Mazda6 GG RF '02 150 PS Grace Green Mica :) 18" The End :(

GL / GJ / GH / GG / GY

Postprzez WisniaUs » 27 kwi 2014, 10:57

matthies napisał(a):ale mimo wszystko taka rozpórka jest praktyczniejsza niż chamska gleba

Gleba fajowa tez myslalem o tym u siebie ale dla przykładu tam gdzie moja Mazda przejedzie to w tym samym miejscu nowa Octavia targa przodem po ziemi.Wiec mam dylemata czy warto glebowac i potem malowac co jakis czas zderzaka eheheh.
WisniaUs

Postprzez mmarcis4 » 27 kwi 2014, 11:21

Wisniaus napisał(a):Wiec mam dylemata czy warto glebowac i potem malowac co jakis czas zderzaka

Zglebić Madzie bo to auto na drogi i kupić jakiegoś starego poczciwego Jeep'a w teren :P
Obrazek
Forumowicz

Od: 9 lut 2013, 16:12
Auto: Mazda 6 fl 2006rok 2.0 Benzyna
Czarna śliwka :)

Postprzez WisniaUs » 27 kwi 2014, 11:39

mmarcis4 napisał(a):Zglebić Madzie

No juz w 80 % jestem za tym <spoko>
WisniaUs

Postprzez rafałmazda » 27 kwi 2014, 20:13

mmarcis4 napisał(a):Zglebić Madzie bo to auto na drogi i kupić jakiegoś starego poczciwego Jeep'a w teren :P

dokładnie <spoko> powinniśmy mieć po 2 samochody – jeden "wizytówka", a drugi roboczy <lol> a teraz zmienię temat, bo o czymś sobie przypomniałem, co może się przydać <oczko> możliwe, że można wykorzystać vdo daytony nawet jeśli navi nie działa <ok> w monitorku na prawym boku (z perspektywy kierowcy) jest wejście 3,5 jack. Ostatnio wziąłem kabel jack-jack i z jednej strony w monitorek, a z drugiej do wyjścia na słuchawki w telefonie. Muzyka zaczęła grać przez głośnik tego monitorka. I teraz zastanawiam się, czy nie dałoby rady odtworzyć jakiegoś filmu. Bo w momencie podłączenia kabla, ekran zrobił się czarny. Teraz nie mam czasu i głowy na taką zabawę, ale przy użyciu kabli rca może jakiś film z zewnętrznego nośnika dałoby radę odtworzyć :] gdyby komuś udało się przede mną, niech się chwali :D ja zajmę się tym pewnie dopiero w wakacje <oczy>
Bayerische Motoren Werke ;)
Klubowicz

Od: 1 mar 2012, 19:49
Auto: Jest
E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez WisniaUs » 27 kwi 2014, 21:07

rafalmazda6 napisał(a):powinniśmy mieć po 2 samochody – jeden "wizytówka", a drugi roboczy

A no tak jest,dlatego ROBOCZĄ mam Fabie 1.4 ale jak pocisne to łeb urywa z kablami,a mazda to taki ponton na niedzielne wypady za miasto na cielencinke heh <spoko> <spoko> <spoko>
Ostatnio edytowano 27 kwi 2014, 22:44 przez WisniaUs, łącznie edytowano 1 raz
WisniaUs

Postprzez rafałmazda » 27 kwi 2014, 22:15

Wisniaus napisał(a):A no tak jest,dlatego ROBOCZĄ mam Fabie 1.4 ale jak pocisne to łeb urywa z kablami,a mazda to taki ponton na niedzielne wypady za misto na cielencinke heh <spoko> <spoko> <spoko>
hahaha nie każdy ma tak dobrze :P
Klubowicz

E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez Danmazda » 30 kwi 2014, 00:28

rafalmazda6 napisał(a):pojechałem na myjnię i mogłem przetestować wosk, czyli nie ma tego złego duża ilość wody od razu spływa, zostają tylko drobne kropelki na lakierze

I wosk też nie szedł razem z wodą, błyszczy się jak od razu po woskowaniu :)
Obrazek
Daniel
Koordynator Regionów
Przedstawiciel Mazowsza

Od: 21 paź 2009, 20:04
Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok

Postprzez Sabat » 30 kwi 2014, 21:03

ładnie utrzymane :) Na żywo pewnie robi jeszcze lepsze wrażenie.
ja glebić nie będę bo już ledwo do garażu wjeżdżam :/
Forumowicz

