Problem z szybami podczas otwierania
Strona 1 z 1
Od pewnego podczas otwierania szyba na początku opada o 1cm następnie obniża się prawidłowo. Podczas zamykania nie ma żadnych problemów, domyka się prawidłowo. W serwisie Mazdy powiedzieli, że to niby silniczki, co o tym sądzicie? Chodzi o lewe i prawe drzwi z przodu.
Poniżej film:
http://www.youtube.com/watch?v=F9E8QDSIPC8
Poniżej film:
http://www.youtube.com/watch?v=F9E8QDSIPC8
- Od: 4 lut 2013, 22:21
- Auto: Mazda 6 2008, hatchback
rafiksq napisał(a):podczas otwierania szyba na początku opada o 1cm następnie obniża się prawidłowo
..z opisu nie widzę nic niepokojącego...
Z filmu mogę tylko przypuszczać że podczas opuszczania przerywasz proces klawiszem w pozycji pierwszej
U mnie jest tak:
WARIANT PIERWSZY
1. szyba jest na górze
2. naciskam do końca klawisz opuszczania (pozycja druga klawisza, włącza się tryb automatycznego opuszczania)
3. szyba zaczyna sama jechać do dołu bez szarpnięć aż do końca.
WARIANT DRUGI
1 szyba jest na górze
2 naciskam pierwszą pozycję klawisza w dół (trzymam palcem aż do ukończenia opuszczania)
3 szyba otwiera się na 1cm, zatrzymuje się, po chwili znowu zaczyna jechać w dół.
Wszystkie cztery klawisze/szyby działają w trybie AUTO lub ręcznie(trzymając palcem)
Każdy klawisz ma cztery pozycje dwie AUTO czyli skrajne położenie na górze i na dole, oraz manualnie pierwsze pozycje wyczuwalne na klawiszu, aby szyba sama zjechała/wjechala wciskamy palcem do pozycji AUTO przeskakując położenie ręcznego opuszczania/podnoszenia szyby.
Jeśli u Ciebie tak nie działa musisz przeprowadzić procedurę programowania szyb.
Też obstawiam prowadnice.
do Janusz626: Nie doszukuj się prawidłowego działania szyb, to co napisałeś to u mnie tak też działa. Na filmie podczas częściowego opuszczania szyb słychać puknięcie to jest właśnie ten etap jak szyba opada samoczynnie z prędkością przyciągania ziemskiego:) zatrzymuje się i nie opada do końca jeszcze bo widocznie prowadnica jeszcze jakoś działa.
do Janusz626: Nie doszukuj się prawidłowego działania szyb, to co napisałeś to u mnie tak też działa. Na filmie podczas częściowego opuszczania szyb słychać puknięcie to jest właśnie ten etap jak szyba opada samoczynnie z prędkością przyciągania ziemskiego:) zatrzymuje się i nie opada do końca jeszcze bo widocznie prowadnica jeszcze jakoś działa.
Jezeli tak jak napisales nie chodzi Ci o funkcje "przewietrzania" czy tez "rozszczelniania" to mozliwe, ze mechanizm opuszczania szyb zostal uszkodzony przy probie otworzenia\uchylenia zamarznietych szyb. Juz w niejednym aucie widzialem tego typu uszkodzenia wlasnie po takiej odrobinie bezmyslnosci wlasciciela
. W ekstremalnych przypadkach podczas takiej akcji potrafilo wyrwac szybe z uchytu mechanizmu podnoszenia\opuszczania
.

Jak nie ma polskich znaków to sorry ale pisze ze srajtfona Szajsunga... Amen
Szczerze to ja nic nie widzę niepokojacego, może czegoś nie rozumiem....
Pierwsze zdanie w pierwszym poscie autora jest opisem stanu prawidłowego działania szyb,
Film czyli klikanie pstryczkiem raz do gory raz do dołu....
Jedynie do czego moge się przyczepic to nierówna praca szyby a dokladnie lewej strony wzgledem prawej lub odwrotnie.
Innymi słowy... opuszczamy zatrzymujemy i wracamy do góry-i tutaj mamy przeskok, powinna iść cala szyba ale najpierw podnosi się strona od lusterka.
Ewidentnie moim skromnym zdaniem jedna strona ma jakby ciezej tzn któraś ze stron stawia minimalny opór lewa lub prawa, Dodam ze w GFce tak mialem a rozwiązaniem było wyprostowanie a raczej wyciągnięcie zawinietej uszczelki która to wlasnie przytrzymywała szybę.
Pewnie tutaj uszczelka jest ok, nie mowie ze nie lecz w tym kierunku bym się ruszył, ewentualnie rozbierać tapicerkę wnętrzności prowadnice i szybę wyciągał... aby było na cacy, jak to przeprowadzisz napisz jak to uczynić to ja też tak zrobię u siebie bo u mnie tez tak delikatnie stuka, stukalo we wszystkich moich mazdach bo szyba jest lżejsza od strony lusterka i ta strona delikatnie szybciej reaguje podczas podnoszenia. ;–)
...z 4X HD i Tap4...
Pierwsze zdanie w pierwszym poscie autora jest opisem stanu prawidłowego działania szyb,
Film czyli klikanie pstryczkiem raz do gory raz do dołu....
Jedynie do czego moge się przyczepic to nierówna praca szyby a dokladnie lewej strony wzgledem prawej lub odwrotnie.
