16'' to dla mnie za mało

Moje auto ma homologację na 17'' i na lato mam właśnie taki zestaw
Poza tym nie uważam żeby rant nie pomagał ... Miałem jak pisałem rant przy Hondzie i felgi nie przytarłem nawet minimalnie przez 5 lat...
Nie najeżdżam na krawężniki jak wariat ... najeżdżam powoli i staram się pod jak największym kątem itp żeby nie było przycierki. RANT chroni bez dwóch zdań. Tylko dlaczego ten sam model opony przy różnych rozmiarach ma inny rant ... mam wrażenie, że przy szerszej oponie jest po prostu większy ... np dla felgi 7JJ większy rant będzie miała opona 225 niż 215. Albo dla 6JJ 195 będzie miało większy rant niż 185 ... mylę się?
Chcę kupić opony z dużym rantem żeby zminimalizować ryzyko uszkodzenia, bo mam w planie regenerację felg po poprzedniku, który je nieźle poobcierał, a chciałbym je mieć w stanie idealnym tak jak na Hondzie przy takim rancie:
Obecnie mam taki i moim zdaniem jest niewystarczający.
Sprawdziłem te co podałeś ...

Te mają super rant ale przy tej cenie to miałabym dopiero parę więc odpada ...
Tutaj wyglądają jakby nie miały prawie wcale ... więc te odpadają

Te co znalazłem też wyglądają sensownie, ale kurde to też zakup w ciemno, bo nie wiem czy to tylko wizualizacja czy naprawdę tak wypadną na moich felgach...
Chociaż na większości "zdjeć" tak wyglądają to może jednak będą OK ...

Ale nadal bez odpowiedzi pozostaje moje pytanie i czy ktoś zna na nie odpowiedź ...
Mam felgę 7JJ
Biorę np oponę Barum Bravuris 3HM 87V FR
czy w tym modelu opona 215/45R17 będzie miała tej samej głębokości rant co szerokość 225/45R17