Na wstępie zaznaczę, że zapoznałem się z tematami na forum jednak nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Otóż, wydaje mi się, że lewy reflektor świeci za nisko... prawy świeci dalej (tak wiem, są asymetryczne), ale... są dwie identyczne żarówki zmieniane jednocześnie, żarówki siedzą prawidłowo, są czyste bez skazy, silniczki działają w obydwu lampach a mimo to wydaje mi się, że lewy reflektor świeci źle – widać łuk przed maską.
Zrobiłem zatem zdjęcia z pozycji kierowcy, zdjęcie reflektorów – tutaj powiem, że "łezka" od słupa światła na lewym reflektorze jest spłaszczona lekko na dole czyli świeci niżej (czy to prawidłowe przy ustawieniach pozycji na "0"?). Nie oślepia.
Zrobiłem też zdjęcie przed ścianą, odległość 3-4 metry i wydaje mi się, że linia jest źle poprowadzona. Czy można jakoś wyregulować reflektor samemu w zaciszu garażu, czy też się nie da? Gdzie i które śruby pokręcić? Może jakaś instrukcja? A może jestem przewrażliwiony?
Poniżej fotki.
Czy te światła świecą prawidłowo??
Strona 1 z 1
Przed wymianą żarówki tez tak było? Te linie powinny być ze sobą prawie na równi, tego typu:

Ale mogę się mylić, niech się wypowie jakiś posiadacz 3jki

Ale mogę się mylić, niech się wypowie jakiś posiadacz 3jki
- Od: 14 lut 2010, 22:32
- Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.
była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL
Szczerze to nie wiem czy tak było przed wymianą żarówki gdyż obie świeciły bardzo słabo (jakby ich żywot dobiegał końca), dlatego wymieniłem... wymieniłem i widzę to co widzę. Nie sprawia to problemów podczas jazdy ale mało "estetycznie" wygląda już nie mówiąc o tym że tam gdzie nie ma oświetlenia ulic miejskich po prostu momentami drażni. Stąd pytanie: jeżeli jest źle, to czym wyregulować/gdzie wyregulować? Zapewne nie silniczkiem skoro pracują.
Podjedź na stacje kontroli, powinni to zrobić za darmo, a jak nie to max dyszkę powinni policzyć za ustawienie obu lamp. Ręcznie jedynie możesz je podprostować przy ścianie 

- Od: 14 lut 2010, 22:32
- Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.
była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL
To nie jest tak, że prawy świeci dalej (piesi, pobocze) i dlatego przy ścianie słup światła odbija sie wyżej??
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Linie swiatla (poziome) powinny byc na tej samej wysokosci...
Dodatkowe oswietlenie pobocza uzyskuje sie z wiazki asymetrycznej...
Posluchaj kolegow I jedz do diagnosty... razisz po oczach
Ps. Czy napewno zarowki sa dobrze zalozone?
Prawa daje w niebo... I jest przekrecona... tak wyglada...
tapatalk
Dodatkowe oswietlenie pobocza uzyskuje sie z wiazki asymetrycznej...
Posluchaj kolegow I jedz do diagnosty... razisz po oczach
Ps. Czy napewno zarowki sa dobrze zalozone?
Prawa daje w niebo... I jest przekrecona... tak wyglada...
tapatalk
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Strona 1 z 1