Witam.
Jestem nowy na forum więc w razie czego proszę mnie poprawić. Otóż jeżdżę już trochę swoją Maździną i mam spory problem ze spalaniem. Dokładnie rzecz starając się jeździć bardzo oszczędnie czyli zmiany biegów 1,8-2,2 obr. i maks. prędkość do 100 km/h najmniejsze spalanie jakie pokazuje mi komputer to 6.4l, natomiast gdy jeżdżę trochę bardziej dynamicznie to powyżej 7l. Na baku robię niecałe 650 km. Kolejną sprawą jest to że silnik pracuje głośno w stosunku do pozostałych samochodów które posiadam wszystkie z silnikami diesla.
Proszę o pomoc, czy ktoś już się spotkał z takim czymś ?
Pozdrawiam
Wysokie spalanie. Głośna praca silnika.
Strona 1 z 1
ares1ty napisał(a):Jestem z okolic Kielc, nie mam pojęcia czy mam filtr cząstek stałych (auto nie dawno kupione), pod kompa też nie podłączałem.
Podłącz pod kompa. Filtr FAP masz na 99%, wynika to z rocznika i wersji 109KM.
Ja, mam nadzieję, rozwiązałem swój problem usuwając FAP. Po podpięciu do kompa wywaliło mi błędy P2459, P2458, P242F we wszystkich przekroczony górny limit. Po kastracji osiągi się poprawiły a spalanie spadło. Przed usunięciem FAP-a komputer pokazywał spalanie na poziomie 7,7 l a po usunięciu 5,6 (wiem że to nie jest w 100% wiarygodne ale jeszcze nie tankowałem po usunięciu) jazda głównie po mieście. Także jak na razie jestem zadowolony 
- Od: 21 lip 2014, 16:05
- Auto: Mazda 3, rok 2005, diesel 1,6
Strona 1 z 1