Innymi słowy... opuszczamy zatrzymujemy i wracamy do góry-i tutaj mamy przeskok, powinna iść cala szyba ale najpierw podnosi się strona od lusterka.
Ewidentnie moim skromnym zdaniem jedna strona ma jakby ciezej tzn któraś ze stron stawia minimalny opór lewa lub prawa, Dodam ze w GFce tak mialem a rozwiązaniem było wyprostowanie a raczej wyciągnięcie zawinietej uszczelki która to wlasnie przytrzymywała szybę.
Pewnie tutaj uszczelka jest ok, nie mowie ze nie lecz w tym kierunku bym się ruszył, ewentualnie rozbierać tapicerkę wnętrzności prowadnice i szybę wyciągał... aby było na cacy, jak to przeprowadzisz napisz jak to uczynić to ja też tak zrobię u siebie bo u mnie tez tak delikatnie stuka, stukalo we wszystkich moich mazdach bo szyba jest lżejsza od strony lusterka i ta strona delikatnie szybciej reaguje podczas podnoszenia. ;–)
...z 4X HD i Tap4...
Myślę ze nie będzie problemów, moze skonczyc sie na czyszczeniu prowadnic i przy okazji uszczelek wewnątrz jak i na zewnątrz oraz przesmarowaniu paru elementow.
Jak ruszysz sprawe nie zapomnij pojawić się w temacie, trzymam kciuki ;–)
...z 4X HD i Tap4...
Jak ruszysz sprawe nie zapomnij pojawić się w temacie, trzymam kciuki ;–)
...z 4X HD i Tap4...
Udało mi się dzisiaj rozebrać części stelażu drzwi i wymienić sam silnik, niestety to nie pomogło, więc problem leży w podnośniku, prawdopodobnie mogło poluzować się mocowanie szyby z tym podnośnikiem. Nie miałem więcej czasu by zdjęć ten plastik i dostać się do podnośnika. Innym razem 
Witam,
Od pewnego czasu zauważyłem że po zimie z pilota nie otwiera i nie zamyka się lewa/tylna szyba, co może być przyczyną ? Wszystkie siłowniki są sprawne tzn. można otworzyć i zamknąć szybę z przycisku w samochodzie z panelu przy drzwiach kierowcy i na tylnych drzwiach. Czy tam jest jakiś czujnik ?
Pozdr.
P
Od pewnego czasu zauważyłem że po zimie z pilota nie otwiera i nie zamyka się lewa/tylna szyba, co może być przyczyną ? Wszystkie siłowniki są sprawne tzn. można otworzyć i zamknąć szybę z przycisku w samochodzie z panelu przy drzwiach kierowcy i na tylnych drzwiach. Czy tam jest jakiś czujnik ?
Pozdr.
P
- Od: 8 lut 2013, 16:22
- Auto: Mazda 6 GH 2008 1.8 120 KM L8-DE
Operowanie z pilota domykaniem odbywa się równoległe do przycisków... Wygląda na to, że silnik nie dostaje informacji o poleceniu otwarcia czy domknięcia szyby...
Błąd ten może powstać w BCM... Zdarza się czasem...
Błąd ten może powstać w BCM... Zdarza się czasem...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Witam. Mam problem z szybami. Na początku działało wszystko, po jakimś czasie działało wszystko lecz nie można było zamknąć szyb [jakich?] z konsoli kierowcy, stopniowo zaczęło się coś psuć. Teraz mogę jedynie otworzyć i zamknąć lewą szybę kierowcy a z pilota działają tylko trzy. Powiedzcie co to może być? programowanie nic nie daje bo nie jestem w stanie opuścić szyb. Czy to jakiś panel czy to jakiś komputer, jak tak to gdzie tego szukać i jak wymienić. Ewentualnie jakiś sposób innego kodowania. Wiem, że temat wiele razy poruszany jednak w żadnym z nich nie znajduję odpowiedzi i sposobu usunięcia usterki.
- Od: 14 mar 2014, 05:49
- Auto: Mazda 6 GJ 2.5b 192KM SkyActive SkyPassion
odłączyłem... tylne szyby zakodowałem, prawa prednia w ogóle nie działał przełącznik i kierowcy zakodowałem jednak po chwili tylne już nie działały. Kiedy ponownie rozłączyłem klemy tylne to samo, prawa pasażera czasami działała a czasami nie i po chwili znowu klapły. I to tak nieregularnie świrują wszystkie, czasem się tylne otworzą i nie zamkną.
- Od: 14 mar 2014, 05:49
- Auto: Mazda 6 GJ 2.5b 192KM SkyActive SkyPassion
Częstą przyczyną problemów jest sam sterownik/centralka sterowania szybami...
Aby to wyeliminować należy "podmienić" panel kierowcy...
Aby to wyeliminować należy "podmienić" panel kierowcy...
Arkana , Renault , Mii
Ja miałem taki problem z szybą z tyłu. Programowanie odłączanie klemy nie pomagało. Szyba działała ale tylko z przełącznika tylnego. Trzymając go w pozycji na dół wyłączyłem kluczyk w stacyjce. Nie puszczając przełącznika włączyłem kluczykiem zasilanie. Szyba zjechała na dół. Potem dźwignąłem ja do góry i już się zaprogramowała i do dzisiaj odpukać jest ok.
Strona 1 z 1