Witam.
Szybka akcja. Żona mi dzwoni, że wróciła z wypadu do miasta i w drodze powrotnej silnik zaczął wydawać z siebie dziwne odgłosy (rzęzi?). Poza tym jak już zaparkowała okazało się, że ciągnął się za samochodem mokry ślad – jakiś zielonkawy płyn wypływa przy prawym przednim kole. Jak samochód stoi to zrobiła się mała kałuża z niego. Raczej wodnisty, nie czuć benzyny.
Płyn hamulcowy? To skąd odgłosy silnika?
Nie zaświeciły się żadne kontrolki (np. oleju, temperatury)
Co się może dziać?
Zrzęzi silnik, wylewa płyn przy kole
Strona 1 z 1
Dziękuję za szybkie odpowiedzi!
Panowie, ale jestem laikiem w temacie samochodów i silników, więc:
nie wiem co z pompą. Jak to sprawdzić?
Trochę mi nie pasuje ten płyn chłodzący, bo mówiła że nie przegrzewał się silnik (może nie widziała?, może dmuchawa nadrabiała wysoką temperaturę?)
Wiem, że trudno tak dać diagnozę na odległość, ale w poniedziałek podjedziemy do mechanika i chciałem być choć trochę przygotowany co mnie może czekać (ile $$$ pójdzie na naprawę).
Panowie, ale jestem laikiem w temacie samochodów i silników, więc:
smile napisał(a):Zielony to może być płyn chłodzący... jak tam pompa cieczy chłodzącej?!
nie wiem co z pompą. Jak to sprawdzić?
Trochę mi nie pasuje ten płyn chłodzący, bo mówiła że nie przegrzewał się silnik (może nie widziała?, może dmuchawa nadrabiała wysoką temperaturę?)
Wiem, że trudno tak dać diagnozę na odległość, ale w poniedziałek podjedziemy do mechanika i chciałem być choć trochę przygotowany co mnie może czekać (ile $$$ pójdzie na naprawę).
z góry dzięki za pomoc!
- Od: 16 cze 2010, 09:55
- Auto: Mazda Premacy 1.8 benz. + Fiat Punto
A jeżeli jest to co piszecie:
– ile może kosztować naprawa (jakie rzędu to są kwoty)
– można dojechać takim samochodem 3 km do mechanika?
--
Sprawdziłem – płyn który wypływał to ten ze zbiornika na płyn chłodzący (przynajmniej po zapachu i wyglądzie :–) )
W zbiorniku obecnie jest kilka mm powyżej poziomu LOW, nie wiem ile było wcześniej. Płynu trochę wypłynęło... Wydaje mi się, że więcej niż zawartość pomiędzy LOW a MAX w zbiorniczku.
Co do pompy czy to jest to zaznaczone na zdjęciu?

– ile może kosztować naprawa (jakie rzędu to są kwoty)
– można dojechać takim samochodem 3 km do mechanika?
--
Sprawdziłem – płyn który wypływał to ten ze zbiornika na płyn chłodzący (przynajmniej po zapachu i wyglądzie :–) )
W zbiorniku obecnie jest kilka mm powyżej poziomu LOW, nie wiem ile było wcześniej. Płynu trochę wypłynęło... Wydaje mi się, że więcej niż zawartość pomiędzy LOW a MAX w zbiorniczku.
Co do pompy czy to jest to zaznaczone na zdjęciu?

z góry dzięki za pomoc!
- Od: 16 cze 2010, 09:55
- Auto: Mazda Premacy 1.8 benz. + Fiat Punto
Witaj
To co pokazujesz to łapa silnika. Ale aby wymienić pompę musisz min. zdjąć tą walnie łapę.
Do tego pokrywa zaworów, pokrywa rorządu, rozrząd i pompa. Jeżeli jesteś laikiem to sam się za to nie bież. Koszty to pompa około 160÷250 zł a wymiana zależy od mechanika myślę, że około 300 zł trzeba by dać. Jeżeli płyn jest jasno zielony wręcz seledynowy to możyt być w układu klimatyzacji, w tamtej okolicy jest też spręzarka klimatyzacji. Ale to obstawaiłbym na końcu.
To co pokazujesz to łapa silnika. Ale aby wymienić pompę musisz min. zdjąć tą walnie łapę.
Do tego pokrywa zaworów, pokrywa rorządu, rozrząd i pompa. Jeżeli jesteś laikiem to sam się za to nie bież. Koszty to pompa około 160÷250 zł a wymiana zależy od mechanika myślę, że około 300 zł trzeba by dać. Jeżeli płyn jest jasno zielony wręcz seledynowy to możyt być w układu klimatyzacji, w tamtej okolicy jest też spręzarka klimatyzacji. Ale to obstawaiłbym na końcu.
- Od: 22 wrz 2011, 13:13
- Auto: Mazda Premacy 2002r 1,8 74kW (Pb+LPG STAG Hana+Magic III)
Strona 1 z 1