Immobiliser – problem

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Kaszel91 » 2 kwi 2014, 13:09

Nie wiem gdzie moge szukać rozwiązania podobnego problemu więc przyspamuje forum dodatkowym wątkiem.
Otóż mój problem z tym ustrojstwem polega następująco.
Od jakiegoś czasu kulał mój pilot. Po zamknięciu auta z pilota, immo się włącza. Nie zawsze jednak od ręki dało się auto z niego otworzyć. Więc zamykałem i otwierałem auto kluczykiem żeby nie musieć walczyć z pilotem(a co za tym idzie z immo).
Problem w tym że pilot ostatnio upadł i umarł chyba na dobre. Nie działa lampka nie daje innych oznak życia ;]
Auto jest obecnie rozbebeszone, ale po złożeniu go do kupy i podłączeniu akumulatora, immobiliser się włączy a ja nie dam rady go wyłączyć, bo pilot nie działa.

Jest jakiś sposób na to żeby to wypierdaczyć lub obejść ? Miałem ostatnio podobnie w Corsie B i nie widzi mi się wywalać 100 czy iluś tam PLN na fachmana z komputerem.
"Jeżeli po zaparkowaniu auta pod domem nie obejrzysz się za nim idąc w kierunku domu, znaczy że wybrałeś nie to auto"Obrazek
"(...)A zapytany dlaczego Xedos, odpowiedział:
-Jak to dlaczego? A czy jest jakikolwiek inny wybór dla ludzi chcących poważnie wyglądać ?"
Forumowicz

Od: 26 lut 2013, 00:31
Auto: Xedos 6 2.0 V6 '93

Postprzez lechuk » 2 kwi 2014, 16:15

Nie wiem jak w xedosie, ale we wszystkich autach jakie do tej pory miałem immo nie było włączane/wyłączane z pilota tylko w samym kluczyku zalana jest "pestka" która po zbliżeniu do stacyjki wyłącza immo. Przyznam szczerze, że nie spotkałem się jeszcze z immo wyłączanym z pilota, ale może jeszcze mało wiem? <glupek2> .
Forumowicz

Od: 13 lut 2014, 12:36
Auto: Mazda 323F (BA) 1.5 (Z5) '95
Mazda 6 (GY) 2.0 (LF) +LPG BRC Sequent 24.11 '03

Postprzez lukkil » 2 kwi 2014, 23:34

dokładnie tak jest jak mówi kolega wyżej, jeśli chodzi o Xedosa
ja nie miałem centralnego fabrycznie a immo było
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
Forumowicz

Od: 7 paź 2009, 16:37
Auto: Xedos 2.0 V6 1996r

Postprzez Kaszel91 » 3 kwi 2014, 13:21

Dorabiałem kluczyk, i wiem że na 100% nie ma w nim immobilisera. Po zamknieciu auta z pilota i otwarciu kluczykiem nie da się go odpalić. Moge krecic krecic i nic. Otworze pilotem, pali od strzała. Tak samo jak zamkne kluczykiem i otworze kluczykiem pali od strzała.
Tak już było jak kupiłem więc wiem że żeby wył immo muszę mieć pilot.

Nawet po zamknieciu auta z kluczyka i otwarciu go kluczykiem, mogłem wcisnac guzik na pilocie zeby migneły kierunki. Słychac było wtedy w środku takie cyknięcie i wtedy odpalał bez lipy :)

Problem w tym że pilot już nie chce współpracować i nie wiem czy kupować cały zestaw centralnego z pilotami itp, czy dzwonić po majstra z kompiutrem czy co :D
"Jeżeli po zaparkowaniu auta pod domem nie obejrzysz się za nim idąc w kierunku domu, znaczy że wybrałeś nie to auto"Obrazek
-Jak to dlaczego? A czy jest jakikolwiek inny wybór dla ludzi chcących poważnie wyglądać ?"
Forumowicz

Postprzez krzysek71 » 3 kwi 2014, 13:59

Moim skromnym zdaniem masz zrobioną odcinkę na wyjściu na kierunki z centralki i tu jest pies pogrzebany .Ja bym szukał centralki tego samego producenta podmienił ją i po krzyku lub bawić się w podłączenie nowej
Forumowicz

Od: 22 cze 2010, 21:52
Auto: MAZDA 323F BA 95r 1,5 Z5 była jest MAZDA XEDOS CA 95r był KF jest KL lpg Koltec była jest MAZDA XEDOS 9 MT 2000r + lpg KME

Postprzez jedrzej07 » 3 kwi 2014, 14:17

Też mi się wydaje, że to ma związek tylko i wyłącznie z odcięciem zapłonu. Zintegrowane to jest z centralnym. Oczywiście nie oryginalnym tylko uniwersalnym zamontowanym dodatkowo.
Może jeszcze inaczej, zamiast szukania i podmiany centralki radziłbym ją tylko odnaleźć i zobaczyć jak i gdzie idą przewodu. Któreś na pewno są wpięte w rozcięty kabel od zapłonu który idzie ze stacyjki.
Ja podobnie rozbroiłem w 2 Xedosach 6 takie odcięcie. Z tym, że tam był taki moduł, że trzeba było taką kostką (dołączoną na kółku razem z kluczami) zbliżyć do czytnika i wtedy się uruchamiał.
Po kablach doszedłem do miejsca, w którym był rozcięty przewód zapłonu ze stacyjki i połączony z tą centralką (ona dopiero po zbliżeniu kostki zamykała obwód).
Centralkę wywaliłem i złączyłem przewód zapłonu tak jak być powinien. Tym sposobem pozbyłem się tego zabezpieczenia.
Może i to spełnia funkcję antykradzieżową, ale w moim przypadku można było cholery dostać jak się chciało odpalić... <killer>
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 mar 2009, 22:08
Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001

Postprzez Kaszel91 » 3 kwi 2014, 22:46

Dzięki. Na początku tygodnia coś w tym kierunku pomodzę :)
Forumowicz

Postprzez lechuk » 4 kwi 2014, 10:22

Kolega jedrzej07 dobrze radzi. To nie jest immo tylko centralka od alarmu/centralnego z odcięciem zapłonu. Poszukaj tego rozciętego kabla i obejdź centralkę. Jak będziesz chciał z powrotem centralny z pilota to możesz kupić nową centralkę z pilotami na alledrogo za kilkadziesiąt PLN.
Forumowicz

Od: 13 lut 2014, 12:36
Auto: Mazda 323F (BA) 1.5 (Z5) '95
Mazda 6 (GY) 2.0 (LF) +LPG BRC Sequent 24.11 '03