Jaką pojemność ma zbiornik paliwa? Jak odczytywać wskazania ilości paliwa?
Od pełnego baku, po przejechaniu 498,65 km, została mi jedna kreska na paliwa i wg. komputera 13 km do przejechania. Zajechałem na stację, i udało mi się zatankować 41,18 l benzyny, oznacza to:
że 1 kreska paliwa na komputerze to jeszcze 10l w baku (bak 51 l) !
że 1 kreska paliwa na komputerze to jeszcze 10l w baku (bak 51 l) !
wpodgorski napisał(a): 1 kreska paliwa na komputerze to jeszcze 10L w baku (bak 51L)
U mnie jest podobnie. Komp wskazywał niecałe 40 km jazdy i były dwie "kreski-kostki" na wyświetlaczu. Podczas tankowania okazało się, że ledwie weszło 40 L i to pod sam korek.
W takim razie komp powinien wskazywać grubo ponad 100 km dystansu.
Ktoś chyba wcześniej pisał, że jedna kreska to ok 7 L paliwa w baku.

- Od: 22 lis 2013, 20:18
- Auto: Mazda3 Sedan 2.0 SKYACTIV-G (120 KM)
To by się zgadzało z tym co pisano już na forach: przy wskazaniu pustego baku pozostaje w nim faktycznie ok. 7l.
Dzisiaj przed tankowaniem przejechałem ok. 15 km z zasięgiem 0km, a zatankowałem nawet nie 44l (przy oficjalnej wielkości zbiornika 51l). Czyli ratowanie ludzi na siłę przed skończeniem się paliwa przybiera już naprawdę absurdalną postać
Dodatkowo kiedy zasięg był jeszcze powyżej 0, to się "rozciągał", bo na trasie 10km zasięg spadł z 6km do 3km 

Tak jest. Mazda juz od poprzednich modeli dba o kierowcow... w zbiorniku znajduje sie jakas ilosc paliwa tzw. "nie do ruszenia".
Mozecie poczytac o tym w sasiednich dzialach... chocby M6, M5, czy M2
Mozecie poczytac o tym w sasiednich dzialach... chocby M6, M5, czy M2
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
child napisał(a):Czyli ratowanie ludzi na siłę przed skończeniem się paliwa przybiera już naprawdę absurdalną postać
Nie. To jest ratowanie ludzi przed zatarciem pompy paliwowej.
Podobnie jest BL: viewtopic.php?f=476&t=124724
Generalnie Producenci zlecali tankować auta przy stanie 1/4 baku. Chodzi by na dużych nachyleniach terenu jednak nie zaciągnąć powietrza. A Mazda ma tutaj jeszcze sporą rezerwę, bo widać wie, że i tak się nikt nie stosuje do zalecenia.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Kolejny trik, żeby podnieść zasięg auta na baku. 

-
Jadąc po płaskim nic nie powinno grozić. Inna sprawa, że to już będziesz robił "ujemny" przebieg na zbiorniku wg komputera. Ja nigdy tego nie próbowałem. Najmniej paliwa miałem w momencie odbioru samochodu z salonu – komp pokazywał 2 km możliwe do przejechania. Więc dojechałem tylko do sąsiedniej stacji Shell.
Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że tam z 8-9 litrów japońskiego paliwa się chlupie. 

-
Tyle, że "0 km" zasięgu trochę mało mówi – mi się to zaczęło wyświetlać po zużyciu ok 42l, czyli (teoretycznie) zostało jeszcze 9l. Nie ma zasięgu ujemnego, więc jak już się wyświetli 0, to zostaje do czasu zatankowania.
A jak odbierałeś, to ile litrów ci weszło przy pierwszej wizycie na stacji?
A jak odbierałeś, to ile litrów ci weszło przy pierwszej wizycie na stacji?
child napisał(a):Mogę, ale ryzykując zatarcie pompy paliwowej (jak ktoś wyżej napisał)? Więc co to za użyteczność
Odpowiedziałem Ci nieco przewrotnie, ale zdaje się przesłanie nie dotarło
Jeśli chodzi o kwestię techniczną, to wcześniej zgaśnie Ci silnik z braku paliwa niż zatrzesz pompę – ta, na sucho jest w stanie wytrzymać nawet ponad kwadrans-sprawdzone empirycznie

Sytuacji, w których ktoś może chcieć przejechać "kawałek" dalej, skoro ma paliwo, jest wiele. Są one oczywiste dla każdego zdrowego na ciele i umyśle
, więc nie będę ich wymieniał. Nie wiem, czemu nazywasz zostawianie 10l w zbiorniku pragmatyzmem – na tej zasadzie może zostawiajmy połowę zbiornika
Co do pompy – dzięki za informację.
Co do pompy – dzięki za informację.
child napisał(a):A jak odbierałeś, to ile litrów ci weszło przy pierwszej wizycie na stacji?
W tym problem, że nie zatankowałem do pełna.
Zawaliłem sprawe, potem nie mogłem się doliczyć paliwa i zacząłem już nawet powątpiewać w katalogową pojemność zbiornika

