Zauważyłem dzisiaj, że system bluetooth nie działa w mojej Mazdzie prawidłowo. Samochód odebrany 3 dni temu z salonu. Objawy:
1. Klikając na przycisk "słuchawki" na kierownicy pojawia się menu z ostatnio wybranymi numerami (czyli OK).
2. Drugie kliknięcie na ten sam przycisk nie pozwala na zadzwonienie pod wybrany numer. Trzeba nacisnąć pokrętło HMI (czy to normalne ?).
3. Nie mogę odrzucić przychodzącego połączenia przyciskiem na kierownicy ("słuchawka z takim daszkiem" jeśli dobrze pamiętam).
4. Dzisiaj zauważyłem, że nie mogę odebrać połączenia przychodzącego z klawiatury na kierownicy ani z poziomi HMI. Odebrałem z telefonu. Po 5 sek rozmowa została rozłączona a na ekranie dalej widniało okno z nazwą osoby która dzwoni oraz opcjami "odbierz" i "odrzuć". To okno nie dało się w żaden sposób wyłączyć.
Mój telefon: Nokia C3-00
Podczas rozmowy słuchałem MP3 z pendrive'a
Wersja systemu 30.00.100
Dodatkowo nic się nie dzieje jak naciskam przycisk rozpoznawania mowy.
Ktoś miał podobną przypadłość ?
Kłopoty z BlueTooth oraz rozpoznawaniem mowy
Strona 1 z 1
Ja na pewno mogę odebrać/odrzucić z kierownicy, więc coś masz nie tak. Twoja wersja systemu nie jest najnowsza, więc zalecam wybranie się do ASO i upgrade (chociaż ja mam taką wersję jak twoja i nie mam podobnych problemów).
Rozpoznawanie mowy nie działa, jeśli Mazda gada po polsku, ponieważ nie ma polskiego rozpoznawania mowy (było na forum).
Rozpoznawanie mowy nie działa, jeśli Mazda gada po polsku, ponieważ nie ma polskiego rozpoznawania mowy (było na forum).
Walczę od dwóch dni z wybieraniem głosowym. W poprzednim tygodniu odebrałem moją madzię 3.
Dopiero teraz się doczytałem tego faktu. Jaki ku... bezsens. Przecież język obsługi systemu powinien być niezależny od jeżyka wybierania głosowego, jeżeli nie ma wszystkich wspólnych języków dla obu funkcji.
Czy na pewno jakaś aktualizacja systemu nie rozwiązuje tego problemu?
Czyli jeżeli mamy język polski w systemie to nie ma możliwości wybierania głosowego po angielsku?
Pozdrawiam
Dopiero teraz się doczytałem tego faktu. Jaki ku... bezsens. Przecież język obsługi systemu powinien być niezależny od jeżyka wybierania głosowego, jeżeli nie ma wszystkich wspólnych języków dla obu funkcji.
Czy na pewno jakaś aktualizacja systemu nie rozwiązuje tego problemu?
Czyli jeżeli mamy język polski w systemie to nie ma możliwości wybierania głosowego po angielsku?
Pozdrawiam
andrewp napisał(a):Czy na pewno jakaś aktualizacja systemu nie rozwiązuje tego problemu?
Nie
Tak właśnie
Może nie zrozumiałem pytania, spróbuję go zatem sparafrazować. Jeśli chciałbyś mieć język polski w menu, a komendy głosowe wydawać po angielsku (bo po polsku się nie da), to jest to możliwe. Mając j. polski, zmieniasz na angielski i potem spowrotem na polski. Pojawi się pytanie czy chcesz do wydawania komend pozostać przy angielskim. U mnie to działa.
Z góry przepraszam za "głupie" pytanie.
Odbierając swoją Madzię stwierdziłem, że w systemach "pisanych" mam ustawiony język polski, natomiast system obsługi głosowej używa języka angielskiego. Przyjąłem, że ten typ tak ma i ponieważ nie mam problemu z językiem angielskim to tak jeżdzę.
Z tego co piszecie wnioskuję, że można ustawić ubsługę głosową również na język polski.
Mam jedno pytanie, czy jest dostępna pełna lista komend do obsługi głosowej, obojętnie do którego języka.

Odbierając swoją Madzię stwierdziłem, że w systemach "pisanych" mam ustawiony język polski, natomiast system obsługi głosowej używa języka angielskiego. Przyjąłem, że ten typ tak ma i ponieważ nie mam problemu z językiem angielskim to tak jeżdzę.
Z tego co piszecie wnioskuję, że można ustawić ubsługę głosową również na język polski.
Mam jedno pytanie, czy jest dostępna pełna lista komend do obsługi głosowej, obojętnie do którego języka.
creet napisał(a):zibbyt napisał(a):czy jest dostępna pełna lista komend do obsługi głosowej, obojętnie do którego języka
http://infotainment.mazdahandsfree.com/howto-voicerecognition?language=en-EU
Dzięki.

ulmen napisał(a):2. Drugie kliknięcie na ten sam przycisk nie pozwala na zadzwonienie pod wybrany numer. Trzeba nacisnąć pokrętło HMI (czy to normalne ?).
Tak. Co do pozostałych Twoich pytań – spróbuj sparować inny telefon (sugeruję Androida), najlepiej wspierany przez Mazdę – listę masz na tej samej stronie, którą podrzuciłem w moim poprzednim poście. Nokia C3 na Symbianie to już leciwa konstrukcja.
Strona 1 z 1