Licznik + komputer z Premacy
Strona 1 z 1
Czy ktokolwiek próbował wymienić licznik w 626 na licznik pochodzący z Premacy, w którym jest zamontowany komputer pokładowy. Czy wejdzie do daszku i komputer będzie działał?
- Od: 26 lip 2008, 20:56
- Auto: Mazda 3 BN 2017r. 2.0l
Mazda 626 2000r. 2.0l
mozesz ryzykowac ale napisze tyule ze wlozenie zegar ow z 626 gf przed liftem do 323F z 2000r skonczylo sie wywaleniem polowy bezpieczników w kabinie po przekreceniu kluczyka
nie mowie ze musi tak byc ale wole ostrzec
nie mowie ze musi tak byc ale wole ostrzec
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI
KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
Mały odkop... Dość ciekawa opcja z komputerem pokładowym w liczniku. Chciałem wymienić radio 1 DIN na 2 DIN, ale zastanawiałem się, co wtedy z komputerem? W filmie poniżej widać, że w 626 są takie zegary z wyświetlaczem komputera zamontowane:
https://www.youtube.com/watch?v=ZCbYfjn3b_g
https://www.youtube.com/watch?v=ZCbYfjn3b_g
-
ZdzichuZ
witam , jesli wymiarami pasuje , to ja sobie to przełożę , tylko niech ktoś powie czy wymiary są te same zegara z 626 i premacy ,
znalazłem zegary i przycisk info/set wraz z kostkami wiec czekam na podpowiedzi
przewody to i tak trzeba sprawdzać na piechotę miernikiem i porównywać z premacy ,
pozdro
znalazłem zegary i przycisk info/set wraz z kostkami wiec czekam na podpowiedzi
przewody to i tak trzeba sprawdzać na piechotę miernikiem i porównywać z premacy ,
pozdro
BYŁA 323 SEDANIK 96R,PREMACY 99R, OBECNIE 626GF
Rozmiar zegarow jest taki sam, jedyna roznica moga byc same wejscia na kostki, badz zamienione piny w stosunku do GF<–>Premacy
Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4
Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
Swego czasu podczas wizyty w ASO zapytałem o różnicę w zegarach i możliwość montażu zegarów z 626 z wyświetlaczem kompa w miejsce takich bez wyświetlacza. Otrzymałem odpowiedź, że samo przełożenie zegarów to nie wszystko, aby poprawnie wszystko działało musi zostać również wymieniona wiązka pod deską rozdzielczą.
Zastanawiam się jednak, czy tak rzeczywiście jest? Stąd moje pytania – powiedzmy, że uda się jakimś cudem znaleźć licznik z 626 po FL z wyświetlaczem komputera – czy jest on tak trudny do zamontowania w miejsce starego jak to nakreśla ASO? Co z kablami, które idą do obecnego miejsca gdzie jest komp pokładowy czyli do konsoli centralnej – czy da się je jakoś "przenieść" w odpowiednie miejsce? Czy ingerencja w elektrykę auta nie przyniesie za sobą niepożądanych skutków typu spalenie bezpieczników, czy inne poważniejsze awarie?
Zastanawiam się jednak, czy tak rzeczywiście jest? Stąd moje pytania – powiedzmy, że uda się jakimś cudem znaleźć licznik z 626 po FL z wyświetlaczem komputera – czy jest on tak trudny do zamontowania w miejsce starego jak to nakreśla ASO? Co z kablami, które idą do obecnego miejsca gdzie jest komp pokładowy czyli do konsoli centralnej – czy da się je jakoś "przenieść" w odpowiednie miejsce? Czy ingerencja w elektrykę auta nie przyniesie za sobą niepożądanych skutków typu spalenie bezpieczników, czy inne poważniejsze awarie?
-
ZdzichuZ
Jak się ktoś zna na elektronice i zachowa podstawowe zasady bezpieczeństwa to nie wywali żadnych bezpieczników. Myślę, że sygnały są takie same jak do komputera w konsoli bo przecież komputer jest ten sam. Kwestia tylko podmiany pinów i zorientowania się który jest do czego.
Przeglądałem dziś w wolnej chwili allegro i znalazłem:
http://allegro.pl/licznik-zegary-mazda- ... 62664.html
Czyli pochodzący bezpośrednio z 626. Pytanie o podłączenie licznika tak, aby i komputer w obrotomierzu działał, już zadawałem, ale je ponawiam: czy ta wiązka, która idzie do komputera pokładowego w konsoli centralnej może być "przekierowana" w inne miejsce, a konkretnie do licznika?

Czyli pochodzący bezpośrednio z 626. Pytanie o podłączenie licznika tak, aby i komputer w obrotomierzu działał, już zadawałem, ale je ponawiam: czy ta wiązka, która idzie do komputera pokładowego w konsoli centralnej może być "przekierowana" w inne miejsce, a konkretnie do licznika?
-
ZdzichuZ
W tej ofercie w jednym miejscu jest napisane, że zegary są do GF, a w drugim, że do kombi. Podejrzewam, że człowiek nie bardzo wie, co pisze i po prostu część pochodzi z Premacy.
Artur
Tylko białe zegary wyskalowane do 240 nie były montowane w Premacy (w BJ-tce też nie). Bardziej prawdopodobne jest to, że gość nie wie o tym, że kombi to GW
Taka "240" – tka z kompem w obrotomierzu była jedynie w GF / GW.
-
ZdzichuZ
Tak, tak, oczywiście w polifcie. Ja mam właśnie białe, ale bez tego komputera w obrotomierzu. Myślałem, że była jedynie wersja z komputerem w FS HP 136 KM, ale na mobile.eu i w zwykłym FS – ie widziałem. Kupić licznik jak widać można, przycisk od obsługi kompa pewnie podpasuje od BJ – tki, ale właśnie zostaje kwestia podłączenia.
-
ZdzichuZ
Strona 1 z 1