Opony letnie i wielosezonowe
Trwałość ? tzn ile km.
dla mnie nie trwała była Dębica Passio 2, Fulda EcoControl (kupowałem jako nowe) 185/60/14
Robię ok. 40 tys rocznie pierwsze wytrzymały 2,5 sezonu drugie też.
Więc niech te też tyle wytrzymają...
Oby nie były tylko takim g... jak P6000
dla mnie nie trwała była Dębica Passio 2, Fulda EcoControl (kupowałem jako nowe) 185/60/14
Robię ok. 40 tys rocznie pierwsze wytrzymały 2,5 sezonu drugie też.
Więc niech te też tyle wytrzymają...
Oby nie były tylko takim g... jak P6000
Premacy.... :)
chciałem dorzucić mały komentarz odnośnie Uniroyal Rainexpert 3.
Udało mi się rzeczywiście doświadczyć dość intensywnie "pływanie" na oponach, ale to jest już przegięcie pały. Wychodziło mi to przy średnim spalaniu w trasie 11,5L/100km, czyli gnałem budę niemiłosiernie.
Wniosek taki, że jeśli ktoś nie jeździ jak wariat, to śmiało można te opony zakładać. Ja akurat miałem takie pare dni, że chciałem poprzyciskać, ale z reguły jeżdżę niemal przepisowo i wtedy pływania nie ma![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Mam nadzieję, że pomogłem, testowane na: Profil 225/45 R17 94Y DOT Listopad '13
Udało mi się rzeczywiście doświadczyć dość intensywnie "pływanie" na oponach, ale to jest już przegięcie pały. Wychodziło mi to przy średnim spalaniu w trasie 11,5L/100km, czyli gnałem budę niemiłosiernie.
Wniosek taki, że jeśli ktoś nie jeździ jak wariat, to śmiało można te opony zakładać. Ja akurat miałem takie pare dni, że chciałem poprzyciskać, ale z reguły jeżdżę niemal przepisowo i wtedy pływania nie ma
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Mam nadzieję, że pomogłem, testowane na: Profil 225/45 R17 94Y DOT Listopad '13
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Każda opona, która nie jest wzmacniana tylko standardowa będzie mniej lub bardziej pływać bo tak są one zaprojektowane. Inaczej byłoby drewniane koło u wozu. I takie koła są jak masz dużą średnicę felgi, i bardzo niski profil tylko w większośći przypadków taka kombinacja jest w klasie premium lub autach sportowych, gdzie zamiast komfortu ma być prowadzenie w zakręcie i przyczepność do powierzchni.
Jak kupisz najdroższego Continentala to też będzie pływać.
Jak kupisz najdroższego Continentala to też będzie pływać.
Co myślicie o tej oponie? 205/50R17 93W XL RANT INFINITY wiem że to opona typu "no name" ale w tej cenie myślę że chyba nic lepszego nie znajdę. Cena w promocji 199zł. w sumie te oponki co mam teraz jeszcze z sezon pojeżdżą, i nie wiem czy korzystać z promocji czy jednak szukać jakieś o normalnej nazwie .
- Od: 24 maja 2014, 20:15
- Auto: Mazda 3 2.0 2004r. SPORT
speedy666 napisał(a): jednak szukać jakieś o normalnej nazwie .
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
CLAU napisał(a):Jak kupisz najdroższego Continentala to też będzie pływać.
powiem szczerze że nie latałem na najdroższych oponach i nie bardzo mam porównanie, ale nawet w stosunku do moich poprzednich opon (Kormorany + jakieś chinole) było zdecydowanie mniej pływania przy takich manewrach jak na UR3. Nie mówię że inne opony nie pływają, ale Uniroyal ma opinię wybitnie pływającej. Mi to osobiście nie przeszkadza, bo jak napisałem, trzeba poginac jak wariat żeby tego doświadczyć.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
TOMBLA napisał(a):
PIRELLI 195/50 R16 P1 CINTURATO 84H
Aż takie złe ?
po 1000 km. stwierdzam...