Od: 29 wrz 2006, 14:11
Auto: Mazda6 GG 2.0 MZR-CD 2004

Postprzez rafałmazda » 30 kwi 2014, 21:49

danmazda napisał(a):I wosk też nie szedł razem z wodą, błyszczy się jak od razu po woskowaniu :)

obiektywnie patrząc, wosk jest dobry <spoko> widać to szczególnie podczas mycia, kiedy to woda nie chce utrzymać się na samochodzie <lol> no i lakier pięknie się świeci <serduszka>
Sabat napisał(a):ładnie utrzymane :) Na żywo pewnie robi jeszcze lepsze wrażenie.

dziękuję <uklon> faktycznie na żywo jest dużo lepszy efekt <faja>
Sabat napisał(a):ja glebić nie będę bo już ledwo do garażu wjeżdżam :/

u mnie aż tak to nie, ale szkoda mi glebić ze względu na krawężniki :( chociaż gleba wygląda świetnie :P może kiedyś nie wytrzymam i lekko ją posadzę <diabełek>
dziś Mazda miała konkretne czyszczenie wnętrza, mycie zewnętrzne i czyszczenie komory silnika. Zdjęć nie zrobiłem, ale jutro coś powinno wpaść, bo jedziemy na otwarcie sezonu do Lipna, więc trzeba godnie zaprezentować klub <faja> możliwe, że nie będę jedynym przedstawicielem, ale to się okaże :D dziś jeszcze w końcu wleciała rozpórka <jupi> montaż zajął 10 min i żebym wiedział, że tak będzie wyglądał, sam bym to zrobił :P ale montaż gratis od firmy, bo "po znajomości" :D Zakładanie rozpórki wyglądało tak, że zostały odkręcone po 2 śruby z kielichów, przykręcona rozpórka, podokręcana i rozparta w końcowej fazie. Jak na kawałek metalu robi dużą robotę <glupek2> przód jest dużo sztywniejszy i lepiej się klei do asfaltu (jakby grawitacja z 9,81 wzrosła do 20) hahaha i to nie jest autosugestia, tylko fakt. Niewierzących zapraszam do siebie na testy :> a całość wygląda tak:
DSC_0015.jpg
Klubowicz

E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez Danmazda » 30 kwi 2014, 21:54

rafalmazda6 napisał(a):czyszczenie komory silnika

Po prostu Bajka <serduszka> szkoda że u mnie nie jest tak pięknie <płacze> Już dawno miałem umyć silnik ale trochę się boję że coś siądzie i nie odpali.
Obrazek
Daniel
Koordynator Regionów
Przedstawiciel Mazowsza

Postprzez rafałmazda » 30 kwi 2014, 21:58

danmazda napisał(a):Po prostu Bajka <serduszka> szkoda że u mnie nie jest tak pięknie <płacze> Już dawno miałem umyć silnik ale trochę się boję że coś siądzie i nie odpali.

szczerze mówiąc zajęło mi to 10 min :P ale cicho, bo wyjdzie że poszedłem na łatwiznę <lol> <glupek2> wziąłem taki oto środek do ręki http://www.autoland.pl/produkty/kosmety ... znych/bamp i zacząłem psiukać, po czym przetarłem załączoną gąbeczką, a później zwykłą szmatką, żeby się nie kleiło <lol> tak zrobiłem z plastikami. A kielichy po prostu przetarłem szmatką <oczko> mycia silnika też się boję, więc trochę to obszedłem hahaha efekt mnie zaskoczył <faja>
Klubowicz

E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez Danmazda » 30 kwi 2014, 22:11

rafalmazda6 napisał(a):zacząłem psiukać, po czym przetarłem załączoną gąbeczką, a później zwykłą szmatką, żeby się nie kleiło

U mnie to tylko woda i chemia. Nawet nie potrafię tego opisać co dzieje się pod maską, niby to jakiś smar, olej ale nic z tych rzeczy. A i przykleił się jeszcze brud do tego, masakra :|
Obrazek
Daniel
Koordynator Regionów
Przedstawiciel Mazowsza

Postprzez rafałmazda » 30 kwi 2014, 22:19

danmazda napisał(a):U mnie to tylko woda i chemia. Nawet nie potrafię tego opisać co dzieje się pod maską, niby to jakiś smar, olej ale nic z tych rzeczy. A i przykleił się jeszcze brud do tego, masakra :|

to może jedź na mycie silnika do jakiejś myjni, zajmującej się tym <oczko> tam krzywdy chyba nie zrobią :) a później już systematycznie będziesz dbał, żeby zaistniała sytuacja więcej miejsca nie miała :D tak to jest kupować używany samochód <oczy> moją mam już ponad 2 lata, a jeszcze ciągle jest coś do zrobienia <glupek2>
Klubowicz

E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez Sabat » 1 maja 2014, 07:37

