1.5 benzyna – dławi się i szarpie, szczególnie po odpaleniu na wolnych obrotach (już bez ssania)

Postprzez elkanguro » 21 paź 2013, 15:49

Panowie potrzebuję jakichś wskazówek gdzie w pierwszej kolejności szukać rozwiązania.

Auto po odpaleniu, jak już obroty na biegu jałowym się unormują, strasznie szarpie i dławi się podczas wciskania pedału gazu. Jak wcisnę bardzo szybko to zacznie się tak mocno dławić, że nawet może zgasnąć. Przy wysokich obrotach już jest ok.

Co ciekawe, a zarazem zapewne istotne, to praca silnika na LPG jest w porządku. Brak takich objawów. Instalacja niesekwencyjna.

Przy kolektorze słychać jakby gdzieś zasysało jakieś lewe powietrze. Czy jest tam jakiś otwór technologiczny, który fabrycznie był zaślepiony i teraz mogło coś puścić (mój ojciec tak miał w Renault 21)? Wczoraj przeczyściłem czujnik w przepływomierzu ale nic to nie zmieniło.
Obrazek
Forumowicz

Od: 6 sty 2012, 22:57
Auto: MAZDA 323F BJ 1.5 i 16V LPG

Postprzez qbasek » 12 cze 2014, 16:35

Temat stary, ale dla mnie aktualny :)

Czy udało Ci się rozwiązać problem?
U siebie mam dokładnie to samo – ruszam na benzynie i nie da się "normalnie jechać". Jak przełączy się na LPG to dopiero czuję, że mogę jechać... ale też bez ogromnego szału – muli się na wyższych obrotach.
Mimo to, na LPG jest zdecydowanie lepiej niż na PB.
Co do kolektora – nie sprawdzałem u siebie, przepływomierza też nie ruszałem (jeszcze)
qbasek