Mazda 3 system odpalania bez kluczyka
Strona 1 z 1
Witam
Moja stara Mazda 323F z 2001 roku już się troszkę zużyła i planuję zakup Mazdy 3 2.0 z 2007 roku, mazda ta jest uruchamiana "z pilota" nie ma kluczyka. Płytkę trzeba mieć przy sobie i auto wtedy się uruchomi. To dość nieźle wyposażona wersja, tempomat czujniki cofania, deszczu itd. Moje pytanie brzmi jak jest z awaryjnością tego systemu uruchamiania auta? Warto się w to pakować czy lepiej poszukać coś z tradycyjnym kluczykiem?
Moja stara Mazda 323F z 2001 roku już się troszkę zużyła i planuję zakup Mazdy 3 2.0 z 2007 roku, mazda ta jest uruchamiana "z pilota" nie ma kluczyka. Płytkę trzeba mieć przy sobie i auto wtedy się uruchomi. To dość nieźle wyposażona wersja, tempomat czujniki cofania, deszczu itd. Moje pytanie brzmi jak jest z awaryjnością tego systemu uruchamiania auta? Warto się w to pakować czy lepiej poszukać coś z tradycyjnym kluczykiem?
- Od: 6 cze 2008, 13:31
- Auto: Mazda 3 2.0 (150KM) BK 2007r.
oraz
Mazda 2 1349 (85KM) 2009r.
Przenoszę do modelowego 
Kaizen Sushi Racing Team Polub nasz FP :)
-
jarek.ZE
- Od: 25 lis 2008, 01:19
- Auto: Mazda MX-5 NA B6 '93
Była:
Mazda3 BM PE 120KM '14
Rajdowe Clio F7P '91
Mazda mx-3 EC KLZE '91
Subaru Impreza WRX MY05
Mazda6 GG AJ '04
Nie słyszałem, żeby komuś się to popsuło, ale odsetek aut z tym systemem jest niewielki. W razie awarii masz też w karcie zwykły kluczyk, którym można otworzyć drzwi i uruchomić auto.
Wygodny gadżet, tylko nie trzymać w jednej kieszeni z telefonem komórkowym, bo zakłóca działanie.
Wygodny gadżet, tylko nie trzymać w jednej kieszeni z telefonem komórkowym, bo zakłóca działanie.
hm gadżet fajny, model mazdy wypasiony, wygląda jak dla mnie świetnie, 150 "koniuszy" przy póki co moich 98 też zachęca. A może ktoś orientuje się jak jest z dorobieniem takiej karty, czy zakłady które zajmują się dorabianiem opanują taka kartę, czy trzeba ją kupić w autoryzowanym salonie?
oraz
to może jakiś spec potrafi sklonować taką kartę, bo gorzej jak dwie zgubione to problem z dorobieniem.
A ten co sprzedaje da Ci jedną, a sam drugą Ci samochód następnego dnia ukradnie:P
A ten co sprzedaje da Ci jedną, a sam drugą Ci samochód następnego dnia ukradnie:P
Witam.
podbijam temat
. Korzystam z auta póki co jestem zadowolony, nurtuje mnie jedna sprawa jak to wszystko działa? Czasami gdy wychodzę z auta zaczyna ono wydawać krótkie sygnały dźwiękowe i wtedy samo się nie zamknie mało tego wtedy nie zamknę go nawet z pilota, następnym razem jest wszystko ok, wychodzę i auto się zamyka, ma może ktoś instrukcję do tego modelu? Tak sobie wymyśliłem, że system rozpoznaje że np jest ktoś w środku i wtedy nie zamyka auta hmm niestety nie wiem czy tok mojego myślenia jest poprawny? Jest może ktoś kto ma ten system u siebie i instrukcję obsługi 
podbijam temat
oraz
Tak powinno być.
U mnie są dwa rodzaje "pikacza".
– gdy wysiądę z samochodu z kartą w kieszeni a stacyjka jest włączona. Wtedy pikacz odzywa się jak tylko zatrzasnę drzwi.
– Gdy wysiądę z samochodu z kartą w kieszeni i nacisnę przycisk zamknięcia na drzwiach, ale któreś drzwi nie są zamknięte i auto nie może się zaryglować.
Kiedy próbuję zamknąć auto przyciskiem na klamce gdy karta jest nadal w środku, po prostu nic się nie dzieje, nie pika.
Może po prostu szwankuje Ci czujnik zamknięcia w którychś drzwiach.
