Problem z dobraniem nakrętek do felg.
Strona 1 z 1
Witam. Jest to mój pierwszy wątek na tym forum. Posiadam Mazdę 323 BJ z roku 1998, i kupiłem do niej felgi aluminiowe firmy Enkei, dedykowane do mojego modelu samochodu. Oto zdjęcie tych felg.http://img11.tablica.pl/images_tablicapl/90252339_1_644x461_zamienie-felgi-enkei-15-4-100-mazda-323-honda-civic-gizycko.jpg Problem polega na tym, że u mnie w okolicy nikt nie może mi dobrać nakrętek do tych felg. Jeżdżę po mieście już 2 tygodnie i nikt nie potrafi mi pomóc. Fakt że nie bardzo się na tym znam nie ułatwia mi dobrania tych nakrętek więc piszę do Was. Czy jest ktoś kto ma te felgi i dobrane do nich nakrętki? Jeżeli tak to proszę o dokładne informacje o tej nakrętce, to zaczynam powoli wątpić w to że je kiedykolwiek założe...
- Od: 30 mar 2014, 12:03
Problem tkwi w tym, ze każda nakretka która sprawdza wulkanizator nie pasuje, w sklepie z częściami w którym niby chcieli mi pomoc najpierw dali mi nakretke na sprawdzenie a pokazując im nakretke od stalowki stwierdzili ze powinna pasować. Zachowywali sie tam trochę tak jakby mi łaskę robili ze w ogole mi pomagają. Dlatego pytam o dokładne wymiary bo pan w sklepie pytał sie o skok gwintu.
M12 x 1.5. tak jest w oryginale mazdy z tego co sie orientuje.
Wiele kombinacji nie ma. Malo rozgarnieci Ci ze sklepu, wulkanizator w sumie tez, bo jakies doswiadczenie miec powinien i doradzic dobrze.
Wiele kombinacji nie ma. Malo rozgarnieci Ci ze sklepu, wulkanizator w sumie tez, bo jakies doswiadczenie miec powinien i doradzic dobrze.
Tanio nie jest
. Ale jak masz płaskie gniazdo w tych felgach Enkei to chyba nie będzie innego wyjścia. Może gdzieś trafisz jakieś używki, ale zdaje się nie będzie to łatwe. 
Czyli jak im dam kartkę a na niej napisane M12 X 1.5 to mogę być przynajmniej w 50% pewien że dadzą mi dobrą nakrętkę? Bo jakoś nie uśmiecha mi się kupować tych, które pokazał mi kolega wyżej. 
EDIT:
15'' 6j
ET 45
4x100
otwór centrujący 54.1 mm
Znalazłem to w ogłoszeniu, w którym ktoś sprzedawał identyczne felgi jak moje. Czy na podstawie tych informacji będzie mi łatwiej dobrać odpowiednią nakrętkę i czy identyczne felgi mogą sie różnić parametrami?
EDIT:
15'' 6j
ET 45
4x100
otwór centrujący 54.1 mm
Znalazłem to w ogłoszeniu, w którym ktoś sprzedawał identyczne felgi jak moje. Czy na podstawie tych informacji będzie mi łatwiej dobrać odpowiednią nakrętkę i czy identyczne felgi mogą sie różnić parametrami?
daj foto dziury na nakrętke, w tych felgach powinna bez problemu pasowac każda nakrętka stożkowa m12x1,5 chyba że masz piasty jakieś nie mazdowskie 
Wrzuć jakąś fotę albo jakieś info o tych nakrętkach, żeby ktoś kto będzie miał taki dylemat wiedział jakie pasują. 
wydziargane na petorowym SGS3
wydziargane na petorowym SGS3
petoro napisał(a):A nie powinny tam być przypadkiem takie nakrętki?
http://sklep.4turbo.pl/product-pol-8228 ... Enkei.html
takie nakrętki to w terenówkach, mamy w pracy mitsubishi l200 i właśnie takie tam idą i nie cztery a sześć na koło.
- Od: 30 wrz 2007, 10:31
- Auto: 323 BF 1.6i '88 Hatchback
Poszedłem do sklepu, (tego samego w którym mi powiedzieli, że nakrętka do stalówki powinna pasować) ale celowo podszedłem do innego pracownika, wyjaśniłem w czym problem, a on powiedział żebym przyniósł nakrętkę od stalówki i dał drugiemu pracownikowi. Tamten pomierzył, pomierzył, kazał poczekać i przyniósł mi O DZIWO pasujące nakrętki.
także myslę, że standardowe m12x1,5 stożkowe powinny pasować, jeżeli będą kogoś spławiać tekstem typu "do stalówki będą pasować" to mówcie że chcecie inne do alu a inne do stalówki. Podejrzewam, że tamten pracownik miał gorszy dzień przez to, krótko mówiąc mnie olał.
Posiadam alufelgi 16" Mazdy letni kapeć, przyszedł czas zmiany na zimówki, mam komplet 15" stalowych i teraz wydaje mi się, że śruby z alu będą za długie do felg stalowych i mam pytanie jakiej długości kupić śruby?
Ostatnio edytowano 27 lis 2014, 17:41 przez Bo_Lo, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączyłem z istniejącym wątkiem o śrubach/nakrętkach do kół.Szukajka nie gryzie :-)
Powód: Połączyłem z istniejącym wątkiem o śrubach/nakrętkach do kół.Szukajka nie gryzie :-)
to zależy od felg, załóż jedną i zmierz. Poza tym nakrętki do alu nie podejdą do stalówek wiec i tak trzeba kupić inne.
Jeśli chcesz założyć oryginalne kołpaki przy nakrętkach od alusów (przy założeniu że podejdą) kołpaki będą odstawać. Ja do swojego auta kupiłem nakrętki od mitsubishi colta (gwint 12x1.5, wysokość ok 20 mm),nowe, 4.5 zł. za sztukę w ASO.
-
rav 75
Strona 1 z 1