Szanowni użytkownicy, proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu z silnikiem w mojej Maździe.
Poniżej zamieszczam film z pracą silnika:
https://www.youtube.com/watch?v=3dsJ8f4 ... e=youtu.be
Na niskich obrotach silnik pracuje nierówno dymi na czarno, coś jakby stuka, bardzo głośno pracuje. Trzyma obroty i nie gaśnie.
Na wysokich obrotach wszystko pracuje normalnie, silnik jest cichy nie dymi ma normalną moc.
Nie ma problemów z odpalaniem.
Usterka "narasta" w czasie (silnik warczy coraz głośniej, od czasu do czadu problem zanika), można nadal jeździć samochodem.
Problem występuje zarówno na ciepłym jak i na zimnym silniku.
Samochód ma przebieg 350 tyś. km (na liczniku, nie wiadomo czy jest to faktyczny przebieg).
Na niskich obrotach silnik pracuje nierówno
Strona 1 z 1
Pasek rozrządu jest dobrze napięty. Kiedyś już był problem z napinaczem i były trochę inne objawy.
-
Podolucci
Problemem był jednak pasek rozrządu. Po zdjęciu osłony okazało się, że jednak nie jest on dobrze napięty.
Po prostu wyciągnął się już tak, że nawet napinacz nie był w stanie zapewnić odpowiedniego naciągnięcia.
Po wymianie paska i napinacza problem zniknął i Mazda śmiga dalej.
Po prostu wyciągnął się już tak, że nawet napinacz nie był w stanie zapewnić odpowiedniego naciągnięcia.
Po wymianie paska i napinacza problem zniknął i Mazda śmiga dalej.
-
Podolucci
To ciekawe co piszecie zważywszy iż nic na to wskazywało. Mam podobny problem z tym że nie kopci nie stuka ale obroty delikatnie falują. Po odpaleniu jest 800/min i po chwili spadają z lekkim wahnięciem do 780/min i tak co ok.3 sek. Rozrząd oryg. Mazdy przejechałem dopiero ok.50tyś. Cyba zajrzę pod pokrywę i sprawdzę napięcie paska. Cyba że macie jakiś inny pomysł co jest grane.
- Od: 6 lip 2010, 10:19
- Auto: Premacy 2004r. DITD
Strona 1 z 1