Słabe przyspieszenie jaki powód
Strona 1 z 1
Witam, ostatnio mierzyłem przyspieszenie mojej mazdy i wyszło po kilku pomiarach że 0-100 przyspiesza na benzynie w okolicach 13,2 sek na lpg 14,3. Katalogowo ten model ma 9,9 sek, dlaczego wychodzi taki słaby wynik, jak przyspieszają Wasze Mazdy z silnikiem 2,0 115 km. Obstawiam kilka powodów, po pierwsze bierze olej rano przy zimnym rozruchu oraz przy wysokich obrotach też kopci powyżej 4500 obr co może wpłynąć na osiągi kiedy do cylindrów przy wyższych obrotach dostaje się też olej, po drugie wyje mi skrzynia na 1 i 2 biegu może przez to stawia też opór a 100 km osiągam na tych właśnie biegach, po trzecie może to przepływomierz (był czyszczony) lub sonda lambda chociaż żadnych błędów nie pokazuje a sonda pracuje, po czwarte może zawór egr chociaż wcześniej jeździłem z zaślepionym i różnicy nie widziałem, no i zamiast kata mam tłumik ale to chyba nie ma znaczenia. Proszę o opinie i sugestie.
- Od: 28 kwi 2010, 18:29
- Auto: MAZDA 626 GF 2,0 FS 97 R. LPG
Sonda na żwawe przyspieszenie nie powinna mieć dużego wpływu natomiast lubią się upalać na LPG z racji wyższej temperatury gazów wylotowych (część fachowców podnosi sondę wyżej przy LPG ale to raczej małe grono:) Spalanie w normie?
- Od: 12 maja 2014, 22:53
- Auto: V40
Strona 1 z 1