Twarde zacieki na szybach i lusterkach

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez wiewior_1993 » 1 mar 2014, 13:22

Witam. Na szybach i lusterkach zewnętrznych mojej mazdy jest mnóstwo zacieków. Najgorsza jest tylna szyba, jedynie przednia w polu działania wycieraczek jest czysta. Zacieki są tak twarde, że nie działają na nie żadne środki.
Próbowałem już:
– szampon samochodowy z ciepłą wodą
– mydło
– cilit bang kamień
– cif
– domestos
– pasta polerska Tempo
Testy robiłem oczywiście w mało widocznym miejscu, jedynie pasta Tempo poradziła sobie z problemem, ale z tego co wiem nie wolno polerować szyb. Chyba, że ręcznie nie ma przeciwwskazań? Cif zrobił trochę więcej niż nic, a reszta zero.
Ktoś miał podobnie i poradził sobie z tym lub poleci środek, który sobie z tym poradzi, albo powie coś na temat polerowania szyb i lusterek?
Tylna szyba od środka
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Po polerowaniu
Obrazek
Forumowicz

Od: 25 wrz 2012, 12:58
Auto: Mazda 626 GF FS 2.0 115KM "01 sedan

Postprzez flinio » 1 mar 2014, 13:34

Jeżeli to są zacieki z kamienia, to powiem jak ja sobie z nimi radzę. Zrobiłem konkretną mieszankę kwasku cytrynowego z letnia wodą, i wlałem to do spryskiwacza takiego jak po płynie do mycia szyb, potem obłożyłem szyby ręcznikiem papierowym i popsikałem tym roztworem. Ręcznik papierowy jest po to, żeby roztwór nie spłynął tylko pozostał na szybie. czynność powtórzyć kilka razy i kamienia nie ma.
Forumowicz

Od: 13 cze 2009, 14:51
Auto: MaZdA 626GF 2.0 1998

Postprzez adidom » 1 mar 2014, 16:58

Zrób tak jak poradził flinio .
Możesz zamiast kwasku cytrynowego dać ocet.
Forumowicz

Od: 19 cze 2007, 22:02
Auto: Infiniti Q50S '16

Postprzez wiewior_1993 » 2 mar 2014, 23:46

Nie wiem z czego te zacieki, są odkąd kupiłem samochód. Spróbuję tak, jak napisaliście, ale dopiero w weekend, bo jestem poza domem. Chodzi Ci, żeby położyć te ręczniki na szybie i na nie psikać? Trzeba jakoś szczególnie uważać na lakier?

----------

Spróbowałem sposobu z octem i szczerze mówiąc nic to nie dało. Najbardziej interesuje mnie to polerowanie, ewentualnie użycie cifa. Polerując ręcznie mogę uszkodzić powłokę szyby? I czy ewentualnym czyszczeniem przy użyciu cifa też nie zniszczę szkła, nie pojawią się żadne refleksy?
Forumowicz

Od: 25 wrz 2012, 12:58
Auto: Mazda 626 GF FS 2.0 115KM "01 sedan