Witam,
od dłuższego czasu moja madzia oprócz swojego stałego głosu wydobywa z siebie również "terkotanie", "cykanie", nie wiem jak to określić. Załączam film z tym dźwiękiem: https://www.youtube.com/watch?v=CQAzjBsUPRw&feature=youtu.be.
Dźwięk ten pojawia się z reguły, gdy silnik nieco się rozgrzeje. Jego częstotliwość rośnie wraz z wzrostem obrotów, jednak słychać go też na luzie. Niedawno regulowałem z teściem luzy na zaworach (znacznie odbiegały od zalecanych) i miałem nadzieję,że ta operacja problem rozwiąże – nic z tego, madzia jest nieco zwinniejsza ale "terkotanie" pozostało. Podczas regulacji wyszło,że przy 3 cylindrze nakrętka kontrująca od ssania była ewidentnie kiedyś zmieniona – łeb 13 zamiast 12 jak pozostałe. Czy możliwe zatem,że kontra "puszcza"? Teściu stwierdził też,że ten 3 cylinder jest jakiś podejrzany.
Czy ktoś coś poradzi na ten wnerwiający dźwięk?
pozdrawiam.
Mazda 323f BJ 2.0 DiTD – "terkotanie" na ciepłym silniku
Strona 1 z 1
Co znaczy podejrzany?
Sprawdzaliście pompe Vacum?, weź najlepiej kija od miotły drewnianego. Przykładaj w różne podejrzane miejsca w silniku, a drugi koniec do ucha. Na pewno uda Ci się to wychwycić, może brzmi to jak herezja, metoda archaiczna ale skuteczna.
Sprawdzaliście pompe Vacum?, weź najlepiej kija od miotły drewnianego. Przykładaj w różne podejrzane miejsca w silniku, a drugi koniec do ucha. Na pewno uda Ci się to wychwycić, może brzmi to jak herezja, metoda archaiczna ale skuteczna.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Super takimi wypowiedziami tez nie pomagasz. Pewnie facet juz rozwiazal problem tylko sie tu nie pochwalil tym. Bo tak robi wiekszosc.
Pogotowie Komputerowe
Strona 1 z 1