Rozrząd z pompą wody ???
Strona 1 z 1
Hej, mam pytanie. Zamierzam wymienić rozrząd i nie wiem czy odrazu wymieniać pompe wody. Koleś u którego byłem oznajmił mi, że pompa wody nie jest połączona z rozrządem i nie trzeba naraz wymieniać, w razie czego można za jakiś czas bo łatwy dostęp jest i nie trzeba połowę silnika rozkręcać. Moj epytanie brzmi czy ma rację czy odrazu z pompą wymieniać
?? Odrazu zapytam jakiej firmy kupować rozrząd i popmpę
?
- Od: 13 lut 2014, 12:18
- Auto: Mazda 323F 2003 1.6 benzyna 98KM
Witaj,
pompę wody wymienia się co 2 wymianę rozrządu czyli co 90 tys. km
Ile masz wtej chwili przebiegu (o ile to realne). Generalnie radziłbym Ci wymienić cały komplet rozrząd, napinacze rolki oraz pompę wody. Ja do FS a więc 2.0 benzyna , za czesci oryginalne (rozrząd z pompą wody) dałem z przesyłką 630 zł. Warto wymienić ,jeśli nie wiesz czy Niemiec lub poprzedni własciciel wymienił.
pompę wody wymienia się co 2 wymianę rozrządu czyli co 90 tys. km
Ile masz wtej chwili przebiegu (o ile to realne). Generalnie radziłbym Ci wymienić cały komplet rozrząd, napinacze rolki oraz pompę wody. Ja do FS a więc 2.0 benzyna , za czesci oryginalne (rozrząd z pompą wody) dałem z przesyłką 630 zł. Warto wymienić ,jeśli nie wiesz czy Niemiec lub poprzedni własciciel wymienił.

- Od: 9 kwi 2005, 21:00
- Auto: Mazda 3 BL 1.6 2013; Mazda 3 BL 2.0 Disi 2012;
była;Mazda3 1.6 Active 2006 & Mazda3 2.0 Sport 2009
323F BJ 2.0 FS Sportive '01
Pamiętaj,żeby wymienić pompę wody trzeba rozebrać rozrząd,co jeśli by się wydarzyło wygeneruje jakieś (dodatkowe) koszty. Pompę generalnie wymienia się co 2 wymianę rozrządu. Znam osobiście przypadek gdzie przy przebiegu podobnym do twojego pompę szlag trafił,w aucie z niemcowni po pełnym udokumentowanym (i potwierdzonym osobiście w ASO) serwisie.
-
rav 75
czytasz uważnie to co piszą ? ,nie myli się . żeby dostać się do pompy i ją wymienić trzeba rozebrać rozrząd i stąd całe zagadnienie i koszty chyba że robisz wszystko sam to twoja robocizna i czas. ja przy wymianie rozrządu przy 165 tys(sprawdzony i pewny) zostałem przy starej pompie oryginalnej ( mogą długo ale zawsze jakiś słabszy egzemplarz może się trafić) wymiana w serwisie mazdy ,umówiony byłem tak ze jak rozbierze to zobaczy jej stan czy już nie ma luzów ( choć to nie gwarantuje nic i za moment może chrobotać ) i została stara . teraz mam 210 tyś więc niedługo będę wymieniał pasek i pompę , to już jej wystarczy.
xedos1972
Długo to te pompy wody też nie wytrzymają max. 180-200 tys.km, w mojej już huczało łożysko i przeciekała więć ewidentnie do wymiany. generalnie koszt pompy do FS-a 130-150 zł to nie jest majątek , wymienić warto i jest spokój na te 200 tys.km ( o ile ktoś tyle przejedzie ) przez iles tam lat.
Z pomp wody: polecam GMB albo jakas AISHIKE (jakoś tak sie pisze)
Z pomp wody: polecam GMB albo jakas AISHIKE (jakoś tak sie pisze)

Na Twoim miejscu bym wymieniał od razu rozrząd z pompą, a jak Ci pierdyknie po wymianie rozrządu to będziesz musiał w sumie 2 razy płacić za tą samą usługę, bo będzie trzeba wyjąć rozrząd, a tak to za jednym zamachem wszystko zrobisz
, ja niedawno zmieniałem u siebie właśnie to o czym mowa w temacie 
- Od: 28 kwi 2013, 15:13
- Auto: Mazda 323F BJ 2.0 DITD 2001
Też tak uważam, od razu wymienić wszystko za jednym zamachem i mieć spokój i komfort psychiczny, że nic nie pierdyknie. Co Cię zbawi 150zł, za usługę raz zapłacisz i będzie OK. 

Strona 1 z 1