Skoki mocy, brak hamulców
Strona 1 z 1
Witam serdecznie panowie i panie mazdowicze, piszę do was z prośbą nie od siebie, ale od mojego taty. Otóż ma on mazdę 6 z silnikiem 2,0 diesel z 2008 roku, ma usuniętego DPF'a oraz podniósł moc komputerowo. Od pewnego czasu boryka się z problemem utraty mocy oraz ze znacznym spadkiem siły hamowania, tzn raz jest tak że jak wciśnie gaz to zbiera mi się na wymioty a jak wciśnie hamulec to wątroba się przemieszcza z miejsca na miejsce, a nie raz jest tak że nawet nie wiem że samochód przyspiesza bo tego po prostu nie czuję przy tak małej mocy, a hamulce? Nawet nie wspomnę. I tu pojawia się pytanie, co to może być?? Nigdzie nie znalazłem podobnego problemu a dużo czytałem 

Sprawdź skromny układ podciśnień. Jest tam mały zaworek zwrotny który reguluje podciśnienie do serwa hamulca, dodatkowo ma on współudział ze zmienną geometrią turbiny, dodatkowo do skrupulatnego przeglądu wężyki zaworki i tłumik. 
...mam rozumiem że nie świecą się żadne kontrolki
...mam rozumiem że nie świecą się żadne kontrolki
Jakoś nie widzę związku pomiędzy zabrudzonym EGR a spadkiem mocy. Sam mam spadki mocy i po czyszczeniu całego układu dolotowego, przepływomierza i całego układu EGR włącznie nic to nie zmieniło. Jak będzie cieplej i nie będzie padać (irlandia) to sam będę szukał dalej przyczyn.
Jak nie ma polskich znaków to sorry ale pisze ze srajtfona Szajsunga... Amen
Nie wiem nie znam się, kolega prosił o pomysły to napisałem co u mnie się zdarzyło – przy czyszczeniu nie byłem i nie wiem czy jeszcze coś zrobił mechanik ( ale wg. mojego nosa skasowałby mnie za to
).
U mnie przed czyszczeniem objaw był taki że auto dosłownie nie chciało przyspieszać i aby rozpędzić się do np. 80km/h potrzebowałem ok 1 kilometra.
U mnie przed czyszczeniem objaw był taki że auto dosłownie nie chciało przyspieszać i aby rozpędzić się do np. 80km/h potrzebowałem ok 1 kilometra.
Kacyk ale u ciebie nie było mocy ciągle.
U credera raz jest raz nie, na równi ze słabymi hamulcami.
Dwie różne sprawy.
U mnie przegląd i wymiana luźnych wezykow pomogła. Czyszczenie zaworkow kierunkowych i tłumika pomogło.
U credera raz jest raz nie, na równi ze słabymi hamulcami.
Dwie różne sprawy.
U mnie przegląd i wymiana luźnych wezykow pomogła. Czyszczenie zaworkow kierunkowych i tłumika pomogło.
Strona 1 z 1