Centralny zamek – temat ogólny
z kluczyka zamykają się wszystkie drzwi, a linki są całe, bo ciągnąłem za nie i wtedy normalnie się zamykają i otwierają wszystkie drzwi, ale jak pilotem zamykam/otwieram, to w tych jednych drzwiach linka nie rusza się.
update
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
dolacze takze i moj problem, moze znajdzie sie ktos kto to ogarnie ;–))
Od jakiegos czasu walcze z programowaniem pilota do mojej Madzi. Straciłem już sporo pieniedzy na roznych elektrykow, magikow, dorabiaczy kluczy itp...
Sprawa wyglada nastepujaco: po zakupie Madzi jeden pilot dzialal, drugi w ogole nie reagowal. Mialem pilny wyjazd przez co Madzia tydzien byla w ogole nie ruszana, po powrocie oba piloty przestaly reagowac.
Oczywiscie czytalem milion tematow zwiazanych z programowaniem pilotow do Mazdy, sluchalem wielu opinii magikow z mojego miasta i do tej pory ( czyli ponad 2 tygodnie ) nadal nic, co powoduje ze jestem zmuszony otwierac Madzie kluczykiem ( czyli sam modul CZ dziala!) i nie mryga do mnie swoimi kierunkami
>>>>>>>>>>>>>>TAK WYGLĄDAJA MOJE PILOTY <<<<<<<<<<<<<<<<
Teraz dawka informacji co dzialo sie z pilotami :
wymienione jakies switche, baterie – wytestowane na jakims czujniczku oba dzialaja. ( bylem przy tym widzialem jak reaguja. )
Zastosowana metoda programowania:
– niezbędne są wszystkie piloty
– wyjąć kluczyk z zapłonu
– zamknąć wszystkie drzwi
– otworzyć drzwi kierowcy
– następujące czynności powtórzyć w ciągu 24 sekund:
* kluczyk w wyłączniku zapłonu obrócić 3 razy w położenie ON i następnie ponownie w położenie LOCK
* wyciągnąć kluczyk
* trzykrotnie nacisnąć wyłącznik oświetlenia wewnętrznego w drzwiach kierowcy (jest tu nieścisłość w przypadku mojej M3 bo nie mam takiego wyłącznika w drzwiach tylko pod sufitem na środku, mimo to otwieram-zamykam drzwi 3x i procedura odbywa sie prawidłowo)
* drzwi powinny się zablokować i odblokować
* jeśli tak nie jest odczekać 40 sekund i powtórzyć proces od czynności "otwieranie drzwi kierowcy"
– dwukrotnie nacisnąć przycisk zablokowania lub odblokowania na każdym z pilotów
– każdorazowo po użyciu pilota drzwi muszą się zablokować i odblokować, (<--- TO U MNIE NIE DZIALA!
– jeżeli nie wykonać czynności:
* jednokrotnie nacisnąć wyłącznik lampki oświetlenia w drzwiach kierowcy ( w moim przypadku zamknac drzwi badz wyjac kluczyk ze stacyjki )
* drzwi muszą się zablokować i odblokować dwukrotnie
* powtórzyć proces od czynności "otwieranie drzwi kierowcy" ( próbowałem ze 100x i nadal nic... )
Ratunku forumowicze, jestem w stanie nawet podjechac gdzies na terenie wielkopolski zeby to zwalczyc :O
Dodam, ze przejrzalem cale forum i jest procedura ogolna programowania pilota, ktora nie sprawdza sie w mojej M3 dlatego zalozylem nowy temat, ktory mam nadzieje pozwoli wszystkim posiadaczom M3 uporac sie z takim problemem jak moj w przyszlosci.
Pozdrawiam! gr3mlin
Od jakiegos czasu walcze z programowaniem pilota do mojej Madzi. Straciłem już sporo pieniedzy na roznych elektrykow, magikow, dorabiaczy kluczy itp...
Sprawa wyglada nastepujaco: po zakupie Madzi jeden pilot dzialal, drugi w ogole nie reagowal. Mialem pilny wyjazd przez co Madzia tydzien byla w ogole nie ruszana, po powrocie oba piloty przestaly reagowac.
