Opony letnie i wielosezonowe
Tak, z takim budżetem się liczę. Zakładam po 400zł na sztuce i jestem ciekaw czy za to kupię tylko coś pokroju tego co mam, czy coś dobrego. Ze swoim szczęściem do tego typu zakupów jakoś nie skłaniam się ku używkom, a nowym gumom.
witam
jeżeli chodzi o 17 to polecam: DUNLOP SP Sport 01 225/50R17 94W, niestety cena nie jest niska bo musisz się liczyć z kwotą ok 580zł / sztukę, ale opona świetna, miałem coś takiego w poprzednim samochodzie OMEGA MV6 i naprawdę czy sucho, czy mokro było dobrze.
pozdrawiam
jeżeli chodzi o 17 to polecam: DUNLOP SP Sport 01 225/50R17 94W, niestety cena nie jest niska bo musisz się liczyć z kwotą ok 580zł / sztukę, ale opona świetna, miałem coś takiego w poprzednim samochodzie OMEGA MV6 i naprawdę czy sucho, czy mokro było dobrze.
pozdrawiam
- Od: 1 lut 2014, 00:30
- Auto: Mazda 3 BM Sky ENERGY + XENON 120KM HB – odbiór lipiec 2014
Witam,
Sorry, że piszę w tym temacie ale nie mogłem znaleźć jakiegoś bardziej ogólnego poświęconego oponom. Sprawa wygląda tak, że została uszkodzona jedna opona goodyera run flat w dość nietypowym rozmiarze. Druga (dobra) ma grubość bieżnika w granicach 5mm. Chciałem dokupić jakąś używkę ale ciężko znaleźć coś sensownego. Czy można(czy są jakieś przeciwskazania) by zamontować na tej samej osi taki sam model opony tylko że z grubszym bieżnikiem (np. 7-8mm czyli różnica jakieś 2-3mm). Bo znalazłem w atrakcyjnej cenie taką nieużywaną.
Pozdrawiam.
Sorry, że piszę w tym temacie ale nie mogłem znaleźć jakiegoś bardziej ogólnego poświęconego oponom. Sprawa wygląda tak, że została uszkodzona jedna opona goodyera run flat w dość nietypowym rozmiarze. Druga (dobra) ma grubość bieżnika w granicach 5mm. Chciałem dokupić jakąś używkę ale ciężko znaleźć coś sensownego. Czy można(czy są jakieś przeciwskazania) by zamontować na tej samej osi taki sam model opony tylko że z grubszym bieżnikiem (np. 7-8mm czyli różnica jakieś 2-3mm). Bo znalazłem w atrakcyjnej cenie taką nieużywaną.
Pozdrawiam.
Li Mu Bai napisał(a):Zakładam po 400zł na sztuce
w takim razie, np ja za namową bartga rozważam Hankooki K-117 w rozmiarze 225x45 94Y
http://www.oponeo.pl/dane-opony/hankook ... r#52760203
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Przemo40 napisał(a):witam
pozdrawiam
Ciut taniej
matthies
Dzięki, te hankooki w takiej cenie jak najbardziej mi się podobają, tylko czy ja to do siebie założę?
Li Mu Bai napisał(a):Przemo40 napisał(a):witam
pozdrawiam
Ciut taniej
matthies
Dzięki, te hankooki w takiej cenie jak najbardziej mi się podobają, tylko czy ja to do siebie założę?
Podobno całkiem niezłe są Dunlop Sport Maxx RT. Już wielokrotnie czytałem na profilu Dunlopa na Facebooku (https://www.facebook.com/DunlopPolska) bardzo dobre opinie na ich temat.
"Kiedy jade, czuje ulge. Nie czuje zadnych ograniczen..."
Li Mu Bai napisał(a):możecie polecić z własnego doświadczenia oponki 205/50/R17 które mogą się pochwalić najlepszym stosunkiem ceny do jakości
Li Mu Bai napisał(a):Zakładam po 400zł na sztuce
Vredestein Sportrac 5 205/50 R17 89 V

ZOOMik napisał(a):Vredestein Sportrac 5 205/50 R17 89 V

Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Nie polecam zakupu opon, które nie występują w testach bo nie wiadomo co się kupuje.
Sugerowanie się większością opinii w sklepie z oponami pod konkretną oponą też nie jest dobre, bo Barumy, Nankangi albo inne opony często dostają 5 gwiazdek ot typowego Kowalskiego, który się wykosztował, założył nowe i "mam teraz super nowe opony a jakie ładne, tak wyglądają prawie, że sportowo, super prowadzenie w moim Punto 1.4 jak jadę z Kazimierą na obiad w niedzielę".
Kupowanie opon, które występują w testach jest bezpieczniejsze, bo wiadomo mniej więcej czego się spodziewać. A jak kupisz Barumy i nie będą jednak ok to już nic nie zrobisz.
Sugerowanie się większością opinii w sklepie z oponami pod konkretną oponą też nie jest dobre, bo Barumy, Nankangi albo inne opony często dostają 5 gwiazdek ot typowego Kowalskiego, który się wykosztował, założył nowe i "mam teraz super nowe opony a jakie ładne, tak wyglądają prawie, że sportowo, super prowadzenie w moim Punto 1.4 jak jadę z Kazimierą na obiad w niedzielę".
Kupowanie opon, które występują w testach jest bezpieczniejsze, bo wiadomo mniej więcej czego się spodziewać. A jak kupisz Barumy i nie będą jednak ok to już nic nie zrobisz.
Mam właśnie opony Barum Bravius 2. Przejeździłem na nich 20 tys (jeden sezon), ale to prawdopodobnie ostatnie opony tzw. budżetowe jakie kupiłem. Oczywiście zdecydował czynnik ekonomiczny – za komplet 205/50 R17 89V SR zapłaciłem w kwietniu 2013 1100 zł. Miały mi one służyć do codziennego przemieszczania do pracy, przy jeździe bardziej spokojnej, to pomyślałem po co przepłacać – założę takie. Pierwsze zdziwienie było, gdy przy ok 120 km/h ledwo co założone i sprawdzone koła zaczęły trząść kierownicą. Niby drobne drgania, ale irytujące. Pojechałem do innego zakładu. wyważyć koła ponownie. Zrobili jak należy – 80 zł dodatkowo, no ale to taniej niż nowe opony
. Porównując ilość odważników przyklejonych na felgę z Braviusami- ok (60 g) na każdym kole z max 20g jakie miałem wcześniej przy oponach Hankook, czy wcześniej Continental Contact Sport 3 można wysnuć wniosek, że rozłożenie masy Braviusów zostawia trochę do życzenia. Nie miałem na szczęście sytuacji z awaryjnym hamowaniem czy to na mokrym, czy suchym, więc nie mogę tu wiele napisać. Co do hałasu to nie mam jakichś negatywny odczuć, tymbardziej, że w M3 hałas ogólny jaki generuje ten samochód to chleb powszedni
. Oczywiście przeturlam się na nich jeszcze ten jeden sezon, a potem rozglądnę się za lepszym butem do mojej Madzi.
.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)