem jedynie cały wydech, tak to bawię się z dwoma kumplami w kosmetykę tzn, cały pas prócz góry wykitowany i pomalowany w podkład oraz podłużnica również wykitowana w miejscu gdzie oparło się kółko od sprężarki itp, zostało to walnąć w podkład i resztę pomalować ale to w przyszłym tygodniu raczej pomalujemy na gotowca, cena jaką sobie zażyczyli za 0,2ml bazy to 68 zł :| Góra pasa będzie malowana u lakiernika łącznie ze zderzakiem ale to dopiero na wiosnę, nie wiadomo co mi młodemu kierowcy zima przyniesie, jeśli ktoś jest w posiadaniu dokładnych zdjęć komory silnika itp to prosiłbym o jakieś fotki na pw :) bo obawiam się że będą problemy przy składaniu co gdzie jaka blaszka, uchwyt były przymocowane. Ale poświęcę temu dużo czasu więc do wszystkiego dojdę :) Chcecie jakieś fotki? Pozdrawiam Croseq
JAPAN POWER!
Forumowicz

Postprzez slisman » 21 gru 2013, 16:02

Jasne, dawaj foty! Zapowiada się ciekawie; )

Powodzenia!
Forumowicz

Od: 10 lut 2010, 15:49
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez croseq » 22 gru 2013, 19:38

Witajcie a więc parę fotek najpierw z konserwacji którą robiłem jakiś czas temu:

Obrazek
Obrazek

jutro będę konserwował przednie nadkola :)

Tu parę zdjęć jak madzia wyglądała po wyjeździe od blacharza [ sorka za słabą jakość zdjęć ale nie miałem akurat cyfrówki ogólnie nie polecam tel. xperi J ]

Obrazek
Obrazek
Obrazek

a tak wygląda na dzień dzisiejszy:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Troszkę się przykurzyła ;D
Obrazek

jutro prawdopodobnie wpadną zdjęcia z malowania pasa oraz podłużnicy, pas na zdjęciach jest w trakcie szlifowania ;)

Pozdrawiam
JAPAN POWER!
Forumowicz

Postprzez croseq » 12 sty 2014, 17:31

Wiam, długo mnie tu niestety nie było ale już jestem ;) mam same dobre wieści mazda już jeździ od 27 grudnia :) przy okazji wymieniony olej w silniku, płyn do wspomagania oraz olej w skrzyni :) wygłuszyłem drzwi oraz wnęki na głośniki takimi matami, z takiej jakby gąbki, zmieniłem podświetlenie wnętrza na białą barwę, jeszcze mam zamiar zamówić ringi na licznik oraz pomalować wskazówki na czerwony fluo, żeby efekt był mniej więcej jak w nowych audi bodajże. Gaz w maździe także działa, ogólnie wszystko jest sprawne. Musiałem jedynie dorobić wtyczkę do halogenu bo została obcięta, wymienić żarówkę prawego światła wstecznego oraz żarówki od podświetlenia tablicy :) Jeszczę muszę poprawić tylną wycieraczkę bo nie wiem czemu tak opadła, teraz nie ma jak tego poprawić bo ciągle pada... Mazda w zawieszeniu nie ma żadnych najmniejszych luzów co mnie bardzo ucieszyło :) Dźwięk dzięki temu tłumikowi jest także miły dla ucha ;D teraz w planach rejestracja i zdanie prawka gdzie teraz jestem w trakcie, w środę egzamin wewnętrzny <nie powiem> ale mam nadzieję że się uda ;D Łapcie jakieś fotki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A takie mam plany na przód :) Folię do halogenów już mam

Obrazek
JAPAN POWER!
Forumowicz

Postprzez slisman » 13 sty 2014, 14:20

A wycieraczka opadła sama z siebie czy po przykręceniu na nowo? Bo też miałem ten problem jak zdjąłem ją żeby pomalować, zajęło parę chwil aby dobrze ją przykręcić :)

Zostawiasz zderzak tak jak jest? Bo w sumie to wygląda jakby był "składany", a nie jak celowy zabieg :P
No a przebieg to malutki ma! O 200 000 km mniej niż moja ;P
Forumowicz

Postprzez croseq » 13 sty 2014, 17:55

Wycieraczka sama z siebie opadła, nie wiem w ogóle jakim cudem ;D zderzak będzie malowany na wiosnę, na razie nie mam na to funduszu, a aż tak bardzo się nie odróżnia więc tyle przejeżdżę ;D Fakt z tym przebiegiem to mi się poszczęściło :D
JAPAN POWER!
Forumowicz