- Od: 22 lis 2013, 20:18
- Auto: Mazda3 Sedan 2.0 SKYACTIV-G (120 KM)
child,
Widzę, że kompletnie się nie rozumiemy
Jest zasadnicza różnica między koniecznością przejechania, mimo „świecącej rezerwy”, jakiegoś tam „kawałka” w celu chociażby dotarcia do najbliższej stacji paliw a celowym odwlekaniem tego pod pretekstem wykorzystania max ilości paliwa w zbiorniku, ryzykując przymusowy postój w polu. To pierwsze jest, moim zdaniem, normą a drugie wyjątkiem a przy tym skrajną głupotą – tym razem wprost i nazywając rzeczy po imieniu.
Pragmatycznym, nie nazwałem pozostawienia przez producenta 10L paliwa, lecz zachowanie większości użytkowników, którzy nawet nie czytając instrukcji a widząc sygnał/komunikat o kończącym się paliwie i tak przy najbliższej możliwej okazji będą starali się uzupełnić jego stan. Kiedy Ty będziesz tankował swoją BM to już wyłącznie Twoja sprawa i nic mi do tego, ale już to widzę, jak jeździsz do ostatniej kropelki
I na tym, pozwolisz, zakończę, bo po pierwsze, miałem w dziale BM już się nie udzielać
, po drugie, uważam temat za wyczerpany
EOT.
Widzę, że kompletnie się nie rozumiemy
Jest zasadnicza różnica między koniecznością przejechania, mimo „świecącej rezerwy”, jakiegoś tam „kawałka” w celu chociażby dotarcia do najbliższej stacji paliw a celowym odwlekaniem tego pod pretekstem wykorzystania max ilości paliwa w zbiorniku, ryzykując przymusowy postój w polu. To pierwsze jest, moim zdaniem, normą a drugie wyjątkiem a przy tym skrajną głupotą – tym razem wprost i nazywając rzeczy po imieniu.
Pragmatycznym, nie nazwałem pozostawienia przez producenta 10L paliwa, lecz zachowanie większości użytkowników, którzy nawet nie czytając instrukcji a widząc sygnał/komunikat o kończącym się paliwie i tak przy najbliższej możliwej okazji będą starali się uzupełnić jego stan. Kiedy Ty będziesz tankował swoją BM to już wyłącznie Twoja sprawa i nic mi do tego, ale już to widzę, jak jeździsz do ostatniej kropelki

I na tym, pozwolisz, zakończę, bo po pierwsze, miałem w dziale BM już się nie udzielać

jestem już po kilku tankowaniach trójki i muszę przyznać, że to bardzo irytujące, że rezerwa zapala się tak wcześnie i że pokazuje zasięg zero gdy w baku jeszcze mnóstwo paliwa.
u mnie wyglądało to tak:
– zapala się rezerwa – wizyta na najbliższej stacji po przejechaniu kilku kilometrów i tankowanie do pierwszego odbicia. wlałem 37l a tzn, że w baku było jeszcze 14l. ilość wystarczająca by w trasie zrobić 200km
– zapala się rezerwa, ale tym razem jazda trwała do momentu, aż komputer pokazał możliwy zasięg 2km. zmieściło się tylko 43 litry paliwa, czyli można było w trasie jeszcze 100km przejechać.
z tego płynie wniosek, że co czwarte/piąte tankowanie jest zupełnie niepotrzebne. przez lata użytkowania stracimy nieodwracalnie dziesiątki godzin naszego życia zamiast spożytkować go na ciekawsze rzeczy niż wizyty na stacji.
u mnie wyglądało to tak:
– zapala się rezerwa – wizyta na najbliższej stacji po przejechaniu kilku kilometrów i tankowanie do pierwszego odbicia. wlałem 37l a tzn, że w baku było jeszcze 14l. ilość wystarczająca by w trasie zrobić 200km
– zapala się rezerwa, ale tym razem jazda trwała do momentu, aż komputer pokazał możliwy zasięg 2km. zmieściło się tylko 43 litry paliwa, czyli można było w trasie jeszcze 100km przejechać.
z tego płynie wniosek, że co czwarte/piąte tankowanie jest zupełnie niepotrzebne. przez lata użytkowania stracimy nieodwracalnie dziesiątki godzin naszego życia zamiast spożytkować go na ciekawsze rzeczy niż wizyty na stacji.