Kluczyk serwisowy nie otwiera drzwi.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez PitAsk » 21 cze 2014, 11:54

Witam.
Kupiłem nową Mazdę 2. Od tego roku dają do niej tylko jeden(!) kluczyk składany i kluczyk serwisowy. Przed odbiorem auta zamontowano mi alarm wzbudzany kluczykiem (bez pilota).
Jaka jest rola kluczyka serwisowego? Kluczykiem tym odpalę samochód, ale nie otworzę, ani nie zamknę drzwi, blokuje go alarm. Czy mogę to reklamować?
PitAsk

Postprzez smile » 21 cze 2014, 12:05

1. Kluczuk Scyzoryk jest tylko jeden i to nie od tego roku a od kilku lat, tak samo było w M3 BL. Drugi klucz to nie klucz serwisowy a klucz prosty.
2. Alarm to tylko alarm, nie blokuje on drzwi ani zapłonu, tylko wyje.
3. Jaki alarm masz zamontowany? Oryginalny alarm Mazdy, alarm Dog czy alarm Meta system? W oryginalnym alarmie mazdy jest key którym wyłącza się awaryjnie alarm, a w alarmach Doga/Mety powinien być dodatkowo pilot do prostego kluczyka.
4. Zamknij auto scyzorykiem, odczekaj minutę aż się uzbroi. Następnie otwórz auto kluczykiem prostym, alarm się załączy ale się tym nie przejmuj, włóż kluczyk prosty do stacyjki i uruchom samochód :P Eureka, można jeździć z wyjącym alarmem <jupi>
Żeby coś reklamować, najpierw musisz wiedzieć co chcesz zareklamować ;)
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A