Swiecace kontrolki DSC OFF i ABS

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Dymekxxx17 » 21 cze 2014, 12:10

Witam,
tak jak w tytule mam problem z kontrolka DSC i ABSem. Problem pojawił się po wymianie skrzyni biegów. Mam mazde w dieslu ale zamontowałem skrzynie biegów od benzyniaka bo kolega miał dobra uywkę.
Kontrolki po raz 1 włączyły się w momencie jazdy na nierównym terenie ( po kosce brukowej takiej starej)
Po wyłączeniu silnika kontrolki gasły aż do momentu wjazdu na nierówny teren. Po 2 dniach zauważyłem ze samochód hamuje (nawet wolne, delikatnie hamowanie) cały czas jak by dział system DSC i w tym czasie wskazówka prętkości szaleje (faluje, nie oddaje prawdziwej prętkości) po chwili załącza się jakby wentylator z lewej strony i po paru sekundach zapalają się kontrolki DSC i ABSu i niknie problem z hamowaniem jak i z falowaniem wskazówki na prętkościomierzu.

Od wczoraj kontrolka ABS i DSC Off cały czas się pali, nie gaśnie nawet po ponownym odpaleniu auta.

Moje Pytania
1. Miał ktoś podobny przypadek?
2. Skrzynia z benzyniaka wszystko jest temu winna ?
3. Mechanik mógł coś nie tak zrobić?
4.Problem z czujnikiem?
Początkujący

Od: 17 sie 2013, 00:30
Auto: Mazda 6 2.0 diesel 16-VALVE DIRECT INJECTION

Postprzez Wojtek » 21 cze 2014, 12:39

Odczytaj bledy... bedzie wszystko jasne...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez macpys » 21 cze 2014, 15:02

Ja miałem podobnie, po sprawdzeniu okazało się że był źle zamontowany "przykręcony słabo" Abs.
Po serwisie problem znikł.
macpys