Oczywiscie czytalem milion tematow zwiazanych z programowaniem pilotow do Mazdy, sluchalem wielu opinii magikow z mojego miasta i do tej pory ( czyli ponad 2 tygodnie ) nadal nic, co powoduje ze jestem zmuszony otwierac Madzie kluczykiem ( czyli sam modul CZ dziala!) i nie mryga do mnie swoimi kierunkami
>>>>>>>>>>>>>>TAK WYGLĄDAJA MOJE PILOTY <<<<<<<<<<<<<<<<
Teraz dawka informacji co dzialo sie z pilotami :
wymienione jakies switche, baterie – wytestowane na jakims czujniczku oba dzialaja. ( bylem przy tym widzialem jak reaguja. )
Zastosowana metoda programowania:
– niezbędne są wszystkie piloty
– wyjąć kluczyk z zapłonu
– zamknąć wszystkie drzwi
– otworzyć drzwi kierowcy
– następujące czynności powtórzyć w ciągu 24 sekund:
* kluczyk w wyłączniku zapłonu obrócić 3 razy w położenie ON i następnie ponownie w położenie LOCK
* wyciągnąć kluczyk
* trzykrotnie nacisnąć wyłącznik oświetlenia wewnętrznego w drzwiach kierowcy (jest tu nieścisłość w przypadku mojej M3 bo nie mam takiego wyłącznika w drzwiach tylko pod sufitem na środku, mimo to otwieram-zamykam drzwi 3x i procedura odbywa sie prawidłowo)
* drzwi powinny się zablokować i odblokować
* jeśli tak nie jest odczekać 40 sekund i powtórzyć proces od czynności "otwieranie drzwi kierowcy"
– dwukrotnie nacisnąć przycisk zablokowania lub odblokowania na każdym z pilotów
– każdorazowo po użyciu pilota drzwi muszą się zablokować i odblokować, (<--- TO U MNIE NIE DZIALA!
– jeżeli nie wykonać czynności:
* jednokrotnie nacisnąć wyłącznik lampki oświetlenia w drzwiach kierowcy ( w moim przypadku zamknac drzwi badz wyjac kluczyk ze stacyjki )
* drzwi muszą się zablokować i odblokować dwukrotnie
* powtórzyć proces od czynności "otwieranie drzwi kierowcy" ( próbowałem ze 100x i nadal nic... )
Ratunku forumowicze, jestem w stanie nawet podjechac gdzies na terenie wielkopolski zeby to zwalczyc :O
Dodam, ze przejrzalem cale forum i jest procedura ogolna programowania pilota, ktora nie sprawdza sie w mojej M3 dlatego zalozylem nowy temat, ktory mam nadzieje pozwoli wszystkim posiadaczom M3 uporac sie z takim problemem jak moj w przyszlosci.
Pozdrawiam! gr3mlin
U mnie jest dokladnie to samo , pilot poprostu przestal dzialac , otwrzylem drzwi i juz nie zamknalem z pilota...
Programowanie , nowe piloty , nowy sterownik i nadal nie dziala, na procedure programowania nie odpowiada pilot...
Mechanicy rozkladaja rece i kieruja mnie do servisu mazdy.
Pod koniec miesiac bede mial czas i wybiore sie tam , chodz wiem ze slono zaplace;/ to mamm nadzieje ze zdolaja to naprawic...
chodz tez zastanawialem sie czy nie lepiej zmontowa uniwersalny sterownik z alegro........
Programowanie , nowe piloty , nowy sterownik i nadal nie dziala, na procedure programowania nie odpowiada pilot...
Mechanicy rozkladaja rece i kieruja mnie do servisu mazdy.
Pod koniec miesiac bede mial czas i wybiore sie tam , chodz wiem ze slono zaplace;/ to mamm nadzieje ze zdolaja to naprawic...
chodz tez zastanawialem sie czy nie lepiej zmontowa uniwersalny sterownik z alegro........
- Od: 4 maja 2013, 16:49
- Auto: MAZDA 3 hatchback 1.6 D
tak naprawdę to zależy czy coś w ogóle zrobili wam elektronicy. Bo gadać głupoty to każdy umie. Jak piloty sprawne i z kluczyka centralny działa to tylko w sterowniku wina.
