Ja bym powiedział prędzej że silniki w xedosach 9 mają większa trwałość, przede wszystkim dłuższe przełożenia skrzyni niż w xedosie 6, do tego cięższy samochód nie służył raczej do rajdowania. Co do pobierania oleju na pewno problem się pojawia jeżeli przegrzejemy silnik. A przez tyle lat w tak starych autach które miały tylu właścicieli, często młodych, to chyba nie trudno

Jak dla mnie KL ma jedną podstawową zaletę – ekonomiczność! Za cholere nie chce spalać więcej niż 13 L gazu, to daje jakieś 10,8 benzyny, chyba że niemcownia i 170 km/h tutaj jest około 14L. Proszę mi podać coś z niemieckiej motoryzacji, taka masa 6 cylindrów i takie spalanie

Mój KL ma 18 lat i 182 tyś km, jestem drugim właścicielem od nowości i silnik nie pobiera oleju do tego jest suchy, a miał wymieniane uszczelki tylko pod pokrywami. W dodatku od 60 tyś km jeździ na gazie

Z innej beczki wszelce polecany w trójmieście gazownik, niejaki p. Barabasz, podobno najlepszy spec, zakładał mi zresztą gaz w xedosie 6 powiedział, że nie założy mi do xedosa 9 z 2,5L silnikiem gazu, dlaczego? Bo założył już w 2 takich autach i w każdym z nich pękła głowica. Sprawdził i przyczyną był gaz i jak stwierdził mazdy i silniki 6 cylindrowe nie lubą gazu

Na odchodne dodał: niech pan poczyta forum mazdy tam wszystko jest opisane

Tak się składa, że p. Barabasz nie ma racji, na co jest przykładem kilku zadowolonych chociażby na forum użytkowników x9 z gazem

Może mu się nie chciało zakładać gazu bo dużo jest pracy?