Za mała asymetria reflektorów ksenonowych?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez monkahead » 30 kwi 2014, 17:31

Poniższe rozważania wynikły z tego postu:
viewtopic.php?p=2846908#p2846908

Fabryczny bi-ksenon daje prawie symetryczne światło, nawet diagnosta na SKP miał z tym problem, zwłaszcza że ori lampy Mazdy mają homologację z UK. Także bez względu na pochodzenie lamp, problemy na stacji będą :/

Wysłano z Nokia Lumia 820
Ostatnio edytowano 5 maja 2014, 20:05 przez KMBak, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Wydzielenie z dyskusji o DRLach
Forumowicz

Od: 3 mar 2013, 10:18
Auto: MX-5 NC Summer Edition

Postprzez ZOOMik » 30 kwi 2014, 23:27

Reflektory 3BL to produkt japońskiej firmy Koito. To prawda, posiadają homologację E11 (UK), ale przystosowane są do ruchu prawostronnego. Nie potrafię powiedzieć czy opisywany przez Ciebie problem z rozkładem strumienia świetlnego jest dla nich normą, bo jak dotąd nie było powodów, aby się nad tym pochylić – w moim przypadku diagnosta nie zgłaszał żadnych zastrzeżeń. Będzie okazja, to przyjrzę się temu dokładniej.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez monkahead » 1 maja 2014, 11:05

Temat reflektorów mam zdoktoryzowany bo przy zakupie auta diagnosta twierdził że coś jest nie tak z fabrycznym bi-ksenonem z homologacją UK. Okazało się że reflektory są OK, a problem był w diagnoście, a dokładnie w braku jego wiedzy. Natomiast wiązka światła bi-ksenonu nie przypomina tej halogenowej, nie ma tak ostrego kąta załamania, dlatego można ją łatwo pomylić z reflektorem symetrycznym z USA.

Forumowicz

Postprzez ZOOMik » 1 maja 2014, 12:48

monkahead napisał(a):Temat reflektorów mam zdoktoryzowany

Zatem Pan "doktor" rozminął się z prawdą, pisząc:

monkahead napisał(a):bez względu na pochodzenie lamp, problemy na stacji będą :/

;)
P.S.
Zbaczamy z tematu, więc proponuję zakończyć <cisza>
Obrazek
Forumowicz

Postprzez monkahead » 1 maja 2014, 12:59

Mogą być problemy, bo diagności mogą się sugerować homologacją z UK, na SKP twierdzili że to lampy z anglika, musiałem jechać do ASO żeby dowiedzieć się prawdy.

Forumowicz

Postprzez ZOOMik » 1 maja 2014, 13:27

Jeśli już to "mogą być" a nie "będą" ;)
Przyznaję, niekompetentny diagnosta może się trafić. Gdybyś sam miał wiedzę dotyczącą oznaczeń identyfikujących na lampach, do jakiego ruchu (prawo czy lewostronnego) zostały przystosowane to pokazałbyś im paluchem i może obyłby się bez wizyty w ASO :)
Dobra, zostawmy to już.
W pewnym sensie masz rzeczywiście rację i takie zdarzenia, rzadko bo rzadko, ale mogą mieć miejsce, więc w wolnej chwili przygotuję stosowne P/O do FAQ.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez monkahead » 1 maja 2014, 20:29

ZOOMik napisał(a):Gdybyś sam miał wiedzę dotyczącą oznaczeń identyfikujących na lampach, do jakiego ruchu (prawo czy lewostronnego) zostały przystosowane to pokazałbyś im paluchem i może obyłby się bez wizyty w ASO

A kto powiedział, że nie mam takiej wiedzy? viewtopic.php?f=470&t=127908
Warto się jednak upewnić w ASO przed zakupem, że auto faktycznie jest takie jakie powinno być.
Manuala robić nie musisz, już jest :D
Forumowicz

Postprzez ZOOMik » 2 maja 2014, 00:08

Teraz już tak, ale podczas wizyty w SKP nie miałeś – potrzebne informacje zdobyłeś dopiero „po”– i to miałem na myśli pisząc "Gdybyś miał wiedzę (...)"
Nie śledzę działu BK – swoją drogą nie najlepsze miejsce sobie wybrałeś na pytania o lampy BL ;)
Żadnego manuala/fotorelacji nie planowałem, bo do czego, ale skoro pstryknąłeś parę fotek przy okazji tamtejszej dyskusji to dodamy linka do FAQ w uzupełnieniu P/O.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez monkahead » 5 maja 2014, 09:29

ZOOMik napisał(a):Teraz już tak, ale podczas wizyty w SKP nie miałeś – potrzebne informacje zdobyłeś dopiero „po”– i to miałem na myśli pisząc "Gdybyś miał wiedzę (...)"

Jak idziesz to lekarza to też najpierw studiujesz książkę do anatomii?
Forumowicz

Postprzez ZOOMik » 5 maja 2014, 17:45

Widzę, że nie rozumiemy się …
Nikt nie wymaga ani nie oczekuje od właścicieli aut (także od Ciebie) znajomości oznaczeń widniejących na reflektorach przed wizytą na SKP, bo to oczywisty absurd. Napisałem, że gdybyś (przypadkowo) taką wiedzę posiadał „przed” a nie dopiero „po” (jak miało to miejsce) to być może uniknąłbyś przymusowej „wycieczki” do ASO i tylko tyle. Z mojej strony EOT.
Obrazek
Forumowicz