Postprzez DonMateok » 25 sty 2014, 14:03

Zderzak co prawda innego koloru ale ma to jakis swoj urok. Naklejka plastra <lol> smieszny JDM :D Szkoda ze na grillu z przodu logo mazdy i ta srebrna listwa pomalowana na czarno, jak dla mnie wczesniej ladniej wygladalo a jak juz sie bawic to calkiem wywalic logo i zostawic sam grill :D
Forumowicz

Od: 20 paź 2013, 18:26
Auto: ST220

Postprzez croseq » 26 sty 2014, 00:47

ta naklejka w zasadzie tylko i dlatego że jest pęknięcie na obudowie filtra ;D a co do tego grila itp to jest to tylko VT, mam jedynie takie zamiary jak to by miało wyglądać :P
JAPAN POWER!
Forumowicz

Postprzez Nemek » 26 sty 2014, 11:43

Autko bardzo ładnie się prezentuje. Ma bardzo fajny kolorek. Również nie jestem zwolennikiem chromu ale jednak grill bym zostawił taki jaki jest. Ładniejszy jest w chromi niż w czerni. Co do halogenów, ze 2 lata temu (mogę się mylić) weszło prawo, które zabrania żółtych kloszy. Poszukaj jeszcze a najlepiej dopytaj się na stacji diagnostycznej czy przejdziesz przegląd i czy nie będziesz miał problemów z policją. Z przebiegu aż tak bardzo bym się nie cieszył. Fakt jest niski (o ile udokumentowany) ale to znaczy, że auto częściej stało niż jeździło co jak wiadomo wcale nie jest dobre.

Ogólnie autko bardzo mi się podoba, sam mam w planach przyciemnić tylne szyby u siebie. Masz w planach jakieś aluski? :)
Stolarka meblowa i tapicerka.

Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 4 sty 2013, 22:08
Auto: Mazda 626 GW 2.0 TD 110KM

Postprzez croseq » 9 lip 2014, 23:05

Witam po dłuższym czasie :) Mazda już jest w pełni sprawna problem z odpalaniem leżał w przekaźniku który znajduje się pod w puszcze pod maską. Niedawno wymieniałem przewody, filtry gazu i regulowany była instalacja lpg, madzia dostała nowe buty jakoś na początku czerwca 16' oryginalne bodajże od poliftowej 626. Wpadło również inne radio tymczasowo Kenwood<winda> KDC-6031 oraz subwoofer wraz ze wzmakiem firmy raveland XAB 5000 gra całkiem przyjemnie, boczne kierunki białe oraz wygłuszyłem sobie bagażnik matami i podłogę pod tylnymi siedzeniami napełniłem też klimę, ale sprężarkę muszę raczej wymienić gdyż hałasuje na wolnych obrotach musiała się widocznie uszkodzić w czasie stłuczki jakiej mazda doznała. Niedługo zamierzam obniżyć zawieszenie a w późniejszym terminie założyć hamulce od młodszej siostry mazdy 6. Moja madzia tak prezentuje się na dzień dzisiejszy po umyciu i wytarciu do sucha :) Pozdrawiam!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
JAPAN POWER!
Forumowicz

Postprzez slisman » 10 lip 2014, 14:36

O proszę, wygląda bardzo zacnie <spoko>
Ciemne szyby zdecydowanie na plus, felgi też ładnie pasują....no a żółte przeciwmgłowe dobrze się zgrały z tym kolorem :D pogratulować!

Co do grilla:
-u mnie (złoty kolor) nie wyobrażam sobie innego rozwiązania niż chrom
-u Ciebie, przy ciemnym kolorze, szybach i listwach, ciemny mógłby wyglądać całkiem dobrze. Mogę się mylić, ale pewnie fajnie by się komponowało :P co innego gdyby akcenty typu listy dookoła okien były chromowane wzorem bogatszych wersji kombi VAG z lat około >98 (teraz to już w większości marek robią w ten sposób w bogatszych wersjach) Taka dygresja, nie koniecznie jest to prawda, ale tak właśnie zaobserwowałem :D
Forumowicz

Postprzez PeKa » 10 lip 2014, 14:45

slisman napisał(a):Co do grilla:
-u mnie (złoty kolor) nie wyobrażam sobie innego rozwiązania niż chrom

U mnie srebrna buda, a listwa w czarnym macie ;)

Na alu od razu lepiej <spoko> Też musze w końcu coś nabyc droga kupna, no chyba, że ktos mi chce podarować <lol>
Forumowicz

Od: 13 kwi 2014, 00:23
Auto: LIII 2.0 dCi GT '10
C3 1.4VTi '10

Postprzez slisman » 10 lip 2014, 15:51

PeKa86 napisał(a):U mnie srebrna buda, a listwa w czarnym macie

Musiałbym zobaczyć jak to wygląda :P No ale po prostu w mojej złotej madzi nie wyobrażam sobie czarnej listwy, co nie znaczy , że inni tak nie mogą mieć :D

