Jest jeszcze możliwość wołania syntezatora mowy przez SSH. Można dla przykładu zrobić (celowo nie piszę ja zrobiłem) sobie Taskerem komunikat powitalny po spięciu się auta z tetherowanym internetem. Innymi słowy łańcuszek tasków wyglądać może następująco:
– spięcie się telefonu z autem po Bluetooth (w Lollipopie jest to automatyczne)
– odpalenie tetheringu i wpięcie się auta do udostępnionego wifi
– wbicie się do auta po SSH i odczytanie powitania z aktualną temperaturą.
Docelowy plan może być taki, by komunikat zawierał czasy dojazdu do pracy wg proponowanych opcji z Google Now.
Co do filmów, to na pokładzie jest gst-launcher, filmy działają dość himerycznie, najlepiej w rozdzielczościach zbliżonych do ekranu. Jest również problem z głosem – działa tylko na niektórych kanałach wejściowych (np USB, z którego nic aktualnie nie jest odegrane). No i zatrzymanie odtwarzania wykonuje się poprzez kill procesu, albo restart MZD
Tak mi teraz wpadło do głowy, że wypadało by ustalić czy na pokładzie mamy wget:) Posiadanie zwykłego linuxa w aucie, zaczyna być jego największą zaletą, zwłaszcza na przyszłość:)
Z przydatnych rzeczy, mogę jeszcze polecić podmianę karty pamięci do map na szybką SD Class 10. Nawigacja znacznie przyspiesza na takiej karcie. Wystarczy Mazda Toolboxem wgrać kopię bezpieczeństwa na nową kartę.