witam wszystkich, to mój pierwszy wpis i proszę o wyrozumiałość.
od niedawna jestem posiadaczem mazdy 3 i nie wiem o co chodzi z wycieraczkami mianowicie nie działa mi pierwszy bieg na którym powinno się regulować szybkość machania. przy włączniku świateł też jest ustawienie auto ale nie działa. podejrzewam że przednia szyba była wymieniana i nie mam czujnika deszczu/zmierzchu? jak kupowałem to niby gość mówił że nie ma takich bajerów. następna sprawa to skąd mam wiedzieć jaką mam wersję auta? po numerze vin się nic nie dowiedziałem.
Dopisano 23 lut 2014, 14:38:
byłem sprawdzić i szyba ma inny rok, co zrobić żeby w takim razie używać wycieraczek czasowych jak w wersji bez czujnika deszczu? kolejne pytanie mi sie nasunęło: można zresetować wynik średniego spalania? mam wrażenie że nie działa bo cały czas pokazuje to samo, znaczy 11,4
wajcha od wycieraczek
Strona 1 z 1
Jeśli na dźwigni wycieraczek masz pokrętło do regulacji prędkości, to jest to wersja z czujnikiem deszczu. Czujnik jest na wysokości lusterka, można tam pacnąć/chlapnąć, żeby wycieraczki się włączyły. Oczywiście jak szyba jest sucha, to wycieraczki się nie poruszają.
Sama wymiana szyby czujnikowi nie powinna zaszkodzić.
Wersję możesz określić na podstawie poradnika: viewtopic.php?f=114&t=123472 Skoro masz pozycję auto przy włączniku świateł, to powinieneś mieć wersję TOP.
Średnie spalanie resetujesz przez chwilę przytrzymując przycisk INFO.
Sama wymiana szyby czujnikowi nie powinna zaszkodzić.
Wersję możesz określić na podstawie poradnika: viewtopic.php?f=114&t=123472 Skoro masz pozycję auto przy włączniku świateł, to powinieneś mieć wersję TOP.
Średnie spalanie resetujesz przez chwilę przytrzymując przycisk INFO.
dzięki za odpowiedź, niestety nie znalazłem na szybie takiego oczka jak na jakimś zdjęciu znalazłem. jak pada deszcz to wystarczy wajche dać raz w dół czy tam trzeba na auto ustawić? czy czujnik deszczu byłby razem z czujnikiem zmierzchu bo mam przy światłach również pozycję auto?
- Od: 23 lut 2014, 13:54
- Auto: Mazda 3 2.0 150KM '08
szyba była wymieniana na 100% i czujnika deszczu nie mam przy mocowaniu lusterka. mam więc pytanie: czy taki czujnik można dołożyć i ile to kosztuje? lub: co zrobić żeby olać czujnik (którego i tak nie ma) ale żeby wycieraczki czasowe działały jak w normalnych autach bez czujnika? proszę o pomoc!
- Od: 23 lut 2014, 13:54
- Auto: Mazda 3 2.0 150KM '08
Strona 1 z 1