Taki mały OT :P

A felgi też bym jakieś przytulił, rozważam to cały czas, teraz ładne są od M6 na giełdzie...ale 17'. A ja raczej bym szedł w 16'.
Choć jak widać powyżej...te od poliftowej 626 też są ładne :P
Forumowicz

Postprzez croseq » 10 lip 2014, 23:27

A dzięki bardzo za miłe słówko dla mnie i dla madzi :D grill w wolnym czasie pomaluje, właśnie mi o nim przypomnieliście :D Felgi akurat trafiły sie w cenie opon więc żal było ich nie wziąć :) na przyszły sezon wlecą 17' :)
JAPAN POWER!
Forumowicz

Postprzez PeKa » 11 lip 2014, 07:44

Tylko znaczek w listwie grila zostaw w chromie ;) A by było spójnie to z tyłu emblematy w czarny mat także :)
Obrazek
Forumowicz

C3 1.4VTi '10

Postprzez croseq » 11 lip 2014, 09:47

Też dobry pomysł z tymi emblematami :D bo chrom średnio mi pasuje ;P ściągałeś je rozumiem? jak poszło? :>
JAPAN POWER!
Forumowicz

Postprzez PeKa » 11 lip 2014, 10:32

Tak, ściągałem. Poszło łatwo, podważałem w kilku miejscach nożykiem i emblematy wyszły. Trzymają się na kołeczkach, znaczek dodatkowo przyklejony jest czymś w stylu dwustronnej taśmy :)
Forumowicz

C3 1.4VTi '10

Postprzez croseq » 9 paź 2014, 20:56

Witajcie, madzia zyje i ma sie dobrze, od 15 lipca jezdzi glownie po niemczech nia moj tata poniewaz ja mialem duzo zajec przy jego aucie tutaj w polsce, w srode wyjezdzam do niemiec wiec odzyskam mazde i bede sie dalej poruszal. Na liczniku ponad 62tys, gdy tata zjechal tydzien temu na weekend to wymienilismy tarcze przednie bo strasznie drzaly podczas hamowania. Teraz czas na olej w silniku :) poza tym zadnych przygod dzielnie radzi sobie na autobanach :D w miedzyczasie kiedy mazda byla uzytkowana jeszcze w polsce zmienilem radio na pioneera (nie pamietam nazwy dokladnej) a takze wpadl subwoofer wraz ze wzmacniaczem ravelanda. Niedlugo szykuje sie podroz do holandii do pracy wiec mazda zasmakuje tamtejszych klimatow :) dodam niedlugo zdjecia jak madzia sie ma w niemczech! Pozdrawiam!
Forumowicz

Postprzez croseq » 3 lis 2014, 00:50

Witajcie, wraz z Madzią wróciliśmy niedawno do Polski. Mazda ma sie dobrze założyłem jej nowe alusy które będą na przyszły sezon są to felgi firmy Rial ET45 17' prezentują się na aucie bardzo ładnie :) na liczniku wybiło 65 kkm, zmieniłem także olej na Total pełen syntetyk, lecz przy kolejnej wymianie zmienię go już jednak na pół syntetyk. W środę wracam na zachód lecz przedtem chcę wymienić końcowy wydech na oryginalny bo na trasie jest strasznie głośno w środku przez niego, na szczęście mam zachowany oryginalny. Dokupiłem oryginalne kołpaki bo dwie sztuki miałem uszkodzone więc na dniach wlecą zimówki. Jutro będzie malowany przedni zderzak w końcu :) Wykonałem także oświetlenie przedniej cześć tunelu pod konsolą środkową bo jadąc wieczorem nic tam nie mogłem znaleźć, a także zmieniłem oświetlenie wnętrza na białą barwę. Z planów które mam przy tym aucie to chciałbym obniżyć zawieszenie, obszyć boczki w czarny zamsz + podsufitka i i plastiki słupków przemalować na czarno, wstawić skórzane fotele, zmienić kierownicę na tą od 323 bf oraz założyć aluminiowe ramki na licznik :) Oryginalne felgi 16' które miałem wcześniej na maździe są na sprzedaż razem z oponami na 2 sezony więcej informacji dotyczących felg na priv. Niestety nie mogę przesłać zdjęć autka z telefonu, wiec wstawiam jedynie zdjęcie felg które są obecnie założone (czerwone paski wokół obręczy są odklejone) A więc to tyle na dziś :) Pozdrawiam!
Załączniki
rial.JPG
Forumowicz