Miękkie, ciche... naprawdę.... bez rantu na felgę...
Ciężkie do wyważenia... (a nowe bardzo mnie to zdziwiło)
zobaczymy co dalej...
Premacy.... :)
Pirelli są bez szału.
Bardziej dziwi mnie, że drogie Continentale ContiPremium nie mają rantu ochronnego i wyglądają paskudnie w rozmiarze 205/55/16 jak jakieś balony. Aktualnie mam Fuldy Carat Progresso, mają rant i idealnie układają się kwadrat ale to już takie u mnie zboczenie stylistyczne.
Bardziej dziwi mnie, że drogie Continentale ContiPremium nie mają rantu ochronnego i wyglądają paskudnie w rozmiarze 205/55/16 jak jakieś balony. Aktualnie mam Fuldy Carat Progresso, mają rant i idealnie układają się kwadrat ale to już takie u mnie zboczenie stylistyczne.
Ale za to te Conti są dosć ciche i mają świetne właściwości trakcyjne, bardzo dobre odprowadzanie wody, mam akurat w tym rozmiarze na Passacie, etykieta C, A, 71dB. To prawda, że wygląd niezbyt ciekawy, są po prostu wykolanione, niestety...
Kumho E. 195/55/15 miałem na Hondzie, zdejmowałem czym prędzej, głośne jak diabli, teraz zamontowałem Dunlopy, najcichsza opona na rynku, przyczepność świetna, ale wygląd też nie bardzo, również wykolanione jak diabli. Ale są naprawdę super ciche i super prowadzenie, bardzo dobre na mokrym, Dunlop SP Sport Bluresponse, etykieta C, A, 67dB.
Wydaje mi się, że te opony są tak robione żeby miały dobre osiągi, wygląd zeszedł na drugi plan, qrde...
Kumho E. 195/55/15 miałem na Hondzie, zdejmowałem czym prędzej, głośne jak diabli, teraz zamontowałem Dunlopy, najcichsza opona na rynku, przyczepność świetna, ale wygląd też nie bardzo, również wykolanione jak diabli. Ale są naprawdę super ciche i super prowadzenie, bardzo dobre na mokrym, Dunlop SP Sport Bluresponse, etykieta C, A, 67dB.
Wydaje mi się, że te opony są tak robione żeby miały dobre osiągi, wygląd zeszedł na drugi plan, qrde...
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Panowie,
Jakieś uwagi/doświadczenia z Kumho Solus KH17? W mojej nowo zakupionej M6 muszę wymienić opony na przedniej osi (obecnie: 215/50R17). Poważnie zastanawiam się nad zakupem takich samych. Jakieś pomysły bądź alternatywy?
t_s
Jakieś uwagi/doświadczenia z Kumho Solus KH17? W mojej nowo zakupionej M6 muszę wymienić opony na przedniej osi (obecnie: 215/50R17). Poważnie zastanawiam się nad zakupem takich samych. Jakieś pomysły bądź alternatywy?
t_s
- Od: 22 maja 2014, 22:59
- Auto: Mazda 6 kombi 2.0 155KM 2010
Opel Astra H 1.8 125KM 2004
ja znowu kupilem na wiosne falkeny ziex914 20555r16 za 990 komplet i powiem ze naprawde spoko opony nie narzekam duzo lepsze niz debice pozdro 
Dopisano 10 lip 2014 18:39:
ja znowu kupilem na wiosne falkeny ziex914 20555r16 za 990 komplet i powiem ze naprawde spoko opony nie narzekam duzo lepsze niz debice pozdro
Dopisano 10 lip 2014 18:39:
- Od: 17 sie 2009, 09:37
- Auto: Mazda 323f 2.0 v6 95r
Lancia Y 1.2 8v 96r
Lancia Delta 1.4 Multi Air 11r
Michelin Energy Saver ......... najsłabsza jak do tej pory guma na jakiej jeździłem.....Ok, jest już nieco zużyta, jest już nieco stara ale na prostej równej drodze, na lekkim łuku auto mi wyjeżdża a przy hamowaniu koła staja dęba i tylko kontrola i ABS non stop chodzą.......NIE POLECAM.
