Witam,jestem nowy czlownkiem na forum,jak i swiezym posiadaczem Mazdy.Moj problem polega na tym ze nie dziala mi prawidlowo tiptronic,po podlaczeniu do komputera okazalo sie ze jest blad 2 biegu,po skasowaniu bledu wszystko bylo ok,do chwili kiedy zaparkowalem na wzniesieniu,po czym ponownie objawil sie blad i tiptronic przestal prawidlowo dzialac.Dodam ze na drive wszystko jest ok nie szarpie itd nie ma zadnych niepokojacych objaw,.Czy moze byc niski poziom oleju i poprostu gdy jest wzniesienie itp to opada poziom i sensor odcina tiptronic itd?? :idea: Czy ktos juz mial podobny problem?z Gory dziekuje za pomoc..pozdrawiam
Dopisano 1 maja 2014, 21:25:
czy nie dzialajacy tiptronic ma wplywa na uzytkowanie trybu drive?
z gory dziekuje
tiptronic
Strona 1 z 1
napisz na czym dokładnie polega nie działający tiptronic.
biegi zmienia automat, w trybie ręcznym to kierowca wybiera moment zmiany biegu na wyższy lub niższy,
w tym urządzeniu mogą jedynie zaśniedzieć styki i skrzynia nie będzie reagować na ruch lewarka
biegi zmienia automat, w trybie ręcznym to kierowca wybiera moment zmiany biegu na wyższy lub niższy,
w tym urządzeniu mogą jedynie zaśniedzieć styki i skrzynia nie będzie reagować na ruch lewarka
- Od: 13 cze 2007, 19:16
- Auto: Mazda 6 3.0 V6 GY
z gory dziekuje Gilb za wstepna pomoc i zainsteresowanie sie mym problemem.
chodzi o to ze na tryb drive wszystko chodzi normalnie jest ok,nie szarpie itd,lecz gdy dam na tiptronic to samochod jedzie jest ok ale tylko jakby na jedynce(tak aby mi sie wydaje bo nie wyswietla mi rowniez na trybie tiptronic jaki jest w danej chwili bieg,)poprostu jakbym nie mogl zmieniac biegu,w dol i w gore.Jesli chodzi o olej to sprawdzalem poziom w skrzyni jest ok.moze faktycznie gdzies nie laczy kostka itp!
chodzi o to ze na tryb drive wszystko chodzi normalnie jest ok,nie szarpie itd,lecz gdy dam na tiptronic to samochod jedzie jest ok ale tylko jakby na jedynce(tak aby mi sie wydaje bo nie wyswietla mi rowniez na trybie tiptronic jaki jest w danej chwili bieg,)poprostu jakbym nie mogl zmieniac biegu,w dol i w gore.Jesli chodzi o olej to sprawdzalem poziom w skrzyni jest ok.moze faktycznie gdzies nie laczy kostka itp!
-
seb83
Strona 1 z 1