Wycie dochodzące z przodu – łożysko przedniego koła
Strona 1 z 1
Witam ostatnio zaczeło mi coś wyć z przodu dzwiek ten raz jest głośniejszy raz słabszy zależy od predkości . Myślałem że to opony jednak po wymianie opon dalej to samo,wczoraj wymieniłem prawe łozysko koła bo znajomy mechanik stwierdził ze to ono tak wyje , ale to nic nie dało . Doda że jadąc po łuku w lewo dzwiek ten ustaje, a w prawo nasila. Prosze o rady co to możę być
- Od: 5 mar 2014, 10:30
- Auto: Mazda 5 2.0 benzyna 146KM rocznik 2005
gulek napisał(a):wczoraj wymieniłem prawe łozysko koła
lozysko na 99%... lecz niestety nie ta strona...

...mechanik powinien wymienic lewe...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Auto z kierowcą na podnośnik, podnieść do samej góry, uruchomić silnik, wrzucić 5 bieg i rozpędzić koła do 160 km/h, wrzucić luz, zgasić silnik, drugi pod samochodem słucha – uwaga na kręcące się koła i półosie – nie wtykać paluchów!!
I wtedy będzie wiadomo która strona hałasuje i czy to koła ( a może koło zębate od pompy oleju?! – ale nie w tym wypadku skoro hałas ustaje na zakrętach ).
Jadąc samochodem dźwięki się przenoszą, odbijają i można mylnie odczuwać stronę..
Pzdr.
Jadąc samochodem dźwięki się przenoszą, odbijają i można mylnie odczuwać stronę..
Pzdr.
Wlaśnie wróciłem z garażu i prawdopodobnie to nie łożyska tylko układ różnicowy. Podniosłem cały przód auta odpaliłem wbiłem bieg puszczając sprzęgło koła najpierw zaczeły sie krecić ale po chwili zaczeło je coś blokować tak ze aż trzepało całym silnikiem i budą samochodu. Mam pytanie czy skrzynia z silnika 1.8 pasuje do 2.0
Dopisano 5 mar 2014, 20:21:
gdzie moge na dolnymsląsku kupić taką skrzynie
Dopisano 5 mar 2014, 20:21:
gdzie moge na dolnymsląsku kupić taką skrzynie
- Od: 5 mar 2014, 10:30
- Auto: Mazda 5 2.0 benzyna 146KM rocznik 2005
nadal uważam, że to łożysko...
nie do końca w ten sposób...
Skręcając w strone "uszkodzonego łożyska" siły odśrodkowe przenoszą ciężar auta na przeciwną stronę. W wyniku tego łożysko cichnie, bo jest odciążone...
Inaczej będzie, gdy skręcamy w przeciwną stronę. Wtedy właśnie dociążamy "uszkodzone łożysko" i wyje głośniej...
Można jeszcze podnieść auto i sprawdzić (bicie) luzy łożyska... Niestety, nie zawsze daje to wymierne efekty...

smile napisał(a):Jadąc samochodem dźwięki się przenoszą, odbijają i można mylnie odczuwać stronę..
nie do końca w ten sposób...
Skręcając w strone "uszkodzonego łożyska" siły odśrodkowe przenoszą ciężar auta na przeciwną stronę. W wyniku tego łożysko cichnie, bo jest odciążone...
Inaczej będzie, gdy skręcamy w przeciwną stronę. Wtedy właśnie dociążamy "uszkodzone łożysko" i wyje głośniej...
Można jeszcze podnieść auto i sprawdzić (bicie) luzy łożyska... Niestety, nie zawsze daje to wymierne efekty...
Arkana , Captur , Mii
Czesc,
Muszę wymienić łożystko prawy przód bo buczy niestety. Wg sprzedawcy w InterCarsie możliwa jest wymiana samego łożyska bez konieczności wymiany kompletu z piastą. Czy może mi ktoś potwierdzić ten scenariusz, że wystarczy samo łoźysko?
5tka wersja TOP 2.0 benzyna (Abs+Esp)
Proponują mi łozystko "Komako"
edit:
...sorki za zamieszanie, już znalazłem odpowiedź na moje poprzednie pytanie, ale mam inne: czy zakup łożyska "Konaco" to dobry wybór? Ponoc montowali je jako oemowe.
Może ktoś przetestował ten zamiennik?
Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2
Muszę wymienić łożystko prawy przód bo buczy niestety. Wg sprzedawcy w InterCarsie możliwa jest wymiana samego łożyska bez konieczności wymiany kompletu z piastą. Czy może mi ktoś potwierdzić ten scenariusz, że wystarczy samo łoźysko?
5tka wersja TOP 2.0 benzyna (Abs+Esp)
Proponują mi łozystko "Komako"
edit:
...sorki za zamieszanie, już znalazłem odpowiedź na moje poprzednie pytanie, ale mam inne: czy zakup łożyska "Konaco" to dobry wybór? Ponoc montowali je jako oemowe.
Może ktoś przetestował ten zamiennik?
Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2
KacY napisał(a):czy faktycznie łożysko musi być z tym pierścieniem?
Przeczytaj ten temat jeszcze raz... Tam też kolega Yard podał temat o ABS-ie, a raczej jego braku... resztę doczytaj...
Arkana , Captur , Mii
Strona 1 z 1