Od 15.08.2015 roku można w Polsce rejestrować samochody w wersji angielskiej.
Już sobie wyobrażam co to będzie. Dorosła młodzież za kierownicą RHD... Nie mówię że młodzi kierowcy muszą jeździć źle, ale bardzo często widzę młodych mistrzów prostej od świateł do świateł w swoich Bejcach, hidy w kij Kelvinów i jadą byle szybciej, byle bliżej zderzaka samochodu przed nim. A teraz pomyślmy że taki oto świeżo upieczony, narwany kierowca ściągnie sobie taką Bejcę z Anglii, bo przecież taniej, kupi nowszą za te same pieniądze, będzie większy lans przed kumplami. Ja sobie tego nie wyobrażam. Będzie burdel na drogach. Nie raz widać wariatów w LHD co walą byle szybciej, wyprzedzają wszystko co się da, wciskają się w każdą dziurę między samochodami. W RHD będzie to samo, tylko o wiele niebezpieczniej. Gdzieś ktoś pisał że w innych krajach to działa. Tylko że nie wziął pod uwagę, że Polska to nadal dziki kraj na drodze, bez zasad i kultury jazdy. Oczywiście nie mówię o wszystkich, ale ta garstka osób wystarczy, żeby narobić wypadków.
Ewentualnie jakby rejestrować samochody RHD, które nie były produkowane LHD to jeszcze jako tako. Bo nie byłoby wysypu takich samochodów na drogach. Pasjonaci sporadycznie by takie sprowadzali. Nie powiem, sam chętnie jeździłbym nową Mazdą MPV/Mazdą 8 (różnie nazywają) ale na dłuższą metę pewnie byłoby to niewygodne. Ale żeby rejestrować wszystko jak leci to głupota, bo polak lubi kombinować i zrobi wszystko żeby było taniej. Będzie sprowadzał wszystko czym chce jeździć, a na co nie stać go w Polsce.
Ewentualnie jakby rejestrować samochody RHD, które nie były produkowane LHD to jeszcze jako tako. Bo nie byłoby wysypu takich samochodów na drogach. Pasjonaci sporadycznie by takie sprowadzali. Nie powiem, sam chętnie jeździłbym nową Mazdą MPV/Mazdą 8 (różnie nazywają) ale na dłuższą metę pewnie byłoby to niewygodne. Ale żeby rejestrować wszystko jak leci to głupota, bo polak lubi kombinować i zrobi wszystko żeby było taniej. Będzie sprowadzał wszystko czym chce jeździć, a na co nie stać go w Polsce.
z podanych tam argumentów przemawia do mnie wyprzedzanie(ale jak zauwazyl kolo w komentarzach-i tak w PL nie ma gdzie ;–))
i problem z lewoskrętem.pozostałe-jak płacenie w mc donaldsie i na parkingu,problem z wyjazdem w prawo z podporządkowanej to porażka.co ma płacenie w macu wspólnego z bezpieczenstwem na drogach?
oslepianie innych to tez nie problem, bo przeciez wystarczy dalej egzekwować wymiane reflektorów na kontynentalne i po problemie.Nie wiem,sam nie jezdziłem,nie mam doswiadczenia,ale znam kilka osob które pracuja w UK i żadna z nich nie ma problemu jak przyjeżdza do PL,jeden kolega był kilka lat temu kierowca testowym w pewnym koncernie samochodowym i codziennie robił po polsce 700-1100km w tym często angolem i tez nie narzekał jak sie przyzwyczaił.
Dziwne jest to że większość osób które znają temat z doświadczenia a nie tylko z gazet i internetu nie widzi w całej sprawie problemu(takie odnosze wrażenie) tu cytat z komentarza pod tym artykułem
''Mieszkam w anglii i mnóstwo razy bylem autem w pl. Nigdy nie mialem problemów takich jak opisuje wasz artykuł. A i do wiadomosci redakcji to niektóre auta maja przelaczniki kierunkowskazu i wycieraczek zamienione z soba. Tak ma kia, honda, mazda, hyundai''
''I znów ktoś się musiał zająć martwieniem się na zapas- tradycyjnie po polskiemu. Każdy kierowca który pojechał choć raz no Anglii swoim samochodem, wie już jak to wygląda w praktyce. Jakoś Anglicy przyjeżdżający do europy nie rozbijają się na pierwszym skrzyżowaniu. W innych krajach europy nie ma problemu z rejestracją, kierowca ma zapewnić bezpieczną jazdę, nie urzędas z za biurka. Może zakazać na granicach wjazdu angielskim samochodom do polski? Komu to przeszkadza? Czy naprawdę musimy zostać najbardziej porytym krajem w okolicy?''
i problem z lewoskrętem.pozostałe-jak płacenie w mc donaldsie i na parkingu,problem z wyjazdem w prawo z podporządkowanej to porażka.co ma płacenie w macu wspólnego z bezpieczenstwem na drogach?
oslepianie innych to tez nie problem, bo przeciez wystarczy dalej egzekwować wymiane reflektorów na kontynentalne i po problemie.Nie wiem,sam nie jezdziłem,nie mam doswiadczenia,ale znam kilka osob które pracuja w UK i żadna z nich nie ma problemu jak przyjeżdza do PL,jeden kolega był kilka lat temu kierowca testowym w pewnym koncernie samochodowym i codziennie robił po polsce 700-1100km w tym często angolem i tez nie narzekał jak sie przyzwyczaił.
Dziwne jest to że większość osób które znają temat z doświadczenia a nie tylko z gazet i internetu nie widzi w całej sprawie problemu(takie odnosze wrażenie) tu cytat z komentarza pod tym artykułem
''Mieszkam w anglii i mnóstwo razy bylem autem w pl. Nigdy nie mialem problemów takich jak opisuje wasz artykuł. A i do wiadomosci redakcji to niektóre auta maja przelaczniki kierunkowskazu i wycieraczek zamienione z soba. Tak ma kia, honda, mazda, hyundai''
''I znów ktoś się musiał zająć martwieniem się na zapas- tradycyjnie po polskiemu. Każdy kierowca który pojechał choć raz no Anglii swoim samochodem, wie już jak to wygląda w praktyce. Jakoś Anglicy przyjeżdżający do europy nie rozbijają się na pierwszym skrzyżowaniu. W innych krajach europy nie ma problemu z rejestracją, kierowca ma zapewnić bezpieczną jazdę, nie urzędas z za biurka. Może zakazać na granicach wjazdu angielskim samochodom do polski? Komu to przeszkadza? Czy naprawdę musimy zostać najbardziej porytym krajem w okolicy?''
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Bo_Lo napisał(a):Może zakazać na granicach wjazdu angielskim samochodom do polski? Komu to przeszkadza?
Mnie osobiście to przeszkadza. Chętnie bym zakazał gdyby była taka opcja.
Bo_Lo napisał(a):kierowca ma zapewnić bezpieczną jazdę, nie urzędas z za biurka
Argument z ciemnej d.py.
Niech se kierowca sam decyduje czy będzie popylał 150, jeździł pod prąd czy rozganiał pieszych na pasach.
A na kij mu "urzędasy" jakieś przepisy ustalają??
Ograniczenia?? A po co?
Wszak wiadomo że nie ma idiotów i wszyscy potrafią myśleć.
Bo_Lo napisał(a):Czy naprawdę musimy zostać najbardziej porytym krajem w okolicy?
Tak. Będziemy najmądrzejsi jak wyrzucimy wszelkie przepisy, normy i ograniczenia do kosza.
Wtedy będziemy super hiper mega wypasionym narodem

Hmm ,nie ja pisalem te komentarze.nie wiem dlaczego od razu popadasz w takie skrajnosci...
Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
Bo_Lo napisał(a):nie ja pisalem te komentarze.
Wiem. Za to bezkrytycznie je przeklejasz.
Bo_Lo napisał(a):nie wiem dlaczego od razu popadasz w takie skrajnosci
Żadne skrajności, a rozwinięcie bezsensownego założenia.
Zwracam tylko uwage ze spora liczba osob majacych stycznosc(ktora jezdzila rhd w pl) nie widzi problemu.mnie tam wszystko jedno,nie zamierzam kupowac-na skyline czyFD mnie nie stac;–)jakos tez nie pamietam aby jakikolwiek wypadek pokazywany w tv ,zwlaszcza dot.czołówki mial w udziale rhd.trzeba by oblukac statystyki np w innych krajach,lub w uk co do lhd(jesli takowe istnieja) zanim zacznie sie demonizowac.wydaje mi soe ze gdyby to byl faktycznie taki smiertelny problem ktory urusl nam tu do rangi wirusa ebola,to nasza nadopiekuncza unia cos by z tym juz zrobila.
Grzyby napisał(a):Bo_Lo napisał(a):kierowca ma zapewnić bezpieczną jazdę, nie urzędas z za biurka
Argument z ciemnej d.py.
Niech se kierowca sam decyduje czy będzie popylał 150, jeździł pod prąd czy rozganiał pieszych na pasach.
A na kij mu "urzędasy" jakieś przepisy ustalają??
Ograniczenia?? A po co?
Wszak wiadomo że nie ma idiotów i wszyscy potrafią myśleć.
Tak. Będziemy najmądrzejsi jak wyrzucimy wszelkie przepisy, normy i ograniczenia do kosza.
Wtedy będziemy super hiper mega wypasionym narodem
Nigdzie nic takiego nie napisalem,mowimy tu o jednym konkretnym przepisie.zapitalanie po miescie 150 ,na czerwonym itp sa zakazane(na szczescie) od zawsze i wszedzie,zakaz rhd tylko u nas
Caly ten temat wyglada tak ze "polacy byc za glupi zeby jezdzic rhd,cala reszta unii moze,ale polak nie bo zaraz glupot i tragedii narobi"
Tak naprawdę może tak gadać i 20 stron, póki nie zaobserwujemy znacznego zwiększenia aut RHD na drogach to żadnych konstruktywnych wniosków nie wyciągniemy. Argument, że nie ma gdzie wyprzedzać jest dobry
Nie martw się, Polak zawsze znajdzie miejsce do wyprzedzenia, nawet tam gdzie go nie ma
Argument, że będą światła przekładane
W kraju, gdzie nadal przegląd można dostać za 98 zł + flaszkę przyjeżdżając rowerem, gdzie bodajżę (nie chce mi się szukac, ale była niedawno taka akcja) >90% aut ma źle ustawione światła. Co najwyżej będzie zaklejanie świateł izolacją, żeby nie oślepiały na lewy pas
Pamiętajmy też, że w swoim mniemaniu jakieś 3/4 kierowców u nas uważa się za co najmniej b.dobrych i w żadnym przypadku nie przyzna się, że miało z czymś problem na drodzę bo to oznaka słabości, zwłaszcza wśród męskiej części kierowców 

Jeszcze trzeba będzie zainwestować w opony po angliki najczęściej mają 4 różne 

Bartg masz racje,ja rozumiem wasze obawy i sam tez je mam.tylko ze idac tym tropem to powinnismy wogole miec zakaz kierowania jakimikolwiek pojazdami mech.wszystko w imie dobra i bezpieczenstwa.bo przeciez my taki glupi i nieodpowiedzialny narod specjalnej troski jestesmy;–)
Edit
No i chyba po problemie
Planuja
-OC drozsze o 50-100%
-Zakaz wyprzedzania
-Obowiazkowy kurs doszkalajacy
Edit
No i chyba po problemie
Planuja
-OC drozsze o 50-100%
-Zakaz wyprzedzania
-Obowiazkowy kurs doszkalajacy
hehehe no to Polaki wymyslily... zakaz wyprzedzania
I serio uwazacie, ze ten zakaz wplynie na bezpieczenstwo jazdy na drogach w Polsce? Ja dosc czesto jezdze autem z UK w PL i jakos nie widze wiekszych problemow w poprawnym i bezpiecznym wyprzedzaniu innych uzytkownikow. Troche wyobrazni i mniej brawury to wedlug mnie wystaczajace, co potrzeba kierowcy z kiera po prawej stronie. Poza tym dosc dlugo jezdzilem madzia z PL po anglii i kakos specjalnie tez nie odczuwalem roznicy i problemow z jazda.
Jak dla mnie to tylko kolejny krok, zeby ograniczyc import angielskiego zlomu do polski. Tam auta sa jednymi z najtanszych na swiecie wiec ludziska beda je sprowadzac tak czu siak :p Napewno jestem za to zwolennikiem wyzszych ubezpieczen dla "anglikow" ale zeby zaraz 100% W UK rowniez europejskie wersje aut oblozone sa wyzszym ubezpieczeniem – niestety nie pamietam jednak stosunku ceny typowego anglika do polskiego...
I serio uwazacie, ze ten zakaz wplynie na bezpieczenstwo jazdy na drogach w Polsce? Ja dosc czesto jezdze autem z UK w PL i jakos nie widze wiekszych problemow w poprawnym i bezpiecznym wyprzedzaniu innych uzytkownikow. Troche wyobrazni i mniej brawury to wedlug mnie wystaczajace, co potrzeba kierowcy z kiera po prawej stronie. Poza tym dosc dlugo jezdzilem madzia z PL po anglii i kakos specjalnie tez nie odczuwalem roznicy i problemow z jazda.
Jak dla mnie to tylko kolejny krok, zeby ograniczyc import angielskiego zlomu do polski. Tam auta sa jednymi z najtanszych na swiecie wiec ludziska beda je sprowadzac tak czu siak :p Napewno jestem za to zwolennikiem wyzszych ubezpieczen dla "anglikow" ale zeby zaraz 100% W UK rowniez europejskie wersje aut oblozone sa wyzszym ubezpieczeniem – niestety nie pamietam jednak stosunku ceny typowego anglika do polskiego...
- Od: 25 lip 2013, 21:08
- Auto: Jest: Mazda6 GL'17
Była: MAZDA6 GH '08 Była: MAZDA 323F SPORT '03
maestro81 napisał(a):Napewno jestem za to zwolennikiem wyzszych ubezpieczen dla "anglikow" ale zeby zaraz 100%
No ale o czym mowa, skoro za OC dla auta o pojemności 2500cm3 płacę 370zł. Cóż to za majątek przy wzroście dla angola do 720zł

Po byku różnica – zapłacisz OC wyższe o (MAX