Czujnik temperatury klimatyzacji
Strona 1 z 1
no to widze koledzy mają jakieś inne – specjalne mazdy – bo gość w serwisie nie był w stanie pokazać mi takiego czujnika – a grzybek o którym post wcześniej pisze kolega to sensor centalnego zamka i alarmu (znajduje się tam w większości samochodów) – noooo chyba że trzeba w niego jakoś specjalnie nachuchać i wtedy dopiero zacznie działać :–) – a tak poważnie to według mojego serwisu mazda nie ma czujnika nasłonecznienia – a klima żyje w tych samochodach własnym życiem – a już szczególnie w pełnym trybie auto (co by to nie miało znaczyć) – a ja głupi myślałem że auto znaczy automatycznie
Ostatnio edytowano 29 sie 2011, 15:44 przez hefalump1, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 28 sie 2011, 21:51
- Auto: mazda 6 2,2 mzr 163 km
hefalump1 napisał(a):to mi go pokaż jakoś w serwisie nie potrafili tego zrobić – nooo chyba że masz lepsze informacje :–)
o tym co wiedza w serwisach nie dyskutuje
poszukaj na desce rozdzielczej... "od gory"... a dokladniej juz padla odpowiedz:
chmooreck napisał(a):ja mam czujnik nasłonecznienia z prawej strony na podszybiu. Nie przysłonileś go sobie czasem naklejka z numerem rejestracyjnym ?
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Jest dokladnie w tym poje.... miescu, o ktorym wspomnial chmooreck. I przez tego dyngsa naklejki z rejestracja nie mozna bylo przykleic w rogu 
ps. swoja droga pomimo tego czujnika, ja tez odnosze wrazenie, ze sterownik go raczej nie uzywa
Jak sie jedzie szybciej i dluzej to jest zimno, jak sie postoi to sie robi goraco.
Ostatnio zauwazylem jeszcze jeden objaw: temperatura na zewnatrz 21, ale slonce zasuwa az milo. Klima ustawniona na 21 praktycznie NIE WIEJE. Tak jakby miala w pupie, czy swieci slonce, czy nie.
Podsumowujac: sterownik klimy jest taki sobie, ale dotychczas nie jezdzilem autem, w ktorym byloby mega super. W poprzedniej hondzie jak mi wsiadlo 4 osoby i padal deszcz, to natychmiast szyba przednia parowala i trzeba bylo co 20 minut uzywac nawiewu na przod... moze to trodne jest taka klima?
ps. swoja droga pomimo tego czujnika, ja tez odnosze wrazenie, ze sterownik go raczej nie uzywa
Ostatnio zauwazylem jeszcze jeden objaw: temperatura na zewnatrz 21, ale slonce zasuwa az milo. Klima ustawniona na 21 praktycznie NIE WIEJE. Tak jakby miala w pupie, czy swieci slonce, czy nie.
Podsumowujac: sterownik klimy jest taki sobie, ale dotychczas nie jezdzilem autem, w ktorym byloby mega super. W poprzedniej hondzie jak mi wsiadlo 4 osoby i padal deszcz, to natychmiast szyba przednia parowala i trzeba bylo co 20 minut uzywac nawiewu na przod... moze to trodne jest taka klima?
nie wiem w czym problem. to jest czujnik nasłonecznienia – ten "grzybek". Instrukcja, a za nią serwis, o tym mówi.
-
Kamil
Witam, przestudiowalem troche manuala i wychodzi na to ze ten czujnik jest zintegrowany z czujnikem zmierzchu- IMHO to ten sam czujnik. Wewnetrzny jest kolo stacyjki na wysokosci mniej wiecej pokretel od klimy. Teraz trzeba by to jakos sprawdzic aby potwierdzic na 100%
Troche pogrzebalem w necie i to raczej jest ten czujnik, prawy rog kokpitu blisko szyby.
Troche pogrzebalem w necie i to raczej jest ten czujnik, prawy rog kokpitu blisko szyby.
- Od: 30 mar 2012, 18:24
- Auto: M6 Sport 2.0 MZR-CD 2008
toteż jest czujnik temperatury dla klimy.rajek napisał(a):a zewnętrznej prawyw róg kokpitu na podszybiu.
... tylko czujnik nasłonecznienia (fotorezystor) na potrzeby klimy.
Jak nie ma polskich znaków to sorry ale pisze ze srajtfona Szajsunga... Amen
Sebal napisał(a):toteż jest czujnik temperatury dla klimy.
Nie temperatury tylko nasłonecznienia

Jak nie ma polskich znaków to sorry ale pisze ze srajtfona Szajsunga... Amen
Pisałem bardzo ogólnie. Nie wszyscy wiedzą przykładowo co to rezystancja.... Najprościej wytłumaczyć , że to czujnik temperatury, ale oczywiście masz racje – jest to czujnik intensywności nasłonecznienia na potrzeby klimatyzacji
Strona 1 z 1