Cześć wam mieliście może styczność z takimi oponami jak Goodyear Vector 4Seasons czytałem opinię na oponeo i nie są w cale aż takie złe.
To będą pierwsze opony jakie kupię bo dotychczasowe już dość są zużyte...
Więc nie do końca mam rozeznanie jakie kupować a nie stać mnie by kupić zimowe dotego jeszcze przydałyby się felgi stalowe ale to jest jeszcze większy koszt więc myślę, że lepiej jest kupić całoroczne w rozmiarze obecnych opon czyli 205/55R16 V91.
Co o tym myślicie?
To będą pierwsze opony jakie kupię bo dotychczasowe już dość są zużyte...
Więc nie do końca mam rozeznanie jakie kupować a nie stać mnie by kupić zimowe dotego jeszcze przydałyby się felgi stalowe ale to jest jeszcze większy koszt więc myślę, że lepiej jest kupić całoroczne w rozmiarze obecnych opon czyli 205/55R16 V91.
Co o tym myślicie?
- Od: 25 paź 2013, 20:20
- Auto: Mazda 3 BK, 1.6l, 105 KM, Z6, 2006r
Mi dość dobrze sprawowały się skrytykowane tu wcześniej qatrac'ki ,ale oczywiście bez szaleństw-nie zastąpią latem 100%-owych letnich a zimą 100%-owych zimowych...
Porównania tego typu można sobie między bajki włozyc.
Porównania tego typu można sobie między bajki włozyc.
CLAU napisał(a):Caloroczne sa slabe
Ponoć jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego
Ja mam Dunlop Sport BluResponse na lato – od kwietnia na nich fruwam i jestem zadowolony. Są ciche (poprzednie bridgestone turanza były głośniejsze), na żadnej kałuży mnie nie zachwiało jeszcze, trzymają się dobrze na suchym jak i na mokrym... Polecam
- Od: 5 mar 2014, 20:17
- Auto: Mazda 6 GY, LF, 2007
Dunlop Sport Bluresponse to świetna opona, poziom hałasu ma 67 decybeli, gdy wszystkie inne przeważnie 71, pisałem już o tym wcześniej.
Trzy decybele to połowa wszelkich hałasów które docierają do wnętrza samochodu, jaja co?
Niestety Bluresponse jest bardzo droga, ale warto.
Godna polecenia jest też Dunlop SP Sport 01, tak jakby poprzedni model. Również cicha i idealnie trzymająca na drodze, odprowadzająca wodę itp.
Moim zdaniem to dwie najlepsze opony na rynku, mam taki zestaw w Hondzie mojej Helelny, w tej chwili na przodzie SP Sport 01 i na tyle Bluresponse, specjalnie "walczyłem" żeby zdobyć te Dunlopy, udało się skompletować dwa miesiące temu. Poprawa pod względem hałasu w aucie niesamowita, trzymanie na drodze w połączeniu ze świetnym zawieszeniem Civica rewelacyjne, jak po szynach. Mój Passat się chowa.
Trzy decybele to połowa wszelkich hałasów które docierają do wnętrza samochodu, jaja co?
Niestety Bluresponse jest bardzo droga, ale warto.
Godna polecenia jest też Dunlop SP Sport 01, tak jakby poprzedni model. Również cicha i idealnie trzymająca na drodze, odprowadzająca wodę itp.
Moim zdaniem to dwie najlepsze opony na rynku, mam taki zestaw w Hondzie mojej Helelny, w tej chwili na przodzie SP Sport 01 i na tyle Bluresponse, specjalnie "walczyłem" żeby zdobyć te Dunlopy, udało się skompletować dwa miesiące temu. Poprawa pod względem hałasu w aucie niesamowita, trzymanie na drodze w połączeniu ze świetnym zawieszeniem Civica rewelacyjne, jak po szynach. Mój Passat się chowa.