Wymiana uszczelki pod głowicą

Postprzez topik » 6 kwi 2013, 07:49

Witaj. Do mechanika jedziesz do Wrocławia? Trochę daleko, bliżej nie ma. Wygląda to na uszczelkę pod głowicą. Może to być też pęknieta głowica na płaszczu wodnym i kompresja dostaje się do płynu chłodzącego. Jeżeli mechanik stwierdzi Ci to samo to jak zdejmie głowicę to niech sprawdzi czy głowica nie jest pęknięta ale na pewno będzie wiedział co trzeba sprawdzić. Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Forumowicz

Od: 24 paź 2006, 15:41
Auto: Mazda 323F 2.0 TD (BJ) 1999r.

Postprzez karlo8 » 6 kwi 2013, 13:47

nie do mechanika tylko do lekarza ale boje sie wypuszczac tym aytkiem

a moze byc tego powodem otwart rtermostat
bo zauwazylem przed chwila ze woda sie nagrzewa powoli a zegar na zero i jak jest goraca w chlodnicy to zegar startuje
ps. jeden waz od nagrzewnicy jest goracy a drugi zimny
waz na gorze chlodnicy jest cieply na dole zimny
chlodnica na gorze jest ciepla na dole zimna
Forumowicz

Od: 19 sie 2011, 22:48
Auto: Mazda 6 GG
2.0 benzyna
147KM
po lifcie 2006r

Postprzez Neonixos666 » 6 kwi 2013, 15:15

skoro bombelkuje, wydobywa się siwy dym i ubywa płynu a nie ma wycieków to raczej jest to uszczelka pod głowicą. Co do spadków mocy na klimie to norma raz się włącza sprężarka a raz nie i dlatego.

Jedź do ogarniętego mechanika który ma przyrząd który wykrywa dwutlenek węgle w płynie chłodniczym i będzie wszystko jasne, ja tak zrobiłem i wiedziałem na czym stoję.

Masz może problemy z odpaleniem tzn. przekręcasz kluczyk a silnik nie chce kręcić?
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez kierownik » 8 kwi 2013, 00:04

Neonixos666 napisał(a):raczej jest to uszczelka pod głowicą

no raczej nie inaczej ;)

karlo8 napisał(a):a moze byc tego powodem otwart rtermostat

nie
Forumowicz

Od: 18 gru 2005, 02:26
Auto: służbowe

Postprzez kris206 » 26 mar 2014, 18:22

Witam, koledzy forumowicze, jestem posiadaczem Mazdy 323f 2.0 ditd z 2001r, pierwszy dylemat związany jest z pompa wtryskow, ale nie o tym chciałbym teraz pisać. Zauważyłem na wysokości uszczelki pod głowica ze cały korpus silnika jest praktycznie czarny a dookoła widać olej. Madzia kopci ale nie na siwo, czy szaro, tylko na czarno.
Przyznam że się podłamałem czytając o kosztach wymiany uszczelki i do tego regeneracji pompy wtryskowej.... Co polecacie w celu zdiagnozowania problemu? Czy podłączenie komputera i odczyty w trakcie jazdy coś pokażą?
Z góry przepraszam za niefachowy język ale jestem zieloniutki jeżeli chodzi o mechanikę samochodowa...
Z góry dzięki za wszelkie propozycje.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Początkujący

Od: 7 lis 2011, 09:14

Postprzez Neonixos666 » 5 kwi 2014, 23:53

na początek umyj miejsce gdzie jest brudno (dobry jest zmywacz do hamulców) i pojeździj trochę aby ustalić konkretnie skąd jest wyciek bo nie zawsze jest tak jak na pierwszy rzut oka.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez bruno » 6 kwi 2014, 19:08

A co się dokładnie dzieje, ubytki płynu chłodniczego przedmuchy? Uszczelka jak uszczelka może jak w każdym aucie się kiedyś skończyć. Opisz dokładnie problem na pewno znajdzie się jakieś rozwiązanie. PS. uzupełnij profil może jest jakiś forumowicz w okolicy co ci dokładnie podpowie.
Forumowicz

Od: 16 wrz 2010, 08:11
Auto: mazda 323f 2.0 DiTD 99r.
renault scenic 1,9 dTi 2000
kiedyś wartburg 353 :)