Skoki Narciarskie – Opinie, relacje, wypowiedzi

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Szalotka » 15 lut 2014, 16:24

I jak ? Będzie dziś znów złoto dla Stocha ? :)
Medal to myślę że na pewno ale coś czuje że znowu odleci ;)
Szalotka

Postprzez Gib » 15 lut 2014, 16:55

Za 100 zł na Stocha płacą 190 zł jeśli wygra 120zł, jeśli będzie w trójce, albo 138 zł jeśli będzie wyżej niż Freund.

Na średniej za zwycięstwo płacono 395 zł za 100 zł, ale nie wiem dokładnie w którym momencie taki kurs był ;)

Added: Wow. Komentator łyżwiarstwa szybkiego był bezbłędny po medalu Bródki czyste emocje, to chyba Piotr Dembowski.
Stała pod ścianą prężąc kakao
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 18:09
Auto: rower składak 1.8t

Postprzez loockas » 15 lut 2014, 22:01

I pozamiatane :D
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Szalotka » 15 lut 2014, 22:14

No i ładnie. Brawo Kamil. Czapka z głowy i olbrzymi szacun <uklon>
Nie można jednak nie wspomnieć o Noriaki Kasai. Jego radość z medalu była piękna. Nie ma co się dziwić. W takim wieku a walczył z młodymi jak równy z równym i srebro wyskakał <uklon>

Co ciekawe nie widzę na poniedziałek faworyta jeśli chodzi o konkurs drużynowy.
Austria ? Mogą być poza podium
Niemcy ? Może podium. Myślę że prędzej niż Austria.
Słowenia ? Chyba jedni z głównych do złota. Podium pewnie wywalczą.
Japonia ? Nie wiem czy właśnie oni nie zdobędą złota.
Polska ? Wielka niewiadoma. Na medal mają szansę. Mają jutro o czym myśleć. Kubacki czy Żyła ?

Zobaczymy :)

Kamil teraz niech leci dalej. Po puchar świata <spoko>

Sumując wszystko to ciężko komukolwiek będzie zdobyć cztery kryształy bo tylko dwóch było co im się to udało ale tylko Małysz dał radę trzy pod rząd. Stocha sukces też będzie ciężko powtórzyć. Dwa złota na jednej olimpiadzie. Tylko dwóch przed nim tego dokonało a skoki od tylu lat przecież w jednym słowa znaczeniu lecą :D
Szalotka

Postprzez loockas » 15 lut 2014, 22:38

Wg mnie Japonia ma wielkie szanse na złoty medal. 3/4 zawodników potrafi skakać w pierwszej dziesiątce. To co pokazuje Kasai jest fenomenem. 42 lata... i już się zapowiedział, że na następną olimpiadę też przyjedzie :) Wiadomo, że cieszę się ze złota Kamila, ale gdyby przegrał z Kasaim, to też bym smutny nie był.

Co do Polaków, wierzę w brąz... Ale wg mnie Kubacki powinien skakać zamiast Żyły. Mimo mojej sympatii do Piotrka coraz mniej w nim widzę pewnego zawodnika. Stawka w poniedziałek jest duża. Ciekawe co Kruczek wymyśli...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Szalotka » 15 lut 2014, 22:51

Myślę że Kubacki jednak wystąpi i wtedy obstawiam srebro. Złoto to myślę że mało realne ale ....... kto tam wie. Przecież to tylko sport. Oby się tylko czwartym miejscem nie skończyło choć w sumie lepsze czwarte niż piąte co dla wielu czwarte to najgorsze :)
Stoch będzie skakał już bez presji a reszta ma szansę na skok życia. Zle nie powinno być ;)
Szalotka

Postprzez Gib » 16 lut 2014, 00:23

Kasai San nie mam słów, gdyby Stoch przegrał nie miałbym absolutnie za złe. Ale wygrał ma klasę chłopak, jak dla mnie przebił Małysza w tej chwili. Chociaż konkurencja trochę gorsza.
Forumowicz

Postprzez Szalotka » 16 lut 2014, 00:39

Gib napisał(a): jak dla mnie przebił Małysza w tej chwili.

Jesli chodzi o olimpiady to na pewno ale nie w całokształcie. Małysz jest legendą jeśli chodzi o cały cykl sezonów bo nie sezonu. Olimpiada to tak samo jak mistrzostwa świata albo jeden konkurs z cyklu pucharu świata. Dziś było dobrze i o. Na powtórzenie sukcesów Małysza to sorry ale może zabraknąć czasu ;) Celowo mówię może bo wcale nie musi. Kto wie co będzie jak się rozpędzi ;)
Szalotka

Postprzez loockas » 16 lut 2014, 02:27

Gib napisał(a):przebił Małysza w tej chwili

Życzę mu, żeby tak było, ale do całokształtu jak Maciek słusznie zauważył jeszcze mu nieco brakuje.

