Błąd czujnika natężenia światła

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez alchemyx » 5 maja 2014, 19:51

Witam,

W ramach poszukiwania, który czujnik ABSu szwankuje, zakupiłem kabel do FORscana. Odpowiedzialny czujnik odnalazłem, ale przy okazji dostałem błąd o sensorze słońca (nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje).

Miałem akurat pecha, że mój stary laptop się zawiesił, ale był to na pewno błąd EATC związany z "sun sensor". Polecają aby skasować błąd poświecić źródłem światła 60W, ale nie bardzo wiem dokąd – czy ten sensor znajduje się tam gdzie czujnik deszczu?

AKTUALIZACJA – znalazłem kod błędu – B1261-FF Według FORscan powodem może być też zbyt mała ilość słońca podczas przeprowadzania testu, więc może to jest przyczyną? :)

Czy w ogóle tą sprawę ruszać? Klimatyzacja zdaje się działać poprawnie, pokazuje też poprawną temperaturę na zewnątrz.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 5 maja 2014, 20:29 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawa tematu
"W życiu piękne są tylko chwile" [Ryszard Riedel]
Forumowicz

Od: 3 kwi 2014, 11:45

Postprzez Wojtek » 5 maja 2014, 20:26

alchemyx napisał(a):Czy w ogóle tą sprawę ruszać?

Nie, ten błąd zawsze wyskoczy, gdy jest zbyt ciemno.
Nie wpływa to negatywnie na załączanie czy wyłączanie świateł mijania w odpowiednim czasie :)

ps. nie jest to sensor słońca, a czujnik natężenia światła potrzebny do załączenia świateł np. o zmierzchu i wyłąćzeniu ich o świcie... (tak dla przykładu)
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez alchemyx » 5 maja 2014, 20:36

No to na szczęście. Znaczy, że odpukać Mazdzinka jest oprócz tego ABSu bezawaryjna :)
"W życiu piękne są tylko chwile" [Ryszard Riedel]
Forumowicz

Od: 3 kwi 2014, 11:45