Brak światła tylnego przeciwmgielnego
Strona 1 z 1
Nie świeci mi tylne światło przeciwmgielne. Żarówka sprawdzona, dobra, podobnie sprawdzone wszystkie bezpieczniki. Podczas włączania światła , na desce rozdzielczej kontrolka od przeciwmgielnego tylko krótko raz "mrugnie" i zgaśnie a światło nie świeci. Gdzie szukać rozwiązania ?
- Od: 18 lip 2013, 14:56
- Auto: Mazda 6, 2003 rok, 2.0D, 121KM
U mnie magia jest prądy są światło się nie paki zmieniałem zarówkę i nic głupieje bo na kostce przy włączonym świetle przeciwmgielnym jest 12V ktos zna odpowiedź na zagadkę ?
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
Albert Einstein
- Od: 17 sty 2013, 19:09
- Auto: Mazda 6 GY 1.8 l 120 KM L8-DE Czarny metalik
STAG 300-premium
Wiejski tuning :)
mierzę na kostce w lampie czyli tej wchodzącą w ten zatrzask z żaróweczką przykładając miernik do plusa i masy ( śruba odsłonięta na karoserii) jak i sprawdzając oba kable mam te same napięcie. ciekawe jest to ze( na wyłączonym silniku ):
Na kostce światła przeciwmgielnego jest 10,5V
Na kostce światła drogowego reflektor [jaki?], żarówka dwuwłóknowa w tym samym czasie jest 12,1V
Zapewne to będzie spora wskazówka.
Zamieniałem przekaźniki sprawdzałem sam przekaźnik zamieniałem za inne w skrzynce oraz bezpiecznik i zawsze efekt ten sam.
może to kwestia złej żarówki jakie powinna mieć prawidłowo oznaczenie?
Dopisano 2 sie 2013, 17:35:
no nic odpowiem sobie sam. Miałem 13 pinowe gniazdo do przyczepy zalane woda jeszcze z zimy po wymianie na 7 pinowe i poprawnym podłączeniu przewodów ustąpiły cyrki elektryczne z tym światłem
Na kostce światła przeciwmgielnego jest 10,5V
Na kostce światła drogowego reflektor [jaki?], żarówka dwuwłóknowa w tym samym czasie jest 12,1V
Zapewne to będzie spora wskazówka.
Zamieniałem przekaźniki sprawdzałem sam przekaźnik zamieniałem za inne w skrzynce oraz bezpiecznik i zawsze efekt ten sam.
może to kwestia złej żarówki jakie powinna mieć prawidłowo oznaczenie?
Dopisano 2 sie 2013, 17:35:
no nic odpowiem sobie sam. Miałem 13 pinowe gniazdo do przyczepy zalane woda jeszcze z zimy po wymianie na 7 pinowe i poprawnym podłączeniu przewodów ustąpiły cyrki elektryczne z tym światłem
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
Albert Einstein
- Od: 17 sty 2013, 19:09
- Auto: Mazda 6 GY 1.8 l 120 KM L8-DE Czarny metalik
STAG 300-premium
Wiejski tuning :)
Witam, wlasnie jutro mam przeglad a tu brak swiatla przeciwmgielnego, zamienilem przekazniki jak pisal kolega wyzej i nic, zmidenialem zarowki chyba z 5 szt i dalej nic, przed zamiana przekaznika kiedy wlaczalem swiatlo kontrolka przeciwmgielnego zapalala sie a teraz po zmianie przekaznika kiedy wlaczam zasiweca sie na sekunde kontrolka i zaraz gasnie,wiec juz glupi jestem
, mam nadzieje ze na przegladzie nie bedzie za duzo marudzil ale tak czy owak przydalo by sie to zrobic i dowiedziec sie czemu nie ma swiatla,najwyzej czeka mnie wizyta u elektromechanika

- Od: 19 lut 2013, 22:17
- Auto: Mazda6 GG Diesel 2004
grabekart napisał(a):Jeśli masz hak to może to być wina gniazdka. U mnie (i nie tylko) to było przyczyną.
U mnie też mam gniazdo niemieckie i brak przeciwmgielnego. Jak to naprawiłeś?
- Od: 17 cze 2007, 23:11
- Auto: Śliwka 2.0 M6 ;)
Opisałem to tutaj viewtopic.php?f=451&t=95804&p=2391553#p2391553
dzięki! Sprawdze 
- Od: 17 cze 2007, 23:11
- Auto: Śliwka 2.0 M6 ;)
Strona 1 z 1