Ja mam dwa kluczyki. Jeden nie był nigdy używany i on działa bez problemu z 70m otwiera i zamyka. Ten który do tej pory używałem zaczął szwankować. Nie otwiera albo nie zamyka.m Po zaprogramowaniu działa ale po kilkakrotnym zamknieciu i otwarciu auta zaczyna nawalać. Też bym podejrzewał sterownik ale drugi kluczyk działa wiec to wina pilota. Najprawdopodobniej nawalają mikrostyki ale to muszę jeszcze zweryfikować
mechanik u ktorego bylem powiedzial ze wyskakuje u niego w kopie ''comon error'' cokolwiek to znaczy odsyla mnie do salonu mazdy...tam jeszcze nie bylem...
tez myslalem i nie wykluczam ze to sterownik, chodz drugi mam i zamienialem to nic to nie pomoglo.
Tez czasem mysle ze nie latwiej unieversalny centralny zamek zalorzyc niz szukac przyczyny w tym bez skutecznie jak do tej pory...
Jutro sprawdze wszystkie pezpieczniki i jeszcze raz sprawdze czy z drugim sterownikiem tez nic sie nie bedzie dalo zaprogramowac jak wczesniej.
Moze ktos z was spotkal sie z tematem ze Montowal ktos do Mazdy 3 BK universalny centralny i jakies wskazuwki czy foto relacja mile widziana;)
zastanawiam sie czy wystarczy wpiac sie do konstki centralnego zamka czy tez trzeba montowac w drzwiach silownik...
?
Dzieki i Pozdro.....
tez myslalem i nie wykluczam ze to sterownik, chodz drugi mam i zamienialem to nic to nie pomoglo.
Tez czasem mysle ze nie latwiej unieversalny centralny zamek zalorzyc niz szukac przyczyny w tym bez skutecznie jak do tej pory...
Jutro sprawdze wszystkie pezpieczniki i jeszcze raz sprawdze czy z drugim sterownikiem tez nic sie nie bedzie dalo zaprogramowac jak wczesniej.
Moze ktos z was spotkal sie z tematem ze Montowal ktos do Mazdy 3 BK universalny centralny i jakies wskazuwki czy foto relacja mile widziana;)
zastanawiam sie czy wystarczy wpiac sie do konstki centralnego zamka czy tez trzeba montowac w drzwiach silownik...
Dzieki i Pozdro.....
Witam
Czy ktoś wie gdzie jest moduł zamka centralnego
Od jakiegoś czasu nie działa centralny z kluczyka (scyzoryk)
Raz działał ,raz nie działał,Po wymianie baterii w końcu padł
Kodowanie nic nie pomogło.Chyba ,że ktoś wie jak w tym modelu zakodować kluczyki .Patent z forum nie działa .Chciałbym sprawdzić czy coś się tam nie powypinało ,ale za cholerę nie wiem gdzie to jest .
Czy ktoś wie gdzie jest moduł zamka centralnego
Od jakiegoś czasu nie działa centralny z kluczyka (scyzoryk)
Raz działał ,raz nie działał,Po wymianie baterii w końcu padł
Kodowanie nic nie pomogło.Chyba ,że ktoś wie jak w tym modelu zakodować kluczyki .Patent z forum nie działa .Chciałbym sprawdzić czy coś się tam nie powypinało ,ale za cholerę nie wiem gdzie to jest .
W wersji Angiekskiej jest za schowkiem, trzeba wyciągnąć schowek. Prostokątne czarne małe pudełko przykręcone trochę powyżej tej pułki.
Nie spotkałem sie ze oryginalnym scyzorykiem, nie masz czasem Universalnego zamka w montowanego, tym bardziej ze na twoje programowanie nic sie nie dzieje....?
Dodam ze do tej centralki idą tylko 3 przewody i myślę ze albo jest gdzieś drugie urzadzenie które odpowiada za to albo komputer steruje cala resztą czyli światłami i syreną itd.
Tak moje spostrzeżenie.
Ja usterki w swoim nie znalazłem, dlatego w ten weekend jak dobrze pójdzie zakładamy Universal y centralny zamek.
Jeżeli ktoś widział gdzieś Schemat Elektryczny do Mazdy3 Bk Prosze napisz do mnie link.
Potrzebowałbym wiedziec Gd,UE wpis. Od centralki kable do świateł. Itd.
