Krótkie pytania dotyczace sprzętu audio.
robaknow napisał(a):Raczej nie bo czestotliwosc podzialu jest dosc niska.
Przemek323c napisał(a):3800Hz vs 3100Hz. Dd biedy cos powinno grac ale lepiej nie ryzykowac.
Szkoda, bo właśnie mam fajną okazje na morele tempo 6, ale bez zwrotnic. Zastanawiam się, czy jeśli bym to zakupił to czy bez problemu później dostanę albo dopasuję zwrotki
Panowie szybkie pytanko.
Jada do mnie PB SC6x. Na chwilę obecną będe chciał je podłączyć pod samo radio w maździe bez bose i z wygłuszonymi drzwiami (audiofilem nie jestem więc może mi wystarczy bez wzmacniacza) i teraz moje pytanko czy jeśli na razie chce je podpiąć tylko pod radio powinienem wymienić kable które idą od radia do głośników? Czy gra nie warta świeczki?
Jada do mnie PB SC6x. Na chwilę obecną będe chciał je podłączyć pod samo radio w maździe bez bose i z wygłuszonymi drzwiami (audiofilem nie jestem więc może mi wystarczy bez wzmacniacza) i teraz moje pytanko czy jeśli na razie chce je podpiąć tylko pod radio powinienem wymienić kable które idą od radia do głośników? Czy gra nie warta świeczki?
- Od: 24 mar 2014, 10:27
- Auto: Mazda 6 GG 2004r. 2.0 LF17 Benzyna 141KM + BRC LPG
Nie warta.
Moze byc problem ale majac dostep do zwrotek mozna zrobic calkiem latwo kopie oryginalnych.
slisman napisał(a):Zastanawiam się, czy jeśli bym to zakupił to czy bez problemu później dostanę albo dopasuję zwrotki
Moze byc problem ale majac dostep do zwrotek mozna zrobic calkiem latwo kopie oryginalnych.
-
Przemek323c
Zwrotnica Tempo 6 to śmiech na sali. Każdy zrobi taką samą za grosze 
Z pewnością macie rację
Ale ja patrzę na to tak:
– popsuły mi się PB S6-C, więc Morele Tempo 6 i tak zagrają lepiej (nawet na seryjnych zwrotnicach)
– mam przynajmniej pewność, że te zwrotnice są dobrze dobrane i nic się nie popsuje
– jak najdzie mnie taka ochota to będę kombinować i zmienię na coś innego
– a póki co i tak jestem ogromnie wdzięczny forumowiczowi Robaknow, bo miałem okazję na szybko kupić morele bez zwrotnic...a zanim je kupiłem to nagrałem sobie zwrotnice i kupiłem całość z pewnością, że nie będę musiał później kombinować
– popsuły mi się PB S6-C, więc Morele Tempo 6 i tak zagrają lepiej (nawet na seryjnych zwrotnicach)
– mam przynajmniej pewność, że te zwrotnice są dobrze dobrane i nic się nie popsuje
– jak najdzie mnie taka ochota to będę kombinować i zmienię na coś innego
– a póki co i tak jestem ogromnie wdzięczny forumowiczowi Robaknow, bo miałem okazję na szybko kupić morele bez zwrotnic...a zanim je kupiłem to nagrałem sobie zwrotnice i kupiłem całość z pewnością, że nie będę musiał później kombinować
slisman napisał(a): mam przynajmniej pewność, że te zwrotnice są dobrze dobrane i nic się nie popsuje
Fakt, nic się nie popsuje, ale czy są jakoś wybitnie przeliczone pod przetworniki to bym nie powiedział. Ot budżetowy zestaw Morelek. Bardzo fajny woofer jest w tym zestawie – nieźle gra dołem i ciekawą średnicą. Tweeter trochę piaszczy i gra płasko ale w tej cenie jest całkiem

Pobaw się kierunkowością tweetera. Wykorzystaj akustykę/odbicia itp. Powodzenia
Powiem ci że z tymi tw to trza się pomęczyć. u mnie kierunkowość pomogła "na lusterko" bo w ucho one grać nie mogą. Poza tym diametralnie pomogła zmiana wzmaka, teraz grają znośnie.
O , dobrze wiedzieć jak będę montował tweetery 
A ja "odziedziczyłem" Helixa DB 4, więc i tak będzie lepiej niż na PB przy słabszym Sony XM-12cdx (czy jakos tak
)
Więc zakładam, że i tak będę zachwycony.
A ja "odziedziczyłem" Helixa DB 4, więc i tak będzie lepiej niż na PB przy słabszym Sony XM-12cdx (czy jakos tak
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Więc zakładam, że i tak będę zachwycony.
Chciałbym Was zapytać, czy jest sens zakładać głośniki np. 240W bez wzmacniacza do radia z maksymalną mocą 4x50W? W zestawie wykorzystane byłyby tylko dwa głośniki, więc myślę, że moc mogłaby być nieznacznie wyższa.
A drugie pytanie, czy lepiej może kupić głośnik słabszy, a myślę, że lepszy, czy mocniejszy, a od "mniej znanej firmy"?
Np.
1.
http://allegro.pl/nowe-glosniki-jbl-cs-4-gwarancja-kurier-oryginal-i4297297047.html
2.
http://allegro.pl/glosnik-extreme-rx-802-240w-dwie-sztuki-i4327262524.html
Zaznaczę tylko, że nie zależy mi ma na tym, żeby gięła się blacha podczas grania, ale żeby grało to czysto, w miarę głęboko i nie wywróciło na lewo portfela
A drugie pytanie, czy lepiej może kupić głośnik słabszy, a myślę, że lepszy, czy mocniejszy, a od "mniej znanej firmy"?
Np.
1.

2.

Zaznaczę tylko, że nie zależy mi ma na tym, żeby gięła się blacha podczas grania, ale żeby grało to czysto, w miarę głęboko i nie wywróciło na lewo portfela
Zaden z tych głośników nie zagra lepiej niz seria. No moze za wyjatkiem jbl. Ale nie widze sensu wkladania glosnikow wspolosiowych do drzwi. Tweeter grajacy w nogi mija sie z celem. Poodkladaj troche i kup cos lepszego. Bo wyrzucisz pieniądze i bedziesz zawiedziony
Tylko to nie głośniki do Madzi 
Ale też "w nogach".
Możecie coś polecić w rozsądnych kwotach?
Wcześniej przeszła mi też przez głowę myśl, czy można by wsadzić właśnie głośniki jak w Maździe 6, tylko też nie wiem, czy zda to egzamin i da pożądany efekt...
Znalazłem też coś takiego. Impedancja wydaje mi się jest w porządku. Tylko, czy pasmo przenoszenia nie za wąskie?
http://allegro.pl/pioneer-ts-a132ci-2-drozne-glosniki-wspolosiowe-i4305943020.html
Ale też "w nogach".
Możecie coś polecić w rozsądnych kwotach?
robaknow napisał(a):Zaden z tych głośników nie zagra lepiej niz seria.
Wcześniej przeszła mi też przez głowę myśl, czy można by wsadzić właśnie głośniki jak w Maździe 6, tylko też nie wiem, czy zda to egzamin i da pożądany efekt...
Znalazłem też coś takiego. Impedancja wydaje mi się jest w porządku. Tylko, czy pasmo przenoszenia nie za wąskie?

Piszecie w działach jak popadnie, poza tym jest masa odpowiedzi na pytanie jakie głośniki,,,