Ammann też wygrał 2 złote medale i specjalnie nie wiele więcej pokazał ;)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Gib » 16 lut 2014, 09:37

Tak potem wygrał znowu dwa, i zdobył puchar świata, rzeczywiście niewiele :]

IO:
Złoto Salt Lake City 2002 normalna
Złoto Salt Lake City 2002 duża
Złoto Vancouver 2010 normalna
Złoto Vancouver 2010 duża

Złoto Sapporo 2007 duża
Srebro Sapporo 2007 normalna
Brąz Liberec 2009 normalna
Brąz Oslo 2011 duża

Kryształowa kula 2009/2010

Może za bardzo się przyzwyczaiłem do dominacji Polaka w PŚ i nie robi to na mnie takiego wrażenia jak mistrzostwo olimpijskie, tym bardziej że jest to najważniejsza impreza całego czteroletniego cyklu, nikt chyba niema co do tego wątpliwości.
Forumowicz

Postprzez gutek_wrb » 16 lut 2014, 11:10

Obawiam się że będziemy mieli małe tortora z Japończykami bo u nich cała 4 skacze wręcz tak samo i no maja czarnego konia :D
U nasz tez jest główny As ale brakuje jednego do zaprzęgu :|

Więc Finał będzie miedzy :
Polska /Japonia)Niemcy i Słowenia
Typuje <faja>

1.Japonia
2.Polska
3.Słowenia
4.Niemcy
Forumowicz

Od: 13 mar 2010, 23:52
Auto: CeX-30 -AWD aktualnie

Postprzez matthies » 16 lut 2014, 11:26

1.Japonia
2.Słowenia
3.Polska

IMO
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Od: 10 cze 2012, 18:04
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez slisman » 16 lut 2014, 12:03

A moim zdaniem 1. JAPONIA 2. POLSKA 3. SŁOWENIA

No i gratulacje dla Kamila, umilił nam wyjazd na narty :D cały pensjonat się cieszył!
Forumowicz

Od: 10 lut 2010, 15:49
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez loockas » 16 lut 2014, 13:37

Gib napisał(a):Tak potem wygrał znowu dwa, i zdobył puchar świata, rzeczywiście niewiele :]

IO:
Złoto Salt Lake City 2002 normalna
Złoto Salt Lake City 2002 duża
Złoto Vancouver 2010 normalna
Złoto Vancouver 2010 duża

Złoto Sapporo 2007 duża
Srebro Sapporo 2007 normalna
Brąz Liberec 2009 normalna
Brąz Oslo 2011 duża

Kryształowa kula 2009/2010

Może za bardzo się przyzwyczaiłem do dominacji Polaka w PŚ i nie robi to na mnie takiego wrażenia jak mistrzostwo olimpijskie, tym bardziej że jest to najważniejsza impreza całego czteroletniego cyklu, nikt chyba niema co do tego wątpliwości.

No tak jedna krysztalowa kula do osiagniec Małysza to faktycznie to samo :)

Faktycznie zapomniałem, ze pozniej zdobył kolejne dwa medale. Jednak jak widać jego forma nie byla ciagla i to jest to czego dokonał Małysz i predko mu tego nikt nie zabierze. Obym się mylił i zeby Kamil tego dokonał :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Szalotka » 16 lut 2014, 14:08

Dokładnie Łukasz :)
Małysz dokonał czegoś czego długo myślę nikt nie osiągnie. Wielu próbowało i sami twierdzili że jest to mało realne. Jeżeli jednym z tych co to mówią jest Janne Ahonen to chyba mówi samo za siebie ;)
Adam jest jednym z dwóch skoczków w całej historii co zdobyli cztery razy kryształową kulę. Małysz jest jednak jedynym, który zrobił to trzy razy z rzędu !!! Nie można zapomnieć że po drodze jeszcze inne sukcesy odnosił.
Matti Nykanen i Adam Małysz to są jak kiedyś wyczytałem na jednym z portali giganci tego sportu a za nimi cała reszta również utalentowanych skoczków co odnieśli sukcesy ale zawsze jednak za nimi. Dołączył do nich Kamil Stoch i daj Boże niech ich wyprzedzi <spoko>
Szalotka

