prezes83 napisał(a):W zasadzie każde jedno spoza koncernów żywiec i tyskie.
Z piw bardzo znanych jeszcze Heineken ma w skladzie chmiel i odróżnia się smakiem z reszty półki.
Ja wyróżniam 4typy piw
1. Syf, czego nie mogę dopić do końca (Żubr, Harnaś itp.)
2. Piwa dobre i stosunkowo łatwo dostępne, które dość często pijam (Perła, Heineken)
3. Piwa dobre i stosunkowo łatwo dostępne, których nie mogę wypić więcej niż 1-2 jednego wieczoru. Głównie jakieś smakowe jak Łomża miodowa czy Redd's grejpfrutowo-ananasowy
4. Piwa, które są wybitne, ale niestety droższe i trudno dostępne, których mogę wypić dużo i dobrze sie po nich czuje. Ostatnio odkryte "Świeże"
Co do piwa Smoczne i browaru z Radomia:
http://browarczarnykot.pl/nasze-produkty/Browar Zamkowy w Radomiu
Zaistniał w 1997 roku wraz z pierwszą uwarzoną
warką piwa. Nawiązuje do tradycji browaru J. Saskiego
ktorego powstanie datuje sie na rok 1812.
Nazwę swą zawdzięcza najstarszemu browarowi,
opisanemu w Lustracji Zamku Królewskiego
w Radomiu w 1554 roku, który warzył piwo dla
najzacniejszych głów ówczesnej Polski,
goszczących w murach radomskiego zamku .
Od 2000 roku działa w obecnych
pomieszczeniach.W 2001 roku został
przebudowany. Do stworzenia obecnego
wyglądu wykorzystano stare plany budowlane
z 1900 roku, browaru J.Saskiego w Radomiu.
Wszystkie urządzenia odpowiednio zmniejszone
spełniają obecne normy , jednocześnie
zachowując charakter produkcji w starym
browarze. Zarówno fermentacja jak i leżakownie
podobnie jak na początku XX wieku w firmie
Saskiego oziębiane są za pomocą lodu. Browar
produkuje do 24 hl piwa rocznie, jest najmniejszym
w Stowarzyszeniu Regionalnych Browarów
Polskich, którego jest członkiem. Należy również
do Europejskiego Stowarzyszenia Browarów.
Warzy jako jedyny w Polsce oryginalne piwo
Saskiego – EL.Prace nad rekonstrukcją receptury
trwały dwa lata.
Dzięki pomocy Archiwum w Radomiu, jak też w
Muzeum im. Jacka Malczewskiego, odtworzone
zostały receptury wszystkich piw produkowanych
przed wojną we wszystkich radomskich browarach.
Obok wspomnianego EL, warzone jest także
ciemne piwo o nazwie Bernard,
nawiązujące do starych piw
klasztornych, oraz bursztynowy Benedykt –
piwo trzech słodów.
Firma nasza mimo, że nie przynosi zysku
dynamicznie rozwija się, posiada własną
plantację chmielu, w pełni zaspokajającą
potrzeby browaru.
Od 2005 roku browar posiada linię do rozlewu
piwa w KEGi, oraz nowe tanki leżakowe,
pozwalające w przyszłości powiększyć
produkcję.Piw warzonych w radomskim
browarze można spróbować jedynie
na miejscu. Dostają je nasi
znajomi.W produkcji pomaga nam Browar Jabłonowo,
Browar Kormoran.
Browar Zamkowy w Radomiu jest prywatnym
małym browarem produkującym piwo tylko
na własny użytek!
TEGO PIWA NIE KUPISZ!
ale kupisz te same piwa warzone specjalnie dla nas w odległych browarach. Nasze receptury i nadzorowanie procesu produkcji, gwarantuje najwyższą jakość i zadowolenie klienta!