Dołożenie koła zapasowego (dojazdówki) do M3 BM
Firmowy styropian przyciąłem ostrym nożem, zbierając wcześniej obrys koła dojazdowego. Zrobione raczej mało profesjonalnie – przez przyłożenie. Wyszło to mniej więcej tak:
Po włożeniu koła wygląda to tak:
Koło nie wystaje ponad styropianową wkładkę:
Koło w rozmiarze T125/70D16 96M z poprzedniej wersji M3 pasuje idealnie (ja mam Yokohamy):
Mata bagażnika po położeniu nie unosi się dodatkowo, po bokach tworzą się normalne wgłębienia, które świetnie wypełnia fabryczna, gumowa mata.
Po włożeniu koła wygląda to tak:
Koło nie wystaje ponad styropianową wkładkę:
Koło w rozmiarze T125/70D16 96M z poprzedniej wersji M3 pasuje idealnie (ja mam Yokohamy):
Mata bagażnika po położeniu nie unosi się dodatkowo, po bokach tworzą się normalne wgłębienia, które świetnie wypełnia fabryczna, gumowa mata.
Szanowni koledzy i koleżanki,
piszę do Was z ogromną prośbą
.
Czy któryś z uprzejmych forumowiczów/forumowiczek pomógłby mi dobrać koło dojazdowe, lewarek oraz klucz do śrub z obecnie aktualnych aukcji na allegro (linki), tak aby wszystko pasowało do mojej wersji samochodu?
Nie jestem lotny w tematach samochodowych ponieważ obecny samochód to mój pierwszy
.
Z góry dziękuję za poświęcenie czasu
.
Pozdrawiam
Krzysiek
piszę do Was z ogromną prośbą
Czy któryś z uprzejmych forumowiczów/forumowiczek pomógłby mi dobrać koło dojazdowe, lewarek oraz klucz do śrub z obecnie aktualnych aukcji na allegro (linki), tak aby wszystko pasowało do mojej wersji samochodu?
Nie jestem lotny w tematach samochodowych ponieważ obecny samochód to mój pierwszy
Z góry dziękuję za poświęcenie czasu
Pozdrawiam
Krzysiek
@arex56
Chodzi o fabryczną wkładkę, która przychodzi wraz z samochodem i zakrywa otwór na koło zapasowe. W niej osadzony jest zestaw naprawczy, hak holowniczy, itd.
Jak zamawiasz oryginalne koło dojazdowe to dostajesz koło + nowy styropian z osprzętem (klucz, lewarek).
Chodzi o fabryczną wkładkę, która przychodzi wraz z samochodem i zakrywa otwór na koło zapasowe. W niej osadzony jest zestaw naprawczy, hak holowniczy, itd.
Jak zamawiasz oryginalne koło dojazdowe to dostajesz koło + nowy styropian z osprzętem (klucz, lewarek).
- Od: 15 kwi 2014, 17:02
- Auto: Mazda3 BM HB 2014 SkyEnergy 165KM 6MT
kolego arex56...
Masz w tym temacie opisane wszystko co i jak... od zakupu oryginału w ASO do poszukiwań na portalach aukcyjnych...
Myślę jednak, że najprostszym i najtańszym rozwiązaniem będzie takie:
Masz w tym temacie opisane wszystko co i jak... od zakupu oryginału w ASO do poszukiwań na portalach aukcyjnych...
Myślę jednak, że najprostszym i najtańszym rozwiązaniem będzie takie:
ssk napisał(a):dojazdówka pasuje od BK. Dokładny rozmiar znalazłem w katalogu z akcesoriami do BM (T125/70D16 96M). Dodatkowo lewarek i klucz do kół od BK. Wszystko znalazłem na alledrogo. Teraz brakuje mi tylko oryginalnej wkładki styropianowej...może przystosuję tą którą mam.
Edit: Wkładka styropianowa przycięta, koło pasuje idealnie. Brakuje jedynie miejsca na wkręcany hak.
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Wojtek napisał(a):dojazdówka pasuje od BK. Dokładny rozmiar znalazłem w katalogu z akcesoriami do BM (T125/70D16 96M)
Cześć, czy te rozmiary pasują również do kół 18" ?
Pozdrawiam!
Czy masz na myśli wożenie dojazdówki 18" ?
Koło dojazdowe służy tylko do dokończenia części podróży (po uszkodzeniu właściwego koła) i skierowanie się do najbliższego zakładu wulkanizacyjnego... Nie służy do codziennej jazdy...
Wystarczy jak masz w aucie 16" dojazdówkę
Koło dojazdowe służy tylko do dokończenia części podróży (po uszkodzeniu właściwego koła) i skierowanie się do najbliższego zakładu wulkanizacyjnego... Nie służy do codziennej jazdy...

Wystarczy jak masz w aucie 16" dojazdówkę
Arkana , Renault , Mii
Wojtek napisał(a):Wystarczy jak masz w aucie 16" dojazdówkę
Wojtek, to mój pierwszy samochód, całkowicie nie znam się na tym
Pozdrawiam
Witam,
jeśli chodzi o fotorelację dołożenia koła dojazdowego, to jest ona ok, ale jak zauważyłem dotyczy wersji sedan i w niej może podłoga jest na równo po dołożeniu koła. Ja natomiast posiadam wersję HB i niestety koło wystaje nad podłogę od 4cm na początku koła patrząc od strony siedzeń, do 6,5 cm na końcu przy klapie.Musiałem zakupić gąbkę i wyrównać podłogę. Bagażnik robi się trochę płytszy, ale nie jest to jakimś wielkim problemem dla mnie przynajmniej. Wyciętą część na koło wykorzystałem do włożenia w nią klucza do kół i haków wygląda to dobrze.
jeśli chodzi o fotorelację dołożenia koła dojazdowego, to jest ona ok, ale jak zauważyłem dotyczy wersji sedan i w niej może podłoga jest na równo po dołożeniu koła. Ja natomiast posiadam wersję HB i niestety koło wystaje nad podłogę od 4cm na początku koła patrząc od strony siedzeń, do 6,5 cm na końcu przy klapie.Musiałem zakupić gąbkę i wyrównać podłogę. Bagażnik robi się trochę płytszy, ale nie jest to jakimś wielkim problemem dla mnie przynajmniej. Wyciętą część na koło wykorzystałem do włożenia w nią klucza do kół i haków wygląda to dobrze.
- Od: 15 gru 2013, 21:42
- Auto: Czekam na nową mazdę 3
Cześć wszystkim.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem M3. Tak jak większość z Was interesuje mnie zakup koła dojazdowego. Pytanie, czy jak standardowo felga ma rozmiar 16" to czy dojazdówka może być 15"?
Proszę o wyrozumiałość, ale nigdy nie miałem do czynienia z opcją na dojazdówkę, zawsze miałem pełne koło zapasowe w aucie.
Pozdrawiam
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem M3. Tak jak większość z Was interesuje mnie zakup koła dojazdowego. Pytanie, czy jak standardowo felga ma rozmiar 16" to czy dojazdówka może być 15"?
Proszę o wyrozumiałość, ale nigdy nie miałem do czynienia z opcją na dojazdówkę, zawsze miałem pełne koło zapasowe w aucie.
Pozdrawiam
-
butcher_pl
Kolo dojazdowe musi byc odpowiednie do auta... W tym watku masz dokladnie podane jakie kolo potrzebujesz...
Jezeli jednak upierasz sie na kolo 15", to zanim je kupisz sprawdz czy bedziesz je mogl zalozyc na auto... Czy czasem miesci sie ono w specyfikacji Twojego auta...
Tapatalk
Jezeli jednak upierasz sie na kolo 15", to zanim je kupisz sprawdz czy bedziesz je mogl zalozyc na auto... Czy czasem miesci sie ono w specyfikacji Twojego auta...
Tapatalk
Arkana , Renault , Mii
Ja także zakupiłem dojazdówkę T125/70R16 i zrobiłem tak jak w fotorelacji podał SSK. Wszystko przebiegło OK. Wygląda niemal jak fabrycznie i nic nie odstaje. Dzięki za pomysł. Cena w dalszym ciągu w sklepie Mazdy jest ceną chorą. Całość kosztów z podnośnikiem wyszła mi 410zł, a poświęcony czas – niecała godzina.
U mnie wyszło to mniej więcej tak:
U mnie wyszło to mniej więcej tak:
Witam
Chciałbym zakupić koło dojazdowe ale...no właśnie Mazda rekomenduje rozmiar 125/70 r16 który dostępny jest w salonie za prawie 2 tyś. Pytanie moje jest takie czy 115/70 r 16 , 125/90 r 16 , 135/90 r 16 , 145/80 r 16 wszystkie z rozstawem śrub 5x114,3 które są dostępne na rynku będą pasowały?
PozdRawiam
Chciałbym zakupić koło dojazdowe ale...no właśnie Mazda rekomenduje rozmiar 125/70 r16 który dostępny jest w salonie za prawie 2 tyś. Pytanie moje jest takie czy 115/70 r 16 , 125/90 r 16 , 135/90 r 16 , 145/80 r 16 wszystkie z rozstawem śrub 5x114,3 które są dostępne na rynku będą pasowały?
PozdRawiam
- Od: 24 paź 2014, 17:00
- Auto: Mazda 3 2014
Sky MOTION
SKYACTIV-G 120KM 6MT
Titanium Flash
Kup używkę...
ssk napisał(a):W salonie dowiedziałem się, że dojazdówka pasuje od BK. Dokładny rozmiar znalazłem w katalogu z akcesoriami do BM (T125/70D16 96M). Dodatkowo lewarek i klucz do kół od BK. Wszystko znalazłem na alledrogo.
Arkana , Renault , Mii
Z drobnym zastrzeżeniem... w HB nie jest tak pięknie, jak w sedanie. Nieco wystaje ponad poziom podłogi, w dodatku ze sporą rożnicą między tyłem, a przodem bagażnika
Jest parę słów o tym w wątku
Jest parę słów o tym w wątku
Dokładam się do tematu – także dołożyłem koło zapasowe we własnym zakresie. Styropian wycięty jak podał SSk. Wszystko ładnie pasuje
W wolnej chwili wrzucę zdjęcia 
Całość zamknęła się w niecałych 250 zł – koło 150 zł, podnosnik wraz z sruba zabezpieczajaca koło 100 zl.
Całość zamknęła się w niecałych 250 zł – koło 150 zł, podnosnik wraz z sruba zabezpieczajaca koło 100 zl.