– gdy wysiądę z samochodu z kartą w kieszeni a stacyjka jest włączona. Wtedy pikacz odzywa się jak tylko zatrzasnę drzwi.
– Gdy wysiądę z samochodu z kartą w kieszeni i nacisnę przycisk zamknięcia na drzwiach, ale któreś drzwi nie są zamknięte i auto nie może się zaryglować.
Kiedy próbuję zamknąć auto przyciskiem na klamce gdy karta jest nadal w środku, po prostu nic się nie dzieje, nie pika.
Czyli samochodzik ma cały czas mrugać? wskazuje, że auto jest zabezpieczone immobilizerem?
hmm może i tak, mam to auto chyba z miesiąc nie bardzo jeszcze wiem jak ten system działa. W internecie jest instrukcja, ale niestety nie jest opisane jak działa system bez kluczyka.
U mnie pikacz wogóle się nie odzywa auto sygnalizuje zamknięcie drzwi tylko mrugnięciem świateł awaryjnych.
Tylko czasami jak wyżej pisałem wydaje serię krótkich dźwięków, wtedy sam się nie zamknie.
A baterię wymieniałeś już? Zauważyłem, że w pilocie jak jestem w środku miga mi malutka czerwona dioda i nie wiem czy jest to spowodowane np. słabą baterią czy tak ma być
hmm może i tak, mam to auto chyba z miesiąc nie bardzo jeszcze wiem jak ten system działa. W internecie jest instrukcja, ale niestety nie jest opisane jak działa system bez kluczyka.
U mnie pikacz wogóle się nie odzywa auto sygnalizuje zamknięcie drzwi tylko mrugnięciem świateł awaryjnych.
Tylko czasami jak wyżej pisałem wydaje serię krótkich dźwięków, wtedy sam się nie zamknie.
A baterię wymieniałeś już? Zauważyłem, że w pilocie jak jestem w środku miga mi malutka czerwona dioda i nie wiem czy jest to spowodowane np. słabą baterią czy tak ma być
oraz
Przez "pikacza" rozumiem właśnie serię krótkich dźwięków.
Sprawdź, czy kontrolka otwartych drzwi na desce rozdzielczej działa poprawnie (otwarte-świeci się, zamknięte – nie świeci).
Czy miga nie pamiętam, w sumie wymiana baterii nie zaszkodzi.
Sprawdź, czy kontrolka otwartych drzwi na desce rozdzielczej działa poprawnie (otwarte-świeci się, zamknięte – nie świeci).
Czy miga nie pamiętam, w sumie wymiana baterii nie zaszkodzi.
Witam,
też mam bezkluczykowe system odpalania samochodu i też mam jedą kartę z wbudowanym kluczykiem. Pojawił mi się ostatnio problem. Auto nie chce mi odpalić. Kontrolka immo (kluczyk w czerwonym samochodziku) miga przed przekreceniem stacyjki. Po przekreceniu nic nie zassysa. Zanim się to stało sprawdzałem ustawienia zegarów i wskażników prędkościomierza, kalibracje spalania itp za pomocą przycisku do wyświetlania przejechanej trasy AB – nie wiem czy to mogło miećwpływ. Rozłączyłem akumulator na całą noc i też nie pomogło. Czy ma ktoś jaki pomysł?
też mam bezkluczykowe system odpalania samochodu i też mam jedą kartę z wbudowanym kluczykiem. Pojawił mi się ostatnio problem. Auto nie chce mi odpalić. Kontrolka immo (kluczyk w czerwonym samochodziku) miga przed przekreceniem stacyjki. Po przekreceniu nic nie zassysa. Zanim się to stało sprawdzałem ustawienia zegarów i wskażników prędkościomierza, kalibracje spalania itp za pomocą przycisku do wyświetlania przejechanej trasy AB – nie wiem czy to mogło miećwpływ. Rozłączyłem akumulator na całą noc i też nie pomogło. Czy ma ktoś jaki pomysł?
-
slawo-1986
Sprawdzałem już w dwóch Mazdach (na parkingu
) czerwony samochodzik z kluczykiem miga cały czas także nie jest to błąd. Wymień baterię w płytce (kluczyku) spróbuj odpalić samym kluczem, tradycyjnie jak odpali to masz raczej pewność że nawalił komunikacja tego systemu bezkluczykowego
, ale bateria to podstawa.
oraz
Strona 1 z 1