Na postoju załącza się wentylator
Strona 1 z 1
Witam , mam pytanko, czy to normalne że wentylator włącza sie podczas postoju 2 razy w ciągu kilku minut. Mazda 6 2010. Kupiłem ją wczoraj i troche mnie to niepokoi . Poza tym klima działa ok.
-
kwachu77
Ale robi "chrzuchrzu" czy "pszyyyyy" czy może jeszcze inaczej? bo to jest dosyć ważna kwestia.
Tak to jest normalne ze wentylator się włącza jeśli silnik pracuje.
Tak to jest normalne ze wentylator się włącza jeśli silnik pracuje.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Pierwsze i najważniejsze pytanie: Czy to silnik na Pb czy ON? W jakiej pozycji na skali jest wskazówka temperatury? Czy masz na myśli podczas włączonej klimy czy wyłączonej. Sprecyzuj bardziej.
Jak nie ma polskich znaków to sorry ale pisze ze srajtfona Szajsunga... Amen
ssilnik na pb 2litry. wskazówka temp. była pośrodku, klima wyłączona właczony był nawiew na przednią szybe
-
kwachu77
Objaw jak najbardziej normalny. Możesz ewentualnie po kilku jazdach sprawdzić poziom płynu chłodniczego na zimnym silniku czy go nie ubywa. Jeżeli nie to prawdopodobnie wszystko jest ok.
Kolego możesz rozwinąć temat tego fcm? Co to jest i gdzie to się znajduje w M6 GH? Jeżeli wentylator chodził by jeszcze przez chwilę (kilkanaście sekund- do minuty) po zgaszeniu to chyba nawet trochę lepiej bo temperatura płynu może odrobinę wzrastać nawet po zgaszeniu silnika (nagrzana głowica) gdyż obieg płynu zostaje wstrzymany. Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.
Ja z kolei zauważyłem wczoraj, że wskaźnik temperatury unosi się lekko ku górze, ok 0.5cm i opada po chwili i tak w kółko. Wentylator chodzi non stop przy włączonym silniku, płyn w normie. Ma ktoś jakieś sugestie. Silnik 2.5pb 
UPDATE 27.06.14
Wymieniony termostat i przy okazji pompa wody + nabicie klimy. Całość 60f
.
UPDATE 27.06.14
Wymieniony termostat i przy okazji pompa wody + nabicie klimy. Całość 60f
tomek

- Od: 25 sie 2011, 18:36
- Auto: M6 Wagon TS GY LF 2.0 benz 2003
M6 GH L5 estate 2.5 sport (170KM)
M6 GH Sport Galaxy Grey
Witajcie,
mam taki problem z wiatrakami na chłodnicy w 6 GH 2.0 MZR.
Otóż, po uruchomieniu klimatyzacji oba wiatraki włączają się na 5 sekund i gasną po jakiś 15 sekundach i tak w koło. temperatura powietrza to 5 stopni.
klimatyzacja była nabijana kilka dni temu, przed nabiciem tez był ten symptom.
drugi temat to po uruchomieniu silnika mam obrotu na poziomie 2 tyś i spadają poniżej 1 tyś po jakiś 30-40 sekundach i tak się utrzymują – czy to normalne w tym modelu?
mam taki problem z wiatrakami na chłodnicy w 6 GH 2.0 MZR.
Otóż, po uruchomieniu klimatyzacji oba wiatraki włączają się na 5 sekund i gasną po jakiś 15 sekundach i tak w koło. temperatura powietrza to 5 stopni.
klimatyzacja była nabijana kilka dni temu, przed nabiciem tez był ten symptom.
drugi temat to po uruchomieniu silnika mam obrotu na poziomie 2 tyś i spadają poniżej 1 tyś po jakiś 30-40 sekundach i tak się utrzymują – czy to normalne w tym modelu?
- Od: 7 lip 2014, 14:23
- Auto: mazda 6 GH 2008 kombi 2.0 MZR 147 km
mam podobny problem (chyba że to nie problem) w GH 2.0 MZR po uruchomieniu klimatyzacji co kilkanaście (ok. 20) sekund uruchamiają się oba wiatraki na chłodnicy. kręcą się kilka sekund i stają. przy włączonej klimatyzacji powtarza się to w koło. jak wyłączę klimę nie ma tego efektu. samochód się nie przegrzewa. Czy ten typ tak ma ? bo nie ukrywam że dość głośno chodzą te wiatraki.
- Od: 7 lip 2014, 14:23
- Auto: mazda 6 GH 2008 kombi 2.0 MZR 147 km
Strona 1 z 1