świeci się jak psu ;;)
Sprawdź czy nie będzie za mocno kurzu łapać.
Mycie można samemu robić, Nie wiem jak ten autoland, ja zawsze podchodzę z APC punktowo + pędzelki, później płukanie spryskiwaczem wodą i na to 303 Do plastyków ( bo tylko tam się nadaje) zdjęcia u mnie w temacie gdzieś leżą ;)
Forumowicz

Od: 29 wrz 2006, 14:11
Auto: Mazda6 GG 2.0 MZR-CD 2004

Postprzez rafałmazda » 1 maja 2014, 15:07

Sabat napisał(a):Sprawdź czy nie będzie za mocno kurzu łapać.

jak na zawołanie :D dzisiejszy zlot na stadionie zakurzył Magdalenę :P Kurzyło się bardzo, więc i kurzu na samochodzie było dużo. Jednak po powrocie do domu (50 km) kurzu było dużo mniej. Widocznie opór powietrza go "spadł" <lol>
Sabat napisał(a):Mycie można samemu robić, Nie wiem jak ten autoland, ja zawsze podchodzę z APC punktowo + pędzelki, później płukanie spryskiwaczem wodą i na to 303 Do plastyków ( bo tylko tam się nadaje)

wczoraj nie miałem czasu na zabawę pędzelkami <glupek2> następnym razem o tym pomyślę <spoko>
Na dzisiejszym zlocie towarzyszył mi kolega THOR i jego Mazda 3, która tylko odwracała uwagę od mojej :P Jednak to miejsce nie było dla nas, bo porządnych samochodów mało, a "przetuningowanych dresowozów" dużo <oczy> Ale klub chyba zaprezentowaliśmy dobrze :] Korzystając z okazji, że hamownia przyjechała, Mazda została przetestowana :D wynik pozytywnie zaskoczył <faja>
DSC_0015.jpg
błogosławiona Magdalena 6 :D

hamownia.jpg

P1060790.JPG

przy okazji mogłem dziś dokładniej przetestować rozpórkę (wyboiste zakręty) i jestem zadowolony jeszcze bardziej <spoko> teraz tylko z tyłem przydałoby się coś zrobić <lol>
Klubowicz

E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez WisniaUs » 1 maja 2014, 17:09

Hej,czyli odczucia z rozpórką pozytywne jak i u mnie co?? Taka [tiiit] a robi robote,ja jestem zadowolony jak ch..j <spoko> <spoko> <spoko> <spoko> <spoko>
WisniaUs

Postprzez mmarcis4 » 1 maja 2014, 17:17

Panowie widzę że wszyscy chwalą rozpórki,to nie dziwi bo fajnie usztywnia nadwozie,ale skoro odciąża budę to chyba większy ciężar spada na zawieszenie i szybciej się zużywa także są tego plusy i minusy.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez rafałmazda » 1 maja 2014, 17:36

Wisniaus napisał(a):Taka [tiiit] a robi robote,ja jestem zadowolony jak ch..j <spoko> <spoko> <spoko> <spoko> <spoko>

nic dodać, nic ująć :D
mmarcis4 napisał(a):Panowie widzę że wszyscy chwalą rozpórki,to nie dziwi bo fajnie usztywnia nadwozie,ale skoro odciąża budę to chyba większy ciężar spada na zawieszenie i szybciej się zużywa także są tego plusy i minusy.

moim zdaniem jakoś bardzo na zawias nie szkodzi (o ile w ogóle). Według mnie warto i jakbym miał znów podejmować decyzję (z rozpórką czy bez), zdania bym nie zmienił <oczko> ale to sprawa indywidualna, więc wymądrzać się czy przekonywać wcale nie będę :P napiszę tylko, że warto <lol>
Klubowicz

E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez WisniaUs » 1 maja 2014, 18:47

rafalmazda6 napisał(a): ciężar spada na zawieszenie

Po to wkoncu jest to zawieszenie zeby robiło robote a nie przerzucało tego na bude.Skoro na prawie 200 000 nic w zawieszeniu jeszcze nie robiłem,nic nie stuka nie puka to nawet jak raz na 100 tyś cos wyskoczy przez rozporke to co mi tam :P .Dla mnie teraz to jest inne auto, fajowo sie prowadzi i zdania nie zmienie ani rozpórki nie zdejme <spoko>
WisniaUs

Postprzez mmarcis4 » 1 maja 2014, 19:16

Wisniaus napisał(a):zdania nie zmienie ani rozpórki nie zdejme

Ale ja nie karzę nikomu ściągać rozpórki :P Jak uściułam lewą kasę też sobie pewnie kupię bo bardzo mi się podoba choć by wizualnie,a o właściwościach jezdnych już nie mówię,a napisałem o tym zawieszeniu bo tak mi się na myśl nasunęło <faja>
Obrazek
Forumowicz