Nie spotkałem sie ze oryginalnym scyzorykiem, nie masz czasem Universalnego zamka w montowanego, tym bardziej ze na twoje programowanie nic sie nie dzieje....?
Dodam ze do tej centralki idą tylko 3 przewody i myślę ze albo jest gdzieś drugie urzadzenie które odpowiada za to albo komputer steruje cala resztą czyli światłami i syreną itd.
Tak moje spostrzeżenie.
Ja usterki w swoim nie znalazłem, dlatego w ten weekend jak dobrze pójdzie zakładamy Universal y centralny zamek.
Jeżeli ktoś widział gdzieś Schemat Elektryczny do Mazdy3 Bk Prosze napisz do mnie link.
Witam
Mam problem z centralnym. Przestały działać oba piloty. W jednym działa tylko otwieranie a drugi nie działa w ogóle. Elektryk twierdzi że oba piloty są sprawne tylko centralka padła. I teraz mam pytanie. Czy jeśli wymienię centralkę od innej Mazdy to będę mógł zaprogramować swoje piloty?
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Mam problem z centralnym. Przestały działać oba piloty. W jednym działa tylko otwieranie a drugi nie działa w ogóle. Elektryk twierdzi że oba piloty są sprawne tylko centralka padła. I teraz mam pytanie. Czy jeśli wymienię centralkę od innej Mazdy to będę mógł zaprogramować swoje piloty?
Using Tapatalk
- Od: 23 kwi 2014, 21:50
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 141KM 2003
GRZEGORZ82 napisał(a):W wersji Angiekskiej jest za schowkiem, trzeba wyciągnąć schowek. Prostokątne czarne małe pudełko przykręcone trochę powyżej tej pułki.
Tak moje spostrzeżenie.
Witam
Mój nadworny mechanik stwierdził ,że mogła paść centralka na podstawie objawów .Czyli wszystko działało ,póżniej jeden i drugi kluczyk miał problemy z załapaniem .Następnie zdarzało się ,że nie działał parę dni i nagle złapał .Po wymianie baterii w obu kluczykach wielka

W/g miszcza mam sobie sprawić nowe-stare pudełko i wtedy zakodować kluczyki .
Chcę jeszcze sprawdzić ,czy coś się tam nie powypinało itd .
dzięki za podpowiedz gdzie jest centralka .
Zagiąłeś mnie tym pytaniem o kluczyk scyzoryk .
W rodzinie są jeszcze 2 takie Mazdy z 2005 i scyzoryków nie mają .

Jak to jest jakiś uniwersalny centralny to centralka może być wszędzie ,ale nic na to nie wskazuje ,żeby ktoś środek rozbierał .
Wymieniałem ostatnio żarówki w climatronicu i wkręty były nietknięte .
Patrząc na różne filmiki jak i gdzie zakładają centralne to tam gdzie jest poprzedni za półką lub w drzwiach kierowcy, albo w boczku przy nogach kierowcy.
Daj znac jeżeli wymienisz centralny na nowy, ja wymieniłem na używany i nic.... To nie dało. później kilka razy próbowałem kodować oba bez skutku w odstępie czasu kilku dni .
dodam ze mazda na komende kodowania odpowiada lecz na pilota juz nie...
Daj znac jeżeli wymienisz centralny na nowy, ja wymieniłem na używany i nic.... To nie dało. później kilka razy próbowałem kodować oba bez skutku w odstępie czasu kilku dni .
dodam ze mazda na komende kodowania odpowiada lecz na pilota juz nie...
Zaciekawiło mnie z tym kluczykiem scyzorykiem .
na Otomoto jet kilkanaście mazdzioch z kluczykami scyzorykami np.
http://otomoto.pl/mazda-3-1-6-diesel-11 ... 91725.html
Szwagier,brat mają z pierwszej polowy 2005 ,ja z drugiej polowy roku -może wtedy dawali już scyzoryki .A może jest to uzależnione od wersji .
Z resztą nie ważne trzeba naprawić .
Może sa różne centralki .
Dobrze by było żeby ktoś kto pokonał temat się wypowiedział.
na Otomoto jet kilkanaście mazdzioch z kluczykami scyzorykami np.

