System audio – przebicia w instalacji?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez trenth » 18 cze 2014, 08:56

Witam,
niedługo będę jechał z kilkoma sprawami na raz do serwisu (czekałem na własne auto zastępcze na czas serwisowania), w międzyczasie odkryłem bardzo dziwną rzecz w m3:

Zamykając tylną prawą szybę (przyciskiem na drzwiach kierowcy) do końca słychać "trzask" w głośnikach w momencie domknięcia szyby. Przy zamkniętej tej właśnie szybie wystarczy wcisnąć "domykanie" by usłyszeć odgłos niemal każdorazowo. Inne szyby nie robią "efektów audio" z głośników.

Drugi jeszcze bardziej niepokojący objaw: w ciągu pierwszych ~3 minut od uruchomienia auta (zimny silnik) słychać w pewnym (póki co losowym) momencie jednorazowy głośny trzask z okolic środkowej konsoli lub – co bardziej prawdopodobne – przednich głośników (wersja Bose). Trzask ten jest 2x głośniejszy niż "efekt szyby".

Z ciekawości zapytam, czy u kogoś też coś podobnego występuje?
Początkujący

Od: 19 paź 2013, 09:02

Postprzez creet » 18 cze 2014, 09:13

Ten trzask pojawia się przy włączonej klimatyzacji automatycznej? U mnie trzeszczy rozgrzany plastik przy jego ostrym zamrożeniu klima – fizyki nie oszukasz.

Co do audio, to losowo głośniki wydają z siebie trzask przy odtwarzaniu muzyki ze sparowanego po bluetooth telefonu, zwłaszcza przy głośności wyższej niż 60% max. Zauwazylem tez ze glownie na utworach z fortepianem dobiegający dźwięk jest wyraźnie zniekształcony. Odtwarzam muzykę ze spotify i deezer. Na razie spróbuje wykluczyć przyczynę leżąca po stronie telefonu. Macie może tez taki problem z audio Bose?

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Forumowicz

Od: 12 sty 2014, 23:31
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez trenth » 18 cze 2014, 09:59

creet napisał(a):Ten trzask pojawia się przy włączonej klimatyzacji automatycznej? U mnie trzeszczy rozgrzany plastik przy jego ostrym zamrożeniu klima – fizyki nie oszukasz.

Gdy uruchamiam silnik to klima jest wyłączona i jednorazowy głośny trzask na dzień dobry pojawia się w odstępie (zazwyczaj) 5 sekund – 3 minuty od włączenia auta, często jeszcze nic nie zdążę zrobić (np. włączyłem silnik, siedzę w aucie na parkingu i po minucie "trzask" – żadnych ruchów kierownicą/pedałami, nic do tego nie trzeba)
Początkujący

Od: 19 paź 2013, 09:02

Postprzez ulmen » 18 cze 2014, 10:39

Na pewno nie są to przebicia w instalacji (w sensie przeskoku łuku elektrycznego). Silnik szyby ma to do siebie, że jest głównie elementem indukcyjnym. Taki element nie lubi gwałtownych zmian prądu (czyli np. wyłączenie tego silnika krańcówką, kiedy szyba jest już domknięta). Na takie gwałtowne zmiany prądu będzie reagował przepięciami na styku, który go załącza. To powoduje emisję promieniowaną (EMI), co która może indukować w sąsiednich przewodach niewielkie napięcie, które może przenosić się na głośniki/wejście systemu audio/wzmacniacz i powodować owe stuki.
Forumowicz

Od: 16 gru 2013, 17:55
Auto: BM 2.0 120KM Titanium Flash
Sky Motion

Postprzez creet » 21 cze 2014, 11:51

@trenth proponuje nagrać taki trzask od momentu zapalenia silnika, skoro jest to powtarzalne i uderzać do ASO, niech się chłopaki poglowią. Tylnych szyb jeszcze nie otwieralem... Sprawdze i dam znać jak to wygląda u mnie, choć myślę ze z tym tez powinieneś smialo podbić do ASO.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Forumowicz

Od: 12 sty 2014, 23:31
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP