Mazda 323S BA Z5 96r.

BJ / BA / EC / BG / BF / BW / BD / BV

Postprzez cukier92 » 22 mar 2014, 14:50

Witam wszystkich, na forum jestem zalogowany już jakiś czas lecz nigdy nie było czasu żeby Wam przedstawić moją Magdalenę <rotfl>
DSC_0256.jpg

kupiłem ją prawie półtorej roku temu lecz niestety nie mam zdjęć zrobionych po zakupie :(
Stan licznika jak kupiłem był ok 104 500km oczywiście ile ma naprawdę to myślę że już nawet sama Madzia się potraciła ile tego mogło być <czarodziej>

oczywiście jej zakup był dla mnie zupełnie przypadkowy ponieważ szukałem auta w rozsądnym stanie za rozsądne pieniążki i jechałem oglądać co innego a wróciłem właśnie nią, gdy do niej wsiadłem pierwszy raz oczarowała mnie jasną tapicerką i piękną brązową deską rozdzielczą <serduszka> a gdy się przejechałem wiedziałem że nie ma co szukać dalej <spoko> i teraz po półtorej roku i 30 000 km uważam że to była świetna decyzja <faja>

Wyposażenie:
– Brak <lol>
a tak poważnie to wyposażenie dość skromne, poza wspomaganiem kierownicy, dwoma Airbagami, centralnym zamkiem i szyberdachem to nie posiada nic :)

Co dołożyłem:
– Zaraz po zakupie Madzia dostała wtrysk nitro <diabełek> (Sekwencyjną instalację LPG)
-Światła przeciwmgielne przednie ( Oryginalne z innej Madzi 323 S)
-Sterowanie centralnego zamka z pilota.
– Informator Drogowy -Antymiśiek :P (czyt.) CB- Radio
– Radio Kenwood
-Owiewki szyb przednich (niezastąpione w deszczowe dni gdy szyby parują a nie ma klimy ;p

fakt faktem zgrzeszyłbym gdybym powiedział kiedyś że Madzia mnie zawiodła lecz właśnie po to w ciągu ostatniego roku zrobiłem w niej:

-wymiana sworzni wahacza z obu stron
-wymiana świec i kabli.
-wymiana palca i kopułki rozdzielacza zapłonu
-wstawienie reperaturek nadkoli tył z obu stron z wiadomych powodów
– konserwacja podwozia i drzwi
– wymiana tłumika środkowego
-regeneracja rozrusznika
– wymiana kompletnego rozrządu na częściach z carspeed czyli ;)

> pasek Mitsuboshi
> napinacz GMB
> rolka gładka GMB
> rolka prowadząca zębata GMB
> sprężyna napinacza oryginał OE MAZDA
> uszczelniacze wałków rozrządu oryginał OE MAZDA x2
> przedni uszczelniacz wału korbowego oryginał OE MAZDA
> uszczelka pokrywy zaworów oryginał OE MAZDA
> pompa wody japońska AISIN z uszczelkami
> paski wieloklinowe zewnętrzne – BANDO OE MAZDA)-kpl

-wymiana tarcz i klocków przód ATE
-wymiana łączników stabilizatora przód i tył 4 szt. Monroe
-wspawanie kielichów z tyłu wiadomo z tych samych względów co nadkola:)
-wymiana amortyzatorów tył Oyodo( z poduszkami ,osłonami i odbojami)
-wymiana sprężyn tył Monroe
-wymiana szczęk i bębnów tył ABS i zestawem sprężynek TRW

To by było na tyle troszkę się nazbierało ale co trzeba to trzeba oczywiście nie wspominam i wymianach oleju i filtrów przeglądach instalacji LPG co 10 000 km :)

dodatkowo wyciszyłem bagażnik aż do tylnych siedzeń taśmami aluminiowymi z czego kilka fotek:
DSC_0198.jpg
Po demontażu plastików i tylnej kanapy ;p brud może jescze z niemiec:D

DSC_0205.jpg
Dodatkowe zabezpieczenie przed korozją ( cynkowanie na zimno)

DSC_0206.jpg
Opalarka, grzejemy i lecimy całość uważając żeby nie zakleić potrzebnych otworów :D

DSC_0209.jpg
I efekt końcowy:D

DSC_0207.jpg

Planowane inwestycje :]:
– Pranie całej tapicerki.
– wyciszenie całej podłogi matami wygłuszającymi apama.

Madzia śmiga aż miło i mam nadzieję że tak pozostanie dziekuję wszystkim za uwagę papa
dorzucam kilka aktualnych fotek:
DSC_0252.jpg
MADZIA ^^

DSC_0247.jpg

DSC_0246.jpg

DSC_0249.jpg

DSC_0251.jpg

DSC_0258.jpg

DSC_0257.jpg

DSC_0260.jpg

DSC_0259.jpg
cukier92

Postprzez Bartg » 22 mar 2014, 17:15

Witamy w dziale Nasze Mazdy :) Fajny sedanik, mało ich to trzeba dbać, a widzę, że tak się dzieje <spoko>
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

Od: 23 sty 2008, 22:25
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez Borks » 22 mar 2014, 18:02

Jak miło kolejnego sedana widzieć :D Dbaj dbaj bo to autko to już rarytas <spoko>
Początkujący

Od: 9 mar 2014, 22:14
Auto: Mazda 323s BA Z5 1,5 1997

Postprzez kania » 23 mar 2014, 01:10

Łał, w sumie pierwszy raz widzę taką wersję naprawdę zarąbista :)

Poza tym mam pytanie odnośnie wygłuszenia, bo widzę żę kolega zastosował maty takie jakie ja planuję. Jest znaczna poprawa?:)
Bo planuję wyciszyć podłogę, drzwi, bagaznik, ale boje się troche rozkładac własną Madzię na czynniki pierwsze, cześć plastików już ma swoje lata i nie przeżyje tego zapewne:)
Początkujący

Od: 25 lis 2013, 20:18
Auto: Mini F55,
Yamaha MT09/Tracer,
Mazda 323 BF '86 (sprzedana)

Postprzez cukier92 » 23 mar 2014, 10:31

powiem Ci szczerze że jest trochę ciszej szczególnie ludzie na tylnej kanapie odczuwają różnice aczkolwiek jak dla mnie zawsze mogło być lepiej :) i jeszcze jedno na wyciszenie bagażnika do tylnej kanapy wyszło tego tyle że Madzi przybyło ok 15 kg także jeśli będziesz chciał wyciszyć cała podłogę drzwi itd to będzie co najmniej kilka razy więcej więc dość dużo dlatego ja szukam na podłogę czegoś lepiej wyciszającego i lżejszego:) bo nie chce Madzi na stałe dokładać z 80 kg <oczko>
cukier92

Postprzez kania » 23 mar 2014, 12:47

no to fajnie :) czyli już wiem co będe robił w tym sezonie....
Ale tak patrzę to myślałem że stosujesz te samoprzylepne aluminiowe maty co w rajdówkach stosują (a teraz dopiero zobaczyłem na zdjęciu że to podgrzewałeś): http://allegro.pl/stp-i-silver-mata-wyg ... 33502.html mi wychodzi wzrost masy od 16 do 25kg, chociaż może źle szacuję, ale mimo to ta mata z linku ma 3kg/m^2 ^^
Początkujący

Od: 25 lis 2013, 20:18
Auto: Mini F55,
Yamaha MT09/Tracer,
Mazda 323 BF '86 (sprzedana)

Postprzez cukier92 » 23 mar 2014, 14:13

ja myślę o czymś takim :

http://allegro.pl/mata-akustyczna-wyglu ... 10989.html
są 3mm ,5mm i 10mm :)
cukier92