Postprzez Gib » 16 lut 2014, 14:47

Trzeba by zapytać Adama czy i ile kryształów oddałby Ammanowi za złoto olimpijskie. Czy kogoś interesuje kto wygrał złotą, srebrną czy diamentową ligę w biegach, skokach czy innych lekkoatletycznych zawodach Ważne jest kto przywiózł złoto z Atlanty czy Sydney. Może w sportach zimowych jest inaczej bo tu puchary świata są na bieżąco i tym się pasjonujemy, szczególnie jak Polacy odnoszą sukcesy, ale proszę nie porównujcie że konkurs to konkurs. Trzeba pojechać, mieć formę, szczęście, wytrzymać psychicznie i wygrać. W PŚ można triumfować zajmując w każdym konkursie 2 miejsce, mam rację?

Taki mam system wartości, PŚ jest co roku, TCS jest co roku, Mistrzostwa świata co dwa lata, Igrzyska co cztery.
Forumowicz

Postprzez Szalotka » 16 lut 2014, 14:52

Gib napisał(a):W PŚ można triumfować zajmując w każdym konkursie 2 miejsce, mam rację?

Tak bo to jest wtedy równa forma w całym sezonie ;)
Na Olimpiadę się szykujesz i jestes w wyśmienitej formie i załatwiasz sprawę tak jak Freund na normalnej skoczni. Cały wysiłek legł w gruzach w kilka sekund ;)
Szalotka

Postprzez prywatny » 16 lut 2014, 15:20

Jednak co złoto olimpijskie to złoto...
Małysz, mimo iż również uważam ,że osiągnął więcej niż póki co Stoch, zapewne z nieukrywaną zazdrością i szacunkiem spogląda na dokonania Stocha.
Wielki szacun dla Kasai'ego, to jest dopiero determinacja.
Raczej spotkać niedźwiedzicę, co straciła małe, niżeli głupiego z jego głupotą. Prz 17,12
Obrazek
Forumowicz

Od: 15 sty 2012, 13:30
Auto: GF FP
GF FS
GG L3

Postprzez petro » 16 lut 2014, 15:48

Nie wiem po co wogóle porównywać osiągnięcia tych obu wybitnych skoczków. Jeden i drugi dokonał czegoś wyjątkowego i zgoła innego, co pięknie się uzupełnia i rozsławia Polskę w świecie. Oprócz wymienianych tu PŚ, medali MŚ i olimpijskich Adam swoją postawą zrobił coś więcej, wyciągając polskie skoki z cienia. Kamil tego nie dokona, a co więcej, w jakimś stopniu z tego skorzystał. I bardzo dobrze. Kamil zdobył dwa złota olimpijskie i to na jednych igrzyskach, czego nigdy nie dokona Adam. I jaką miarą chcecie mierzyć ich osiągnięcia? Chyba nie na zasadzie: "jeden autobus był czerwony, a drugi skręcił w lewo" ;)

wydziargane na petorowym SGS3
Obrazek
Obrazek
metal forever ...
Forumowicz

Od: 17 cze 2012, 20:04
Auto: Mazda 3 Sport Kintaro
2.0 LF, 2007
ガソリン

Postprzez loockas » 16 lut 2014, 19:02

petoro napisał(a):Adam swoją postawą zrobił coś więcej, wyciągając polskie skoki z cienia. Kamil tego nie dokona, a co więcej, w jakimś stopniu z tego skorzystał. I bardzo dobrze.

Otóż to i uważam, że zarówno kadra jak i osiągnięcie trenerskie dzisiaj nie wyglądałyby tak gdyby nie to co wydarzyło się te ponad dekadę temu w głównej mierze za sprawą Małysza.

petoro napisał(a):Adam. I jaką miarą chcecie mierzyć ich osiągnięcia? Chyba nie na zasadzie: "jeden autobus był czerwony, a drugi skręcił w lewo"

Ja ich absolutnie nie mierzę. Odnoszę się tylko do opinii, że Stoch przebił Małysza :) Zrobił sporo, w innej kategorii niż Małysz, ale nie odważyłbym się na potwierdzenie opinii, że go przebił osiągnięciami. Może zmienię zdanie, jeżeli Stoch zachowa nie gorszą formę do następnych igrzysk.

A tym czasem wręczenie medali ;)

Gib napisał(a):W PŚ można triumfować zajmując w każdym konkursie 2 miejsce, mam rację?

jeżeli w tym czasie ktoś inny będzie zajmował w każdym konkursie pierwsze miejsce, to nic z tego :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra