Witam mam problem z moją mazdą. Niedawno pojawił się w moim aucie problem polegający na:
bez względu na to czy właśnie odpaliłem auto czy jechałem dłuższy czas, podczas ruszania pojawia się pojedynczy stuk ale tylko gdy wcześniej cofałem, lub analogicznie pojawia się jeden stuk gdy jechałem do przodu a teraz wrzucam wsteczny i ruszam do tyłu. Nie mam bladego pojęcia co to jest a nie muszę dodawać, że się martwię czy coś się nie rozkraczy. Podczas hamowania nic nie słychać czy podczas przyśpieszania, zwalniania itd. Tylko gdy np. podjeżdżam na parking, zatrzymuję się wrzucam wsteczny żeby zaparkować i proszę stuk (raz), nawet jeśli na wstecznym zahamuję i ponowię jazdę do tyłu to jest to tylko raz. To samo z jazdą do przodu po ówczesnym użyciu wstecznego. Może to jakiś wahacz? Gumy jakieś? Nie mam bladego pojęcia. Proszę o pomoc, jeśli ktoś zna ten problem.
pojedynczy metaliczny stuk przy ruszeniu
Strona 1 z 1
Ludzie proszę was... ciężko poszukać 
12 tematów niżej masz odpowiedź i to wyróżnioną podpisem "ROZWIĄZANIE"1
A tak dla Twojego spokoju mazdy 3 tak maja ze pukaja
a czemu dowiesz sie 12 Tematów wcześniej
12 tematów niżej masz odpowiedź i to wyróżnioną podpisem "ROZWIĄZANIE"1
A tak dla Twojego spokoju mazdy 3 tak maja ze pukaja
Ale jakie 12 tematów niżej skoro to nie jest odpowiedź na mój problem, a to że stukają to i ja wiem tyle że nie tak, a poza tym siedziałem cały dzień i przeglądałem wątki i nic podobnego nie znalazłem, dziękuje za taką pomoc, bezpiecznik wyjęty od abs, problem dalej taki sam. I nie pojawia się to przy 20 km/h i nic nie czuć pod pedałem gazu. Poduszka pod silnikiem raczej też nie bo jeżdżę w norwie i uato ma 91 tys przebiegu, bezwypadkowa historia. Dodatkowo rozgrzany silnik czy nie, nie ma znaczenia. I pojawia się za każdym razem a nie tylko raz po odpaleniu auta.
Ostatnio edytowano 17 mar 2014, 23:03 przez kurp82, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 16 mar 2014, 16:17
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 benzyna 2005
No to moze tak
pojedyńcze stuknięcie podczas ruszania następuje chyba po przekroczeniu 20km/h jest to oznaka ze komputer uruchomił i sprawdził system wspomagania hamowania
to normalne zachowanie w M3 BK pukniecie jest pojedyńcze i następuje przy pierwszym ruszeniu do przodu 
Ale ja mogę ruszyć do tyłu i tak samo jest. Poza tym po przejechaniu obojętnie jakiego odcinka zatrzymuje się, nie wyłączam auta, znowu ruszam obojętnie w którym kierunku i znowu jest puknięcie. No to jak to się za każdym razem aktywuje, no chyba nie.
No masz rację... pukniecie powinno być tylko raz przy pierwszym ruszaniu ( nie sprawdzałem na wstecznym ) moze czujnik tego własnie systemu szaleje? A jak z płynem hamulcowym ? moze mało i czujnik przerywa.
A co z prowadzeniem? nie puka nie stuka ?
Poczytaj ten temat tam naprawde różne stuki opisują
a na koncu i tak wychodzi ze to system wspomagania hamowania
viewtopic.php?f=471&t=156729
A co z prowadzeniem? nie puka nie stuka ?
Poczytaj ten temat tam naprawde różne stuki opisują
viewtopic.php?f=471&t=156729
Rozwiązanie
Jeśli to komuś pomoże w przyszłości to wyjaśnię. Byłem u specjalisty i okazało się, że to wewnętrzny przegub. Jest luźny tuż za łożyskiem, co powoduje przy zmianie kierunku jazdy metaliczne stuknięcie!!!
Pozdrawiam
Jeśli to komuś pomoże w przyszłości to wyjaśnię. Byłem u specjalisty i okazało się, że to wewnętrzny przegub. Jest luźny tuż za łożyskiem, co powoduje przy zmianie kierunku jazdy metaliczne stuknięcie!!!
Pozdrawiam
Strona 1 z 1