Odchodzaca listwa dachowa

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez dziubek » 16 kwi 2006, 22:53

Witam

Dzis zauwazylem ze po prawej stronie od strony klapy bagaznika odchodzi listwa dachowa probowalem ja docisnac ale niestety nie pomoglo w jaki sposob poprawic to mocowanie i czy ona czasem nie odpadnie? Druga sprawa to szukam takich malenkich zatrzaskow do uszczelek w drzwiach gdyz kilka mam peknietych i czasem chyba uszczelka nie dochodzi bo np po myjni zauwazylem wode na progach na tych plastikowych nakladkach a moze to norma?
Aha zauwazylem ze po myciu lub wiekszym deszczu paruje mi prawy reflektor od strony swiatla dlugiego czy da sie cos z tym zrobic?

Pozdrowka

dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
Forumowicz

Od: 29 sty 2006, 02:48
Auto: Sandero Stepway MY'19
Mazda 6 GL Kombi

Postprzez Mumin » 16 kwi 2006, 23:20

Jeśli chodzi o tą wodę na listwach, to u mnie też się to zdarza, a z uszczelkami raczej wszystko w porządku także chyba nie zawracaj sobie głowy. Co do reszty, nic Ci nie moge podpowiedzieć.
Forumowicz

Od: 24 kwi 2005, 18:09
Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI '99

Postprzez Marcino » 16 kwi 2006, 23:56

dziubek napisał(a):paruje mi prawy reflektor

pooglądaj dokładnie szklo cy nie jest gdzieś pęknięte. Może być również drobna nieszczelność pomiędzy szkłem a resztą lampy bądź też przy ostatniej wymianie żarówki oprawka źle osiadłe w gnieździe

dziubek napisał(a):po myjni zauwazylem wode na progach

tym się nie przejmuj, jak się nie leje do auta to ok

A co do listwy dachowej to nie wiem dokładnie jak jest mocowana
Forumowicz

Od: 22 kwi 2005, 10:15
Auto: 6 kombi 2.0 diesel 2004r

Postprzez dziubek » 17 kwi 2006, 00:33

Szklo jest napewno cale wiec zobacze od wnetrza czy rzeczywiscie cos tam sie nie poluzowalo.
Choc bardziej martwi mnie ta listwa czy jej nie zgubie lub cos podobnego.

Pozdrowka

dziubek
+
Forumowicz

Mazda 6 GL Kombi

Postprzez TALREP » 17 kwi 2006, 11:40

tyle udalo mi sie znalezc w EPC. patrzac po rysunkach ta listwa jest mocowana na dwa wkrety i jakies zatrzaski. poszukaj jak masz u siebie – jesli wkrety sa to chyba jej nie zgubisz :D

Obrazek
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 29 lis 2005, 16:30
Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r

Postprzez dziubek » 17 kwi 2006, 12:46

Dzieki sproboje to rozgryzc wg rysunku ;)

Pozdrowka

dziubek
+
Forumowicz

Mazda 6 GL Kombi

Postprzez toady » 18 kwi 2006, 00:03

dziubek napisał(a):zauwazylem wode na progach na tych plastikowych nakladkach

Tak ma być :)
Drzwi mają na dole takie kwadratowe otworki do odprowadzania wody zeby nie stała wewnątrz.
Jeśli masz trochę wody na progach to znaczy, ze uszczelka szyby w drzwiach trochę popuszcza, ale to nawet w nowych autach tak sie dzieje, więc nie ma strachu.

Wazne, zeby te odwadniajace otworki sie nie zatkały (sprawdz sobie zresztą czy nie są) bo jak woda sie bedzie zbierała wewnatrz to zacznie rdzewiec od srodka i wtedy kaplica :(
Michal
Forumowicz

Od: 10 paź 2005, 14:53
Auto: 323F BJ DITD '02

Postprzez Alvred » 20 kwi 2006, 19:38

U mnie też kiedyś odeszła i próbowałem wszystkiego , najlepszy był jeden majster posmarował jakimś klejem i docisnął na podnośniku moją madzie do sufitu :) Pomogło ale na 2 tygodni , troche deszczu i odeszła:( Ale w końcu znalazłem fachowca od klejenia mianowicie koleś z AUTO-JAN-u wymieniał mi szybę i poprosiłem go o złapanie tej listwy , czymś smarnął i od roku nawet nie drgnie. Pozdrowionko
Początkujący

Od: 15 gru 2004, 01:20
Auto: Mazda 323F 1992r. 1.6 16V

Postprzez farciarz » 21 kwi 2006, 22:30

Miałem to samo...a raczej nadal mam, gdyż jeżdżę obecnie bez założonych listew..i to obu. Listwy są mocowane na dokładnie 15...kurde czy 16 :P zaczepów na każdej stronie. Osiem z nich jest na samej górze....po dwa na tyle i pięć z przodu. Całość jest zablokowana śrubami na końcach tych listew. Ale jeśli chodzi o tył, to aby dostać się do mocowań listwy ( czyli tych dwóch zaczepów mocujących ) musisz otworzyć najpierw klapę bagażnika i wyciągnąć boczne zabezpieczenie tej listwy ( tak to nazwałem...bo inaczej nie wiem jak to określić )..czyli poprzecznę część tej listwy widoczną dopiero po otwarciu klapy. Wówczas dopiero dostaniesz się do zaczepów które mocują listwę do rynny dachowej. Wymiana ich jest w zasadzie banalnie prosta...Zresztą sam zobaczysz jak się do nich już dostaniesz...

Pamiętaj o jednym...nie wyciągaj całej listwy nigdy na siłę, bo połamiesz zaczepy. Najlepiej jest odkręcić śruby na przodzie i tyle a następnie wyhaczyć delikatnie pięć uchwytów wchodzących pod przednią szybę i wysunąć całą listwę w kierunku przodu samochodu !!!!

Powodzenia :) w grzebaniu
Ostatnio edytowano 22 kwi 2006, 16:14 przez farciarz, łącznie edytowano 1 raz
Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
Forumowicz

Od: 1 kwi 2005, 21:35
Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008

Postprzez dziubek » 22 kwi 2006, 11:31

O kurde to bedzie troche zabawy z tym ;) Ale dzieki za dokladny opis :)

Mam pytanie jak sciagnac tapicerke z tylnych drzwi przymierzam sie do wrzucenia tam glosniczkow ;) dodam ze mam szybki na korbke bo z przednich nie mialem wiekszych problemow ale w tylnych widzialem tylko jedna srube a moze reszta jest dobrze ukryta?

Pozdrowka

dziubek
+
Forumowicz

Mazda 6 GL Kombi

Postprzez slawysz » 27 mar 2007, 11:38

ale dzieki za pomoc własnie mam ten problems :D :D :D :D :D :D
Początkujący

Od: 6 lis 2006, 09:27
Auto: 323 F

Postprzez foxtom » 12 wrz 2007, 10:36

Witam !
mam problem,... moja madzia przemaka:/ najpierw myślalem ze to szyber ale sprawdziłem i jest ok.
więc metodą chałpniczą:D polałem woda listwe tą nad drzwiami co biegnie wzdłuż całego samochodu i okazało sie ze mniej więcej na wyskości slupka dzwi przemaka na tyle intensywnie że ma mpodsufitke mokrą przy każdym deszczu nie wiem co amma zrobic? czy wymienić listwe(ta metalowo-gumowa) czy może ja jakoś przykleic albo docisnać bo tam jest szpara tak z 5 mm proszeo rade ewwntualnei gdzie można tak alistwe kupić i ile to coś kosztuje:)
Pozdrawiam
FoXtom
Początkujący

Od: 30 mar 2007, 19:20
Auto: mazda 323f 1.5 1995r