Szwagier,brat mają z pierwszej polowy 2005 ,ja z drugiej polowy roku -może wtedy dawali już scyzoryki .A może jest to uzależnione od wersji .
Z resztą nie ważne trzeba naprawić .
Może sa różne centralki .
Dobrze by było żeby ktoś kto pokonał temat się wypowiedział.
Mysle ze sie przyda Diagram Elektryczny Do Mazdy 3 BK
http://www.autoshop101.com/forms/maz-ewd.pdf
DIAGRAM PRZEWODOW
http://www.allbookez.com/pdf/424nfv/
http://www.autoshop101.com/forms/maz-ewd.pdf
DIAGRAM PRZEWODOW
http://www.allbookez.com/pdf/424nfv/
Witam.. Zapytam raz jeszcze może ktoś jeszcze to zauważy.. Miałem problem z centralnym. Otóż piloty są ok tylko centralka wariuje. Teraz pytanie czy jesli założę centralkę od innej Mazdy oczywiście z tymi samymi numerami seryjnymi to czy będę mógł zaprogramować swoje piloty?
Using Tapatalk
- Od: 23 kwi 2014, 21:50
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 141KM 2003
Nie wiem czy napiszę to w dobrym temacie otóż może mi ktoś wytłumaczyć o co z tym chodzi.
Wiem że to automatyczne zamykanie auta ale dlaczego nie zawsze działa.
Jadę gdzieś mazdą gaszę silnik wyjmuje kluczyk od razu wysiadam pstryk z pilota auto zamknięte.
po jakimś czasie przychodzę do auta otwieram pilotem ale nie wsiadam do auta bo nie zdążyłem nawet otworzyć drzwi po minucie auto same się zamyka. Nie ważne czy się do niego zbliżam czy oddalam to się zamknie z powrotem i tyle.
Podobna sytuacja sytuacja wracam do domu wysiadam ale nie zamykam auta z pilota odchodzę i czasem się zamknie a czasem zostaje otwarte.
Wy też tak macie czy to tylko mi się ta robi?
Wiem że to automatyczne zamykanie auta ale dlaczego nie zawsze działa.
Jadę gdzieś mazdą gaszę silnik wyjmuje kluczyk od razu wysiadam pstryk z pilota auto zamknięte.
po jakimś czasie przychodzę do auta otwieram pilotem ale nie wsiadam do auta bo nie zdążyłem nawet otworzyć drzwi po minucie auto same się zamyka. Nie ważne czy się do niego zbliżam czy oddalam to się zamknie z powrotem i tyle.
Podobna sytuacja sytuacja wracam do domu wysiadam ale nie zamykam auta z pilota odchodzę i czasem się zamknie a czasem zostaje otwarte.
Wy też tak macie czy to tylko mi się ta robi?
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
W moim przypadku- otwarcie pilotem i nie dotykanie drzwi skutkuje tym samym co u Ciebie- po chwili znowu się zamyka.
Gdy wysiadam i nie zamknę auta- nie zamknie się sam i zostaje otwarty.
Gdy wysiadam i nie zamknę auta- nie zamknie się sam i zostaje otwarty.
Witajcie,
u mnie przestało działać otwieranie drzwi – migacze świecą ale drzwi się nie odblokowują. Zamknąć mogę pilotem, kluczykiem lub od środka (zamykając drzwi kierowcy ryglują się wszystkie) – otworzyć tylko kluczykiem lud od środa każde drzwi oddzielnie. Obstawiam, że padła centralka (albo kable się obluzowały), ale nie mogę jej znaleźć.
Możecie mi podpowiedzieć gdzie ona dokładnie się znajduje? W środku, czy w komorze silnika i gdzie?
u mnie przestało działać otwieranie drzwi – migacze świecą ale drzwi się nie odblokowują. Zamknąć mogę pilotem, kluczykiem lub od środka (zamykając drzwi kierowcy ryglują się wszystkie) – otworzyć tylko kluczykiem lud od środa każde drzwi oddzielnie. Obstawiam, że padła centralka (albo kable się obluzowały), ale nie mogę jej znaleźć.
Możecie mi podpowiedzieć gdzie ona dokładnie się znajduje? W środku, czy w komorze silnika